Organisasjon

Geno Insperia

Den 13. november 2023 flyttet den første oksen inn i det nye oksefjøset i Skogen på Store Ree.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

Geno investerer for økt avlsfremgang og bedre lønnsomhet

Nyfjøset på Store Ree vil bli en lønnsom investering for Geno.

Foto: Turi Nordengen

Det var røkter Kåre Helge Johnsen som hadde æren av å leie NRF-okse 12139 Aland inn til sin egen binge. Dette var en viktig milepæl i Genos historie. Det ligger et stort forarbeid bak selve investeringsbeslutningen og en solid gjennom- føring av byggeprosessen sammen med valgte partnere for å realisere denne.

Viktig del av Genos verdikjede

Oksefjøs er en svært viktig del av Genos verdikjede og er avgjørende for at vi skal lykkes med målene vi har satt oss. Gjennom et stort kartleggingsarbeid som ble startet i 2021 fant vi at dagens løsninger på Store Ree påfører Geno store utfordringer. Frem til det nye fjøset sto klart har oksene stått i fellesbinger fordelt på tre fjøs på Store Ree. Redusert dyrevelferd, tap av dyr, redusert sædkvalitet med påfølgende vrakproduksjon, ineffektiv drift og HMS for ansatte var de viktigste utfordringene som vi måtte løse.

Mange fordeler med enkeltbinger

Fellesbinger har vært til hinder for full fleksibilitet i dyreflyten fra Øyer testingsstasjon til Store Ree seminstasjon, da vi måtte flytte okser i puljer som tilsvarer kapasitet på binger. Dette har forsinket avlsfremgangen. Flere okser i samme binge medfører betydelig uro og skader, og i ytterste fall nødslakt av okser (ca. 10 eliteokser har gått til nødslakt årlig de siste årene). Dette er okser som har den beste genetikken og som Geno har lagt ned store ressurser i å bringe frem til produksjon og salg, som da utgår på grunn av dette.

Lønnsom investering

En økonomisk analyse viste derfor at det ville være bedriftsøkonomisk lønnsomt for Geno å investere i nytt oksefjøs med enkeltbinger. Styret i Geno vedtok derfor i august 2022 igangsetting av anbudsprosess, og BRI Landbruksbygg ble valgt som leverandør. Vi er svært fornøyde med samarbeidet med BRI og har nå fått på plass 107 nye okseplasser, inkludert 20 dypstrø- og velværebinger for tyngre okser. Vi har også fått på plass et nytt uttaksrom, foto- og visningsrom. På denne måten kan vi ta imot gjester fra inn og utland samtidig som vi ivaretar biosikkerheten. Vi gleder oss stort til å høste nytte av det nye fjøset og til offisiell fjøsåpning i januar!