Avl

Fôreffektivitet og metan hete tema på husdyrforskerkongress

Den årlige europeiske konferansen for internasjonale husdyrforskere, EAAP (European Federation of Animal Science), ble i år arrangert i Lyon i Frankrike i slutten av august.

Karoline A. Bakke

Avlsforsker i Geno

I forbindelse med EAAP ble det også arrangert et møte for Interbull (International Bull Evaluation Service). Interbull er organisasjonen med ansvar for de internasjonale avlsverdiberegninger som Geno er en del av og der vi rutinemessig leverer data for at våre okser skal få internasjonale avlsverdier.

Big data og single-step

Fra Genos forskningsavdeling deltok (fra venstre) Bjørg Heringstad, Janez Jenko og Karoline Bakke på årets EAAP-konferanse.

Foto: Privat

Tema som «Big data», «Bærekraft», «Single-step» (ett-trinns genomisk seleksjon) og «nye egenskaper» var sentrale på EAAP- og Interbull-møtene. Det ble holdt presentasjoner fra ulike forskningsinstitusjoner og avlsfirmaer. Det var rekordstor deltakelse på årets konferanse hvor klima og bærekraft var hovedtemaene.

Presenterte geno-resultater

Det var et stort omfang av presentasjoner på fôreffektivitet og metan som mange forskere jobber med for tiden. Både metanutslipp og fôropptak er kostbare egenskaper å samle inn data på, og det gjøres mye arbeid med å finne gode indikator egenskaper som er «billigere» å fenotype (proxier/hjelpeegenskaper). Dette er egenskaper som kan måles på et større antall kyr på en enklere og billigere måte, og kan benyttes som et indirekte mål på den egenskapen vi egentlig er interessert i. Det gjenstår fremdeles en god del forskning for å lage sikre nok avlsverdier basert på proxyer eller hjelpe-egenskaper. Forskerne Bjørg Heringstad og undertegnede presenterte resultater fra arbeidet som er gjort for genetisk analyse av metan og fôropptak i Geno-regi så langt.

Ny metode for ett-stegs genomisk prediksjon

Et annet viktig tema innenfor genetikkområdet er genomisk seleksjon. Genoforsker Janez Jenko presenterte to metoder for å forenkle ett-stegs genomisk prediksjon (beregning av genomiske avlsverdier) i NRF. For å takle de beregningsmessige utfordringene vi møter med økende antall genotypede dyr har det blitt gjort en jobb med å teste en ny metode for prediksjon av genomiske avlsverdier (omtrentlig ettstegs genomisk prediksjon). Den nye metoden skal bidrar til å opprettholde sikkerheten på avlsverdiene og reduserer kravene til datamaskinens minne for å beregne avlsverdier med det økende antall genotypede dyr i databasen vår. Denne presentasjonen var en del av «Big data & experiences with Single Step»-sesjonen i Interbull-møtet.