Avl

Metanmålinger av oksene på teststasjonen i Øyer

Metanmålingene på ungokser viser at metanproduksjon er arvelig og at det er betydelig genetisk variasjon mellom NRF-oksene.

Bjørg Heringstad

Avlsforsker Geno

Metanmålingen på Øyer har vakt internasjonal interesse, og ble presentert på Interbullmøte i Lyon 26. august.

Foto: Hallstein Holen.

En av GreenFeed-maskinene som måler metanutslepp på enkeltdyr er plassert på Genos teststasjon i Øyer. Her har vi samla informasjon om oksenes metanproduksjon siden høsten 2020. Oksekalvene kommer til teststasjonen når de er 3-4 måneder gamle, og her går de i binger med 10 okser. GreenFeed er installert i bingen hvor oksene går de siste 1-2 månedene før de forlater teststasjonen, ved 11-12 måneders alder. Oksene får kraftfôr i GreenFeed-en og besøker den flere ganger om dagen. Hvert besøk gir et estimat på oksens metanutslipp i gram per dag.

Mer data

I masteroppgaven sin ved Institutt for husdyrfag ved NMBU i 2022, gjorde Ida Wøyen Hamfjord de første analysene av metanmålingene for oksene på teststasjonen. Analysene inkluderte 96 okser og resultatene viste at metanutslepp er arvbart og at det var store forskjeller mellom NRF oksene, både fenotypisk og genetisk (Buskap nr. 8/2022 – du finner artikkelen på buskap.no). Vi har nå en årgang til med okser med metanmålinger og har gjort nye beregninger.

Betydelig variasjon mellom okser

I perioden fra september 2020 til april 2023 har vi metanmålinger fra 212 NRF okser med mer enn 76 000 besøk i GreenFeed. I gjennomsnitt hadde hver okse 40 dager med målinger og 8 besøk per dag. Gjennomsnitt metanproduksjon var 218 gram per okse pr dag. Dette er om lag halvparten av det ei NRF-mjølkeku i laktasjon produserer. Det er betydelig variasjon både innen og mellom okser, og gjennomsnitt per okse varierte fra 153 til 287 gram metan per dag.

«Avlsverdiene for metan for de 212 oksene med metanmålinger varierte fra -37 til +60»

Metanproduksjon er arvbart

Det er beregnet arvegrad og avlsverdier for metanproduksjon for ungoksene. Hvert besøk i GreenFeed gir et estimat på gram metan per dag. Her er det mange målinger per dyr per dag og det er ulike måter å definere egenskapen på. Det kan være metan (gram/dag) målt per besøk i GreenFeed eller summert opp som gjennomsnitt per okse per dag. Beregnet arvegrad for disse to egenskapen var 0,24 (per besøk) og 0,56 (gjennomsnitt per dag). Understreker at dette er foreløpige tall fordi datagrunnlaget fortsatt er litt tynt for genetiske analyser.

Genetiske forskjeller

Avlsverdiene for metan for de 212 oksene med metanmålinger varierte fra -37 til +60. Dette er avlsverdier der enheten er gram metan per dag. Derfor er lavest mulig verdi gunstig om en ønsker å bruke dette for å avle for redusert metanproduksjon. Standardfeilen, som er et mål på hvor presise avlsverdiene er, var mellom 12 og 15. Om avlsverdi +/- standardfeil ikke overlapper er det statistisk sikre forskjeller. Resultatene viser at det er betydelig genetisk variasjon i NRF og at avl for lavere metanutslepp er mulig.

Sammenheng med andre egenskaper

Korrelasjoner mellom metanavlsverdiene for de 212 oksene og de offisielle avlsindeksene deres for alle andre egenskaper ble beregna for å få en indikasjon på genetiske sammenhenger. Korrelasjonene varierte fra -0.36 til +0.34. Egenskapene med sterkest korrelasjon til høye metanverdier var slaktevekt og eksteriørtrekk knytta til kroppsstørrelse. Lave metanverdier var mest korrelert til høye indekser for direkte kalvingsegenskaper (kalvestørrelse, kalvingsvansker, dødfødsler). Korrelasjonen til NRF sin samla avlsverdi var nær 0. En kan derfor ikke forvente at dagens avlsmål vil påvirke NRF-oksenes metanproduksjon i noen retning.