Kusignaler
Leaning
Kyrne på bildene presser mulen mot innredningen. Dette er en stereotypisk atferd, som sannsynligvis er forårsaket av stress. På engelsk blir dette ofte omtalt som leaning.
Fagleder storfe Felleskjøpet Rogaland Agder
Stereotypier er gjentatte bevegelser/handlinger som ikke har noen åpenbar funksjon. Handlingen kan defineres som en stereotypi når den kan observeres gjentatte ganger med liten eller ingen variasjon i handlingen. De mest vanlige stereotypiene hos storfe er tungerulling, pressing av mulen mot en hard overflate (se bildene) eller overdreven slikking/suging på innredning, andre dyr i flokken eller seg selv.
En stereotypisk handling fører til økt utskilling av dopamin i hjernen. Dopamin er et signalstoff som påvirker nervecellene, og dyret opplever en følelse av belønning og motiveres derfor til å gjenta atferden.
«Stereotypier forårsakes ofte av en eller annen form for stress»
Utløsende årsaker
Stereotypier forårsakes ofte av en eller annen form for stress. Det kan være behov for en eller annen stimuli som ikke er tilstrekkelig dekket. Hvis en observerer dyr med stereotypisk atferd, kan de seks punktene i kusignaldiamanten være godt utgangspunkt for feilsøking. Fôr, vatn, hvile, plass, luft og lys. Begrenset plass ved fôrbrett, drikkekar og venteareal før mjølking kan oppleves som stressende for dyra. Dette gjelder særlig for kyr lågt på rangstigen, men også for høgtytende kyr som har et større behov for høgt fôropptak og god tilgang på vatn. Korte eller trange båser kan også oppleves som stressende dersom kua synes det er vanskelig å reise seg eller legge seg på en naturlig måte. Storfe er flokkdyr og har behov for å se flokken og omgivelser fra hvileplassen. Liggeplasser mot vegg er derfor ikke ideelt, særlig i kombinasjon med andre stressfaktorer. Høg temperatur, dårlig luftkvalitet eller mye støy er andre eksempler på stressfaktorer som kan utløse stereotypier. Feilbalansert fôrrasjon med for eksempel lite fiber og mye stivelse vil gi lite drøvtygging. Og en drøvtygger som ikke tygger blir stressa. Tungerulling utløses gjerne av for lite drøvtygging. Både for lite og for mye lys kan være uheldig. Lite lys kan forårsake stress på grunn av for lite stimuli og mye lys hele døgnet kan forstyrre døgnrytmen. Om en ser mulepressing, tungerulling, overdreven suging på innredning eller annen stereotypisk atferd bør en prøve å finne årsaken til denne atferden. Det vil øke trivselen og fjøset vil fungere bedre.
«Tungerulling utløses gjerne av for lite drøvtygging»
Andre mulige årsaker
At kyrne presser mulen mot et hardt underlag kan kanskje også ha andre årsaker. Det hevdes at mulepressing også kan ha sammenheng med begynnende ketose eller infeksjoner og det er også observert økt forekomst av mulepressing ved veldig høgt innhold av sukker i fôrrasjonen.