Økonomi

Bedre grovfôr for bedre økonomi?

Bedre grovfôrkvalitet krever større fleksibilitet i fôringa og stiller krav til balansering av fôrrasjonen. Det er også vesentlige økonomiske og arbeidskrevende innsatsfaktorer knyttet til grovfôrproduksjon som skaper usikkerhet rundt eventuelle økonomiske og produksjonsmessige fordeler.

Vegard Greibrok Ovastrøm

Rådgiver Tine

Harald Volden

Professor II ved NMBU og Fagkonsulent Tine

Det er delte meninger om hvorvidt det er økonomisk interessant å produsere mjølk basert på grovfôr av høy kvalitet, spesielt hvis det medfører økt antall slåtter. Derfor er det viktig å utføre en helhetlig vurdering av de faktorer som virker inn på økonomien knyttet til fôrproduksjon og mjølkeproduksjon på det enkelte bruk.

Masteroppgave

Denne artikkelen er et utdrag fra en masteroppgave ved NMBU hvor målet med oppgaven var å evaluere produksjonspotensialet både med hensyn til ernæring og økonomi, gitt at bonden har grovfôr av god kvalitet. Hypotesene er at gårdbrukeren ikke klarer å hente ut hele effekten av høykvalitets grovfôr, og at høyt grovfôropptak, høy fordøyelighet av organisk stoff (OMD) og høyt innhold av råprotein i grovfôret er avgjørende for god økonomi med dagens betalingssystem. Oppgaven er basert på nøkkelinformasjon knyttet til mjølkeproduksjon, grovfôrproduksjon og økonomi på fem mjølkebruk spredt rundt om i Norge (se tabell 1). Se egen ramme for datagrunnlag og forutsetninger som ble lagt til grunn.

Tabell 1: Produksjonsstatus i 2022 for de fem gårdene

Gårdsoversikt

Gård 1

Gård 2

Gård 3

Gård 4

Gård 5

Landet, 2022

Engareal, dekar

383

630

375

502

456

Varmesum °C

1735

2168

1779

2139

2300

Nedbørsmengde, mm/år

666

467

822

1066

2180

Disponibel kvote, liter

243 389

418 893

475 672

495 620

538 228

Årskyr, antall

37,9

46,4

55,0

62,3

73,7

30,8

Kg EKM per årsku

7917

9477

9067

8483

8299

8496

Kg kraftfôr per 100 kg EKM

25

26

34

23

30

30

Datagrunnlag og forutsetninger

Felles for de fem gårdene som ble analysert i oppgaven er at de produserer grovfôr av høy kvalitet med OMD på 75 prosent eller høyere, driver i løsdriftsfjøs med mjølkerobot og at de har gode registreringer både for mjølk- og grovfôrproduksjonen. Nøkkelinformasjonen er hentet fra Kukontrollen, aktuelle skifteplanleggingsverktøy og regnskapet. Mjølkeinntekt er basert på basispris korrigert for fett- og proteinbetaling og reell mjølkeproduksjon fra desember 2022 til februar 2023. Kraftfôrkostnad er basert på pris oppgitt av kraftfôrleverandør og grovfôrkostnad er basert på gårdsspesifikk maskin- og redskapskostnad, leasingkostnad, jordleie, driftskostnad og varekostnad knyttet til grovfôrdyrking. Grovfôr- og kraftfôropptak er beregnet for samme periode som for innhenting av mjølkedata. Inntekter og kostnader ble benyttet til kalkulering av mjølk minus fôr (Mjølk-Fôr), som reflekterer bondens inntekt er kg EKM produsert når utgifter knyttet til fôr er dekket.

Grovfôravling på gårdene

Tabell 2 viser en oversikt over grovfôravling for gårdene i 2022. Gård 1, 2, 3 og 5, tar tre slåtter med timoteibasert eng mens gård 4 tar fire slåtter med raigras. Alle har grovfor av høy ernæringsmessig kvalitet med OMD rundt 75 prosent og oppover. Innholdet av råprotein varierer mer mellom gårdene, noe som påvirker valg av kraftfôr. Avlingsmengde er som forventet størst for gård 4 og 5 som befinner seg i varme temperatursoner med rikelig nedbør og lengre vekstsesong.

Tabell 2: Nøkkeltall knytta til grovfôrproduksjonen i 2022

Gård 1

Gård 2

Gård 3

Gård 4

Gård 5

Tørrstoff (TS), kg/dekar

854

673

777

1154

1003

MJ/kg TS

6,30

6,60

6,31

6,58

6,33

Råprotein, g/kg TS

156

170

143

159

132

OMD, %

74,9

75,3

74,7

78,9

75,1

Total grovfôrkostnad, kr/kg TS

2,16

2,72

3,25

2,71

2,94

Total grovfôrkostnad, kr/MJ

0,34

0,41

0,51

0,41

0,46

Total grovfôrkostnad, kr/dekar

1842

1830

2522

3127

2945

Stor forskjell i grovfôrkostnader

Total grovfôrkostnad inkludert kapitalkostnad per kg TS varierer fra 2,16 til 3,25 kroner, altså en betydelig forskjell da man ved 75 prosent OMD kan regne med et grovfôropptak på 13–14 kg TS per ku per dag. Grovfôret utgjør en betydelig del av verdiskapingen på et mjølkebruk, og med 17 øre forskjell i grovfôrkostnad per MJ mellom laveste og høyeste gård, er det klart at rimeligere grovfôr med høy energikonsentrasjon åpner for at en større andel av grovfôret kan dekke energibehovet i mjølkeproduksjonen. Kraftfôr har til sammenligning en kostnad på mellom 75 og 100 øre per MJ, litt avhengig av råvaresammensetting og kjemisk innhold.

Får igjen for innsatsfatorene

Beregninger som ligger til grunn for grovfôrkostnad viser man får igjen de vekstfremmende innsatsfaktorene man tilfører jorda i balanserte mengder i form av avling og fôrkvalitet, mens leiekostnader og flere høstelinjer i større grad har negativ påvirkning på grovfôrkostnad. Evaluering av gjødsling viser at alle bruk ender på mellom 25,8 og 28,0 gram nitrogen tilført jorda per kg tørrstoffavling, noe som samsvarer med optimalpunktet for gjødselplanen i Eana Skifte. Gård 1 og 3 gjødslet hardere enn det gjødselplanen foreslo, men har fått dette igjen i form av økt avling. Dette fremhever viktigheten av gode avlingsregistreringer for å kalibrere gjødselplanen inn mot potensialet til enga, og utnytte areal og innsatsfaktorer på best mulig måte.

«grovfôrkostnad inkludert kapitalkostnad per kg TS varierer fra 2,16 til 3,25 kroner»

Negativ effekt av mer kraftfôr

Figur 1. Effekt av kg kraftfôr per 100 kg EKM på Mjølk-Fôr.

Figur 2. Effekt av fôreffektivitet på Mjølk-Fôr.

Figur 3. Effekt av grovfôrandel på Mjølk-Fôr.

Statistiske analyser av Mjølk-Fôr (uttrykt som kroner per kg EKM), viser negativ effekt av økt kg kraftfôr per 100 kg EKM (Figur 1), og positiv effekt av økt fôreffektivitet (Figur 2) og grovfôrandel (Figur 3). Analysene viser også at en stor del av variasjonen i Mjølk-Fôr ikke kan knyttes til etablerte nøkkeltall, men til forskjeller i fôrings-og driftsopplegg mellom gårder. Denne variasjonen utgjør hele 60 øre per kg EKM mellom laveste og høyeste gård.

Evne å utnytte grovfôrkapasiteten

For å evaluere i hvor stor grad mjølkebrukene har evnet å utnytte grovfôret fôringsmessig og økonomisk, ble det utført optimalisering av rasjoner basert på gårdens egne grovfôranalyser. Resultatene viser at gårdene i hovedsak evner å utnytte grovfôropptakskapasiteten til kyrne, men at det også er rom for økt ytelse ved økt kraftfôrtildeling uten nedgang i Mjølk-Fôr. Økt kraftfôrtildeling ga heller ikke lavere norskandel i totalrasjonen. Det viser at det er fullt mulig å oppnå høy ytelse med høy andel norske fôrråvarer gitt at man produserer grovfôr med høy fordøyelighet og høyt proteininnhold. Denne undersøkelsen viser at det er viktig å ta en gjennomgang på det enkelte bruk for å se hvorvidt man evner å utnytte grovfôret, og om det er rom for bedret økonomi ved å gjøre rasjonstilpasninger.

Kraftfôrandel

Økonomi

Fôreffektivitet

Økonomi

Grovfôropptak

Økonomi

«ha et bevisst forhold til utgifter i grovfôrproduksjonen hvor innsatsfaktorer som gir høyt proteininnhold og høye grovfôravlinger prioriteres»

Det er lønnsomt å produsere høykvalitets grovfôr

Vår analyse viser at med dagens betalingssystem er det lønnsomt å produsere høykvalitets grovfôr og optimalisere fôringa slik at grovfôret blir utnytta på best mulig måte. Det er viktig å ha et bevisst forhold til utgifter i grovfôrproduksjonen hvor innsatsfaktorer som gir høyt proteininnhold og høye grovfôravlinger bør prioriteres. Gjødslinga må tilpasses potensielt avlingsnivå med tanke på tørrstoff og protein. Høykvalitets grovfôr har en vesentlig lavere energikostnad enn kraftfôr, som åpner for økt grovfôrandel i totalrasjon for tilsvarende mjølkemengde. Når kraftfôrnivået er tilpasset den høye grovfôrkvaliteten, kan ekstra kraftfôr gi en god produksjonsrespons med tilfredsstillende økonomisk resultat. De vanligste økonomiske nøkkeltallene i dagens mjølkeproduksjon fanger ikke godt nok opp variasjonen mellom bruk. Det er nødvendig å utvikle nye nøkkeltall som tar hensyn til variasjon i management mellom bruk.