Bedre grovfôr for bedre økonomi?
Bedre grovfôrkvalitet krever større fleksibilitet i fôringa og stiller krav til balansering av fôrrasjonen. Det er også vesentlige økonomiske og arbeidskrevende innsatsfaktorer knyttet til grovfôrproduksjon som skaper usikkerhet rundt eventuelle økonomiske og produksjonsmessige fordeler.
Det er delte meninger om hvorvidt det er økonomisk interessant å produsere mjølk basert på grovfôr av høy kvalitet, spesielt hvis det medfører økt antall slåtter. Derfor er det viktig å utføre en helhetlig vurdering av de faktorer som virker inn på økonomien knyttet til fôrproduksjon og mjølkeproduksjon på det enkelte bruk.
Masteroppgave
Denne artikkelen er et utdrag fra en masteroppgave ved NMBU hvor målet med oppgaven var å evaluere produksjonspotensialet både med hensyn til ernæring og økonomi, gitt at bonden har grovfôr av god kvalitet. Hypotesene er at gårdbrukeren ikke klarer å hente ut hele effekten av høykvalitets grovfôr, og at høyt grovfôropptak, høy fordøyelighet av organisk stoff (OMD) og høyt innhold av råprotein i grovfôret er avgjørende for god økonomi med dagens betalingssystem. Oppgaven er basert på nøkkelinformasjon knyttet til mjølkeproduksjon, grovfôrproduksjon og økonomi på fem mjølkebruk spredt rundt om i Norge (se tabell 1). Se egen ramme for datagrunnlag og forutsetninger som ble lagt til grunn.
Gårdsoversikt |
Gård 1 |
Gård 2 |
Gård 3 |
Gård 4 |
Gård 5 |
Landet, 2022 |
---|---|---|---|---|---|---|
Engareal, dekar |
383 |
630 |
375 |
502 |
456 |
– |
Varmesum °C |
1735 |
2168 |
1779 |
2139 |
2300 |
– |
Nedbørsmengde, mm/år |
666 |
467 |
822 |
1066 |
2180 |
– |
Disponibel kvote, liter |
243 389 |
418 893 |
475 672 |
495 620 |
538 228 |
– |
Årskyr, antall |
37,9 |
46,4 |
55,0 |
62,3 |
73,7 |
30,8 |
Kg EKM per årsku |
7917 |
9477 |
9067 |
8483 |
8299 |
8496 |
Kg kraftfôr per 100 kg EKM |
25 |
26 |
34 |
23 |
30 |
30 |
Datagrunnlag og forutsetninger
Felles for de fem gårdene som ble analysert i oppgaven er at de produserer grovfôr av høy kvalitet med OMD på 75 prosent eller høyere, driver i løsdriftsfjøs med mjølkerobot og at de har gode registreringer både for mjølk- og grovfôrproduksjonen. Nøkkelinformasjonen er hentet fra Kukontrollen, aktuelle skifteplanleggingsverktøy og regnskapet. Mjølkeinntekt er basert på basispris korrigert for fett- og proteinbetaling og reell mjølkeproduksjon fra desember 2022 til februar 2023. Kraftfôrkostnad er basert på pris oppgitt av kraftfôrleverandør og grovfôrkostnad er basert på gårdsspesifikk maskin- og redskapskostnad, leasingkostnad, jordleie, driftskostnad og varekostnad knyttet til grovfôrdyrking. Grovfôr- og kraftfôropptak er beregnet for samme periode som for innhenting av mjølkedata. Inntekter og kostnader ble benyttet til kalkulering av mjølk minus fôr (Mjølk-Fôr), som reflekterer bondens inntekt er kg EKM produsert når utgifter knyttet til fôr er dekket.
Grovfôravling på gårdene
Tabell 2 viser en oversikt over grovfôravling for gårdene i 2022. Gård 1, 2, 3 og 5, tar tre slåtter med timoteibasert eng mens gård 4 tar fire slåtter med raigras. Alle har grovfor av høy ernæringsmessig kvalitet med OMD rundt 75 prosent og oppover. Innholdet av råprotein varierer mer mellom gårdene, noe som påvirker valg av kraftfôr. Avlingsmengde er som forventet størst for gård 4 og 5 som befinner seg i varme temperatursoner med rikelig nedbør og lengre vekstsesong.
Gård 1 |
Gård 2 |
Gård 3 |
Gård 4 |
Gård 5 |
|
---|---|---|---|---|---|
Tørrstoff (TS), kg/dekar |
854 |
673 |
777 |
1154 |
1003 |
MJ/kg TS |
6,30 |
6,60 |
6,31 |
6,58 |
6,33 |
Råprotein, g/kg TS |
156 |
170 |
143 |
159 |
132 |
OMD, % |
74,9 |
75,3 |
74,7 |
78,9 |
75,1 |
Total grovfôrkostnad, kr/kg TS |
2,16 |
2,72 |
3,25 |
2,71 |
2,94 |
Total grovfôrkostnad, kr/MJ |
0,34 |
0,41 |
0,51 |
0,41 |
0,46 |
Total grovfôrkostnad, kr/dekar |
1842 |
1830 |
2522 |
3127 |
2945 |
Stor forskjell i grovfôrkostnader
Total grovfôrkostnad inkludert kapitalkostnad per kg TS varierer fra 2,16 til 3,25 kroner, altså en betydelig forskjell da man ved 75 prosent OMD kan regne med et grovfôropptak på 13–14 kg TS per ku per dag. Grovfôret utgjør en betydelig del av verdiskapingen på et mjølkebruk, og med 17 øre forskjell i grovfôrkostnad per MJ mellom laveste og høyeste gård, er det klart at rimeligere grovfôr med høy energikonsentrasjon åpner for at en større andel av grovfôret kan dekke energibehovet i mjølkeproduksjonen. Kraftfôr har til sammenligning en kostnad på mellom 75 og 100 øre per MJ, litt avhengig av råvaresammensetting og kjemisk innhold.
Får igjen for innsatsfatorene
Beregninger som ligger til grunn for grovfôrkostnad viser man får igjen de vekstfremmende innsatsfaktorene man tilfører jorda i balanserte mengder i form av avling og fôrkvalitet, mens leiekostnader og flere høstelinjer i større grad har negativ påvirkning på grovfôrkostnad. Evaluering av gjødsling viser at alle bruk ender på mellom 25,8 og 28,0 gram nitrogen tilført jorda per kg tørrstoffavling, noe som samsvarer med optimalpunktet for gjødselplanen i Eana Skifte. Gård 1 og 3 gjødslet hardere enn det gjødselplanen foreslo, men har fått dette igjen i form av økt avling. Dette fremhever viktigheten av gode avlingsregistreringer for å kalibrere gjødselplanen inn mot potensialet til enga, og utnytte areal og innsatsfaktorer på best mulig måte.
«grovfôrkostnad inkludert kapitalkostnad per kg TS varierer fra 2,16 til 3,25 kroner»
Negativ effekt av mer kraftfôr
Statistiske analyser av Mjølk-Fôr (uttrykt som kroner per kg EKM), viser negativ effekt av økt kg kraftfôr per 100 kg EKM (Figur 1), og positiv effekt av økt fôreffektivitet (Figur 2) og grovfôrandel (Figur 3). Analysene viser også at en stor del av variasjonen i Mjølk-Fôr ikke kan knyttes til etablerte nøkkeltall, men til forskjeller i fôrings-og driftsopplegg mellom gårder. Denne variasjonen utgjør hele 60 øre per kg EKM mellom laveste og høyeste gård.
Evne å utnytte grovfôrkapasiteten
For å evaluere i hvor stor grad mjølkebrukene har evnet å utnytte grovfôret fôringsmessig og økonomisk, ble det utført optimalisering av rasjoner basert på gårdens egne grovfôranalyser. Resultatene viser at gårdene i hovedsak evner å utnytte grovfôropptakskapasiteten til kyrne, men at det også er rom for økt ytelse ved økt kraftfôrtildeling uten nedgang i Mjølk-Fôr. Økt kraftfôrtildeling ga heller ikke lavere norskandel i totalrasjonen. Det viser at det er fullt mulig å oppnå høy ytelse med høy andel norske fôrråvarer gitt at man produserer grovfôr med høy fordøyelighet og høyt proteininnhold. Denne undersøkelsen viser at det er viktig å ta en gjennomgang på det enkelte bruk for å se hvorvidt man evner å utnytte grovfôret, og om det er rom for bedret økonomi ved å gjøre rasjonstilpasninger.
↑ |
Kraftfôrandel |
– |
↓ |
Økonomi |
↑ |
Fôreffektivitet |
– |
↑ |
Økonomi |
↑ |
Grovfôropptak |
– |
↑ |
Økonomi |
«ha et bevisst forhold til utgifter i grovfôrproduksjonen hvor innsatsfaktorer som gir høyt proteininnhold og høye grovfôravlinger prioriteres»
Det er lønnsomt å produsere høykvalitets grovfôr
Vår analyse viser at med dagens betalingssystem er det lønnsomt å produsere høykvalitets grovfôr og optimalisere fôringa slik at grovfôret blir utnytta på best mulig måte. Det er viktig å ha et bevisst forhold til utgifter i grovfôrproduksjonen hvor innsatsfaktorer som gir høyt proteininnhold og høye grovfôravlinger bør prioriteres. Gjødslinga må tilpasses potensielt avlingsnivå med tanke på tørrstoff og protein. Høykvalitets grovfôr har en vesentlig lavere energikostnad enn kraftfôr, som åpner for økt grovfôrandel i totalrasjon for tilsvarende mjølkemengde. Når kraftfôrnivået er tilpasset den høye grovfôrkvaliteten, kan ekstra kraftfôr gi en god produksjonsrespons med tilfredsstillende økonomisk resultat. De vanligste økonomiske nøkkeltallene i dagens mjølkeproduksjon fanger ikke godt nok opp variasjonen mellom bruk. Det er nødvendig å utvikle nye nøkkeltall som tar hensyn til variasjon i management mellom bruk.