Avl
Del 1

Ofte stilte spørsmål om genotyping

Geno får mange spørsmål rundt genotyping. Nedenfor finner du svar på noen ofte stilte spørsmål om genotyping av semin- og embryodonoremner. I neste nummer av Buskap kan du lese en artikkel om ofte stilte spørsmål om genotyping av hunndyr i egen besetning.

Eva Husaas
Marte Holtsmark

marte.holtsmark@geno.no

Begge er avlsforskere i Geno

Er det ellers noe dere lurer på om genotyping, ta kontakt med oss på post@geno.no

Geno genotyper ca 8 000 oksekalver og ca 6 000 kvigekalver til genotyping per år. Av disse er det bare om lag 150 oksekalver og 130 kvigekalver som kommer gjennom nåløyet og kjøpes inn.

Prøve av embryodonoremne er sendt til Geno for analyse. Likevel ligger dyret tilgjengelig for bestilling under genotyping av NRF-hunndyr. Hvorfor dette? Øker ikke dette risikoen for å bestille GS-utstyr til et dyr som allerede er genotypet?

Alle embryodonoremner blir dessverre liggende i bestillingslista helt til genotyperesultatet er mottatt fra laboratoriet. Når embryodonoremnet får status «Resultat mottatt» i lista «Avlsverdier NRF», forsvinner det fra bestillingslista. Vi får dessverre ikke endret dette i Kukontrollen, men det ligger en sperre i våre systemer som forhindrer at det blir sendt ut utstyr til dyr som allerede har fått tilsendt utstyr som embryodonoremner. Det forhindrer også at du blir fakturert.

Vi jobber nå med nytt system for bestilling av genotyping, og regner da med at dette problemet forsvinner.

Geno er interessert i mange av dyrene mine, men til nå har alle blitt avslått. Hva er årsaken til at så mange kalver blir avslått?

Geno velger ut ca. 8 000 seminokseemner og ca. 6 000 embryodonoremner til genotyping hvert år, og av disse ønsker vi å kjøpe ca. 150 oksekalver og 130 kvigekalver. Det genotypes såpass mange kalver for å få et godt grunnlag til å finne de aller beste kalvene. Derfor blir også de aller fleste kalvene avslått, mens et fåtall kommer gjennom nåløyet og blir kjøpt inn.

Mange vil muligens synes at det er bortkastet tid å sende inn øreprøver på oksekalver når sjansen for å få solgt kalven til Geno er så liten. Man får heller ikke får vite GS-avlsverdier på oksekalvene, i motsetning til kvigekalvene. Det man derimot oppnår er at sikkerheten på avlsverdiene til mor til kalven forbedres, selv om økningen av sikkerhet på avlsverdiene ikke er like store som når hun selv er genotypet. I tillegg gir det oss mange gode kandidater å velge mellom slik at vi kan velge ut de beste eliteoksene.

Kalven min har høy avlsverdi og en populær og god okse som far. Hvorfor kjøper ikke Geno denne?

I gjennomsnitt kjøpes det kun inn tre sønner og en til to kviger etter hver seminokse. Når vi skal kjøpe inn kalver så er selvsagt avlsverdien veldig viktig. Det er imidlertid flere ting vi tar hensyn til. Blant annet status for enkeltgeneffekter og slektskap. Vi ser også på profilen, med styrker og svakheter for ulike egenskaper, hos de ulike kalvene. Det er enkelte okser som er mer brukt i populasjonen enn andre, og som derfor er far til svært mange kyr. For å begrense innavlsøkningen og sikre genetisk variasjon må vi begrense hvor mange avkom og «barnebarn» vi kjøper inn etter hver seminokse. Dette medfører at vi må avvise mange svært gode kalver.

Jeg får en del GS-tester i posten hvor det står at Geno er interessert i noen av dyrene mine. Koster det meg penger å sende inn disse?

Nei. Når det er en kalv Geno ønsker å genotype, dekker Geno kostnaden knyttet til genotypingen av kalven.

I dag ble det født en kalv som jeg så at lå i lista over seminokse- og embryodonoremner i Kukontrollen, men i det jeg registrerte kalven inn i Kukontrollen, så forsvant den fra lista. Hva er årsaken?

Hvis kalven forsvinner fra lista i det øyeblikket du registrerer kalven inn i Kukontrollen, så er det mest sannsynlig fordi kalven ikke har en sikker far. Hvis mor til kalven har blitt inseminert med to ulike okser (for eksempel ved en dobbeltinseminering), får kalven koden «Usikker far, men far er seminokse». Da er den ikke lenger aktuell fordi vi ikke kan vite hvem som er far til kalven.

Kalven som Geno genotypet ble avvist med beskjed om at det var feil slektskap på far og morfar eller far og mor.

Hvis det er avvik mellom det genetiske slektskapet til far og mor, eller far og morfar, i forhold til det som er registrert i Kukontrollen, så kan kalven bli avvist med denne begrunnelsen. Slike avvik forårsakes hovedsakelig av at man enten har forbyttet kalver ved innregistrering i Kukontrollen/merking av kalven, eller at man har sendt inn DNA-prøve fra feil kalv.

Kalven ble avvist fordi genotypingen feilet.

Dersom genotypingen av et seminokseemne feiler en gang, genotypes den på nytt med samme prøve. Hvis den feiler enda en gang, for eksempel fordi DNA-kvaliteten er for dårlig, blir kalven umiddelbart avvist fordi den som regel blir for gammel innen vi rekker å få genotypet den på nytt. For embyodonoremner sendes det ut nytt prøveutstyr til kalven i håp om at produsenten skal få GS-resultater på dyret.

Hvor raskt må Geno ha inn prøven for seminokse- eller embryodonoremne etter at kalven er født? Kan det bli for sent?

Ja, det kan bli for sent. Hvis kalven meldes inn i Kukontrollen mer enn 21 dager etter fødsel, blir den ikke listet ut. Vi ønsker derfor at kalven meldes inn i Kukontrollen så raskt som mulig etter fødsel, og at øreprøven som mottas i posten så raskt som mulig returneres til Biobank. Dette er spesielt viktig for de som har DeLaval-robot, og må huske å overføre data fra roboten til Kukontrollen.

Prosessen med å sende ut prøvemateriell og få det tilbake, samt prosessen med å få analysert DNA- prøven tar tid. Det er satt et krav om at innkjøpte kalver må ha kommet til Øyer innen de er fem måneder gamle. Men vi ønsker generelt å få inn kalvene så tidlig som mulig for å optimere oppdrettet av kalvene.

Jeg fikk melding om at kalven min er avvist, men jeg sendte inn prøven for tre dager siden. Dere kan umulig ha fått analysert den så fort?

Dersom det tar for lang tid fra prøvetakingsutstyret er sendt ut til øreprøven blir returnert, avvises kalven automatisk. Prøven blir likevel analysert, men kalven er ikke aktuell for innkjøp.

Får man SMS før man mottar prøveutstyr hvis man har en kalv Geno er interessert i?

Vi sender ikke ut SMS på aktuelle kalver før man mottar prøveutstyr. Det sendes en påminnelse på SMS ved manglende retur av prøvemateriell en måned etter utsending av prøveutstyr.

Jeg har både kjøttfe og NRF. Jeg har bestilt gule øremerker for merking og uttak av øreprøve (OSID TST) til kjøttfedyrene mine. Kan jeg bruke disse for genotyping av NRF også?

Nei, du kan dessverre ikke benytte disse på NRF enda. Dette krever store endringer i systemene våre som enda ikke er på plass. Vi håper i fremtiden å kunne benytte denne typen øremerker for prøvetaking.