Avl

Nye mål på kufruktbarhet

Inseminering på nytt til ulik tid etter første inseminering kan være et mål på tap av embryo eller foster i ulike stadier av drektigheta.

Bjørg Heringstad

Avlsforsker Geno

bjorg.heringstad@geno.no

Analysene som ble gjort i masteroppgaven viser at ikke-omløp 56 dager og utrangering på grunn av fruktbarhet i stor grad er genetisk ulike egenskaper.

Foto: Turi Nordengen

Natasha Watson har i masteroppgava si jobba med å finne nye egenskaper som beskriver kufruktbarhet i NRF. Oppgava var i samarbeid med Geno, og Anne Guro Larsgard, Arne Gjuvsland og Bjørg Heringstad har vært veiledere. Natasha tok mastergrad i husdyravl ved NMBU, våren 2023, som student på programmet European Masters in Animal Breeding and Genetics (EMABG). EMABG er et internasjonalt masterprogram der NMBU deltar sammen med fem andre Europeiske universitet (www.emabg.eu/).

Embryotap og omløp

Fruktbarhet er en komplisert egenskap og det kan være mange ulike årsaker at kua ikke blir drektig etter inseminering eller at embryo eller foster dør i ulike stadier av drektigheta. Målet med denne oppgava var å definere nye mål på embryotap og omløp basert på tilgjengelig informasjon om datoer for kalving, inseminering og utrangering, samt utrangeringsårsaker. Omløp (det vil si inseminering på nytt) til ulik tid etter første inseminering kan være et mål på tap av embryo eller foster i ulike stadier av drektigheta.

Nye egenskaper ble definert

I masteroppgava ble det brukt data fra 2014 til 2022. Datasettet hadde informasjon om totalt
1,2 millioner laktasjoner for 536 000 NRF-kyr. Med utgangspunkt i første inseminering etter kalving ble tre egenskaper definert: Omløp i perioden 5–48 dager etter første inseminering (Omløp48), i perioden 49–80 dager (Omløp49_80) og etter 80 dager (Omløp80+). Ny inseminering i løpet av de første fem dagene er definert som dobbeltinseminering og ikke tatt med. Totalt hadde 25,9 prosent av kyrne omløp innen 48 dager, 5,3 prosent hadde omløp i perioden 49 til 80 dager og 3,6 prosent ble inseminert på nytt meir enn 80 dager etter første inseminering. Det ble også undersøkt om utrangeringsårsak kunne bidra med nyttig informasjon. Totalt var 20 prosent av utrangerte kyr registrert med utrangeringsårsak relatert til fruktbarhet og blant disse var tre prosent utrangert på grunn av kasting.

Låge arvegrader

Alle de nye egenskapene hadde låg arvegrad. Omløp48 hadde en arvegrad på 1 prosent, mens Omløp49_80 og Omløp80+ hadde arvegrad på 0,2 prosent. Gitt at omløp er et mål på tap av embryo eller foster viser resultatene at embryotap tidlig i drektigheta har litt høgere arvegrad enn tap seinere. Arvegradene for utrangert på grunn av fruktbarhetsproblem og kasting var henholdsvis 5 prosent og 0,3 prosent. Sjøl om arvegradene er låge finnes det genetisk variasjon for disse nye egenskapene og det er forskjell i avlsverdi mellom de beste og dårligste dyra.

Genetiske sammenhenger

Korrelasjoner mellom avlsverdier gir en indikasjon på genetiske sammenhenger. Her ble ikke-omløp 56 dager (IO56), som er en vanlig brukt fruktbarhetsegenskap, brukt som sammenligningsgrunnlag. Omløp48 var som forventet sterkt korrelert til IO56 (0,98) siden dette er overlappende egenskaper. For Omløp49_80 og Omløp80+ var korrelasjonen til IO56 nær 0. Disse resultatene tyder på at omløp til ulik tid er genetisk ulike egenskaper. Korrelasjonen mellom IO56 og utrangert grunnet fruktbarhetsproblemer var 0,28, som betyr at dette også i stor grad er genetisk ulike egenskaper.

Genomanalyser

Det ble også gjort såkalte GWAS analyser («genomwide association studies») for å undersøke om det var mulig å identifisere områder på genomet med betydning for disse egenskapene. 793 okser med døtre i datasettet ble inkludert i GWAS analysene. Det ble funnet interessante områder for alle de nye omløpsegenskapene, og det ble også pekt på potensielle kandidatgener, men dette må undersøkes nærmere før vi kan konkludere.

Første innkjøpte Jersey eliteokse i Norge

Oksekalven er født hos Sindre Årsvoll og er resultat av et embryo innkjøpt fra Danmark. Far er VJ Luxplus og oksen utmerker seg med høgt genetisk nivå på produksjon. Oksen blir oppstalla hos Geno, og eid av Viking Genetics, og inngår i avlsarbeidet til Viking Jersey.