Avl

Genotyping avslører stor variasjon mellom fullsøsken

Kombinasjonen av genotyping og embryoproduksjon gir et bilde av tilfeldigheter i nedarving av gener fra foreldrene og hvor stor variasjonen det kan være mellom fullsøsken.

Anne Guro Larsgard

Avlsforsker i Geno

anne.guro.larsgard@geno.no

I ei fullsøskengruppe etter 12168 Nevland-P varierte avlsverdi fra 43 til 17.

Foto: Jan Arve Kristiansen

Ny teknologi som genotyping og embryoproduksjon har systematiske blitt tatt i bruk som avlstiltak de siste årene. Sammen har disse teknologiene satt stor fart på avlsframgangen.

Genotyping og embryo gir økt innsikt

Genotyping (GT) er et verktøy som gir økt innsikt i et dyr sine arvelige egenskaper. Med embryoproduksjon produserer vi grupper av fullsøsken. På storfe har vi relativt begrenset mulighet til å lage fullsøsken med vanlig inseminering. Uten GT, er informasjonen som kommer via mor og far den eneste kunnskapen vi har om unge dyr. Ei fullsøskengruppe av kalver, vil da bli vurdert som genetisk identiske. Avlsverdien til et nyfødt ikke genotypa dyr, beregnes som gjennomsnittet av mor og far sin avlsverdi. Ved å genotype dyra, vil vi kunne avsløre om hver av kalvene som har fått de positive eller negative variantene av genene til mor og far.

Etter at embryoproduksjonen startet på Store Ree, er det født i overkant av 1 600 kalver etter embryoinnlegg. Blant disse er det totalt 54 fullsøskenpar der minimum fem er blitt genotypet. Disse kan gi et godt bilde på tilfeldigheten av hvordan gener nedarves, og hvor stor variasjon det kan være på fullsøsken.

Et eksempel på variasjonen i ei utvalgt fullsøskengruppe

Ei fullsøskengruppe på sju genotypa kalver født på våren/sommeren i 2022, har 80282 Corina-P som mor (med avlsverdi 40) og oksen 12168 Nevland-P som far (med avlsverdi 24). Avlsverdien til avkommet forventes da å være 32 (som er gjennomsnittet av mor og far sin avlsverdi). Begge foreldrene er heterozygot kolla (hornstatus: KH). De sju kalvene er genotypa, og i tabellen ser vi at det er stor variasjon på avlsverdiene på disse.

Tabell 1. Avlsverdier innen ei fullsøskengruppe.

Kalv

Avlsverdi

Hornstatus

Fødtdato

1

43

KK

01.05.2022

2

39

KH

19.05.2022

3

36

KH

01.06.2022

4

33

KK

09.06.2022

5

32

HH

17.04.2022

6

31

KH

26.08.2022

7

17

HH

18.07.2022

Forskjell på 26 avlspoeng

Forskjellen på den beste og dårligste kalven er 26 avlsverdipoeng. Fem av kalvene er kolla, og blant disse er to homozygot kolla (KK) og tre heterozygot kolla (KH).

Fra denne fullsøskengruppa er det rekruttert to kalver inn til det sentrale avlsarbeidet. Kalv 2 er en oksekalv, og står foreløpig på Øyer. Den vil snart bli endelig vurdert som kandidat til eliteokse. Kalv 1 som er kvige er innkjøpt til embryoproduksjon. Den har allerede produsert 13 embryo. Kalv 7 skiller seg spesielt ut i negativ retning, og er den som avviker mest fra foreldremiddelet (-15 avlsverdipoeng).

Avvik fra foreldermiddel for alle fullsøskengruppene

Differansen mellom den beste og dårligste kalven i de 54 fullsøskengruppene, varier fra 7 til 33 poeng. Dette forteller hvor forskjellig selv fullsøsken kan være. Med genotyping kan enkeltdyr endre avlsverdi med opp mot +/- 27 poeng. Gjennom å genotype, jakter vi kontinuerlig på de kalvene som er betydelig bedre enn gjennomsnittet av foreldrene sine. Det er på den måten forbedringene i avlsmaterialet oppstår fra en generasjon til den neste.