God belysning er viktig
Belysning er viktig for trivsel og helse til alle seende skapninger. Nær 80 prosent av alle våre impulser får vi gjennom synet.
Sivilingeniør/Fagspesialist i Norconsult AS
Derfor er god belysning viktig for både trivsel og sikkerhet i fjøset. Vi må kunne se godt når vi arbeider der, og det samme gjelder dyra med tanke på å unngå skader. Og viktigere er det blitt med løsdrift.
Hva er god belysning?
Vi skiller primært på lysets evne til å gjengi farger, dernest hvilken farge vi opplever at lyset har. Det siste kaller vi fargetemperatur og betegnes gjerne på en skala fra varm hvit til hvit og kaldhvit. Fargetemperaturen er ikke så viktig med tanke på evnen til å se og unngå skader og det er også litt mer smak og behag. I varme strøk har man tradisjonelt valgt et noe hvitere lys enn her i nord – hvor glødepæras glødende lys har hatt lange tradisjoner.
I dag kan LED-lys leveres i alle mulige varianter. Det gjør det selvsagt vanskeligere å velge og produsentene har også ulike priser på produktene. Og så får man litt bedre energieffektivitet ved å velge høyere fargetemperatur.
Hva skal man velge?
Det viktigste er altså fargegjengivelsen. Denne indeksen betegnes vanligvis som Ra, andre ganger som CRI. Vi anbefaler å velge en indeksverdi Ra=80. Fargetemperaturen betegnes CCT og har benevning K (Kelvin). Vi anbefaler normalt 3000 K, men 4000 K er også bra.
I tillegg til lyskvaliteten må man velge lysmengden. Lyskulturs Lux-tabell anbefaler 50 lux i fjøset. Der det skal utføres litt mer krevende arbeid, så anbefales det 200 lux. I gangarealer 100 lux.
I dag kan alt nytt lys enkelt dimmes, så det er mulig å installere dimbare lysarmaturer som man kan regulere trinnløst eller etter forhåndsinnstilte nivåer. I tillegg til å kunne overstyre fra 50 lux til en høyere verdi når det er folk i fjøset, kan også en dagslyssensor kompensere og justere lysmengden ned og opp i takt med dagslysinnslippet i fjøset.
Krav i forskriften
Forskrift om hold av storfe sier:
«Storfe holdt innendørs skal være sikret tilgang på dagslys tilsvarende utelyset mellom kl. 09 og kl. 17. Det skal også være mulighet for kunstig belysning. Dyra skal ikke utsettes for permanent kunstig lys. Lyskildene skal plasseres slik at de ikke er til ubehag for dyra. Svakt orienteringslys er tillatt som nattlys»
For å sikre døgnrytmen til dyra anbefales det minimum 50 lux i ca. 16 timer pr døgn. Om natta bør det være mørkt.
Ikke være blendende
Belysningen skal ikke være blendene. Derfor anbefaler vi bruk av lysarmaturer med større lysende overflate, tilsvarende gamle lysrørarmaturer og ikke bruk av flomlys. Det er også viktig at det ikke blir konflikt mellom lysarmatur og annet utstyr i fjøset som kan gi uheldige skygger og mørke kroker.
Med LED-lys er ikke tilkomst for vedlikehold (og tidligere lyskildeskifting) lenger så viktig som før. Men alle armaturer bør enkelt kunne vaskes eller støvbørstes med jevne mellomrom og bør ha plastavdekning som tåler dette.
Slutt på lysrør
Etter 25. august i år vil det i alle EU- og EØS-land ikke lenger være tillatt å produsere eller selge lysrør. Dette fordi de inneholde kvikksølv. Tidligere er også krav til energieffektivitet skjerpet, noe som har medført at en rekke damplamper har blitt faset ut. I Norge er det ikke tillatt å modifisere eksisterende armaturer uten at det utarbeides en samsvarserklæring av leverandøren eller installatøren. I praksis vil det innebære at man ikke uten videre kan benytte en del «retrofit» eller erstatningsprodukter – det inkluderer såkalte «LED-lysrør». Vår anbefaling er å skifte hele armaturen. Med dagens høye strømpriser er det mer lønnsomt enn noen gang før.
Generelt sparer man fra 50-70 prosent på strømforbruket ved bytte fra lysrør til LED. Benyttes dimming og styring basert på tilstedeværelse så sparer man ytterligere 10-15 prosent.