Interbull workshop i Italia
Interbull har hatt workshop om nye egenskaper i avlsverdiberegningen og forbedringer i beregningsmetoder. Geno deltok med flere avlsforskere.
Avlsforsker
Interbull er en internasjonal organisasjon som beregner avlsverdier til okser som er sammenlignbare mellom land. Avlsverdiene baserer seg på informasjon om nasjonale avlsverdier innsendt fra medlemslandene.
Technical workshop
Forskning og utvikling innen internasjonal avlsverdivurdering er en sentral del av Interbulls virksomhet. Med jevne mellomrom arrangerer de «Technical Workshops» hvor pågående arbeid og resultater presenteres og diskuteres.
I februar ble det avholdt workshop i Roma, hvor Geno deltok med avlsforskerne Morten Svendsen, Arne Gjuvsland, Janez Jenko og Sigbjørn Eikje. I alt var det deltakere fra 20 land og 29 organisasjoner.
Workshopen handlet om mulige nye egenskaper i avlsverdiberegningen til Interbull, forbedret metode for validering av avlsverdier og hvordan løse utfordringer med genomisk preseleksjon.
Nye egenskaper
Interbull har tatt initiativ til å inkludere flere egenskaper i avlsverdiberegningen sin. For eksempel har de pr i dag ikke avlsverdier for metabolske sjukdommer og klauvhelse.
I Roma ble det satt fokus på melkefeber, tilbakeholdt etterbyrd og drektighetslengde. Blant annet var det paneldebatt hvor Morten Svendsen satt i panelet. I møtet ble det anbefalt å ha som mål å inkludere alle aktuelle egenskaper i en egenskapsgruppe (for eksempel også inkludere ketose og børbetennelse for metabolske sjukdommer).
Validering
En arbeidsgruppe i Interbull har utviklet en test for å kvalitetssikre de nasjonale genomiske avlsverdiberegningene. I Geno brukes testen jevnlig. Nå har testen blitt videreutviklet og prøvd i noen av medlemslandene, som la fram erfaringene sine i møtet. Basert på tilbakemeldingene vil den nye testen bli ferdigstilt og tilgjengelig for alle.
Genomisk preseleksjon
Genomisk preseleksjon har vi for eksempel når noen oksekalver tas inn til testingsstasjonen på Øyer, og andre vrakes, basert på genomiske avlsverdier.
I avlsverdiberegningene senere i oksekalvenes liv, er det viktig å inkludere all informasjon som inngikk da de ble preselektert. Hvis ikke vil presisjonen til avlsverdiene bli dårligere. Dette gir utfordringer i Interbull.
En av utfordringene er at for de røde rasene, som NRF tilhører, er det fortsatt informasjon om ikke-genomiske nasjonale avlsverdier som inngår i Interbulls beregninger. Interbull får derfor ikke, uten videre, hensyntatt i sine beregninger at oksene er genomisk preselektert. På møtet ble det vist planer for hvordan dette kan forbedres.