Organisasjon
Årsmøte Geno

Engasjerte og fornøyde årsmøteutsendinger

Den kraftige resultatforbedringen fra fjoråret høstet honnør, og det kom ingen sterke innvendinger mot Genos strategiske valg.

Rasmus Lang-Ree

Styreleder Vegard Nils Smenes var klar på at salget internasjonalt må øke for å være med på å finansiere NRF-avlen.

Årets Geno-årsmøte ble arrangert på Gardermoen. Fra flere ble det gitt uttrykk for ønsker om fysiske årsmøter også i fortsettelsen. En resultatforbedring på 16 millioner for konsernet Geno er søt musikk i tillitsvalgtkorpset og satte stemningen for et årsmøte preget av stor entusiasme for NRF-avlen.

Rekordstor genetisk framgang

Styreleder Vegard Nils Smenes innledet sin tale med å kommentere den rekordstore genetiske avlsframgangen på 5,2 indekspoeng i fjor. – Dette er resultater som den norske bonden og våre globale kunder vil nyte godt av i tida framover. Disse resultatene vil gi oss større konkurransekraft som vi igjen kan utnytte til å oppnå enda sterkere framgang for NRF kua.

Investerer for framtida

Administrerende direktør Kristin Malonæs sa i sin tale til årsmøtet at Geno møter økt konkurranse i de mest dyretette områdene. – De utfordrer oss på pris og fleksibilitet, men genetikken har de jo ikke, sa Geno-direktøren og sa videre at Geno vil teste nye leveranse- og tjenestemodeller for å møte konkurransen. Hun mente også de store forskningsprosjektene til Geno på metan og fôreffektivitet vil gi NRF økt konkurransekraft.

Vi investerer for å rigge Geno for framtida, sa styrelederen og trakk fram nytt kalveisolat på Øyer som allerede er tatt i bruk og nytt oksefjøs på Store Ree med enkeltbinger for oksene. Dette vil gi mer effektiv produksjon med høyere kvalitet, bedre HMS og bedre dyrevelferd. Han nevnte også boringen av 12 energibrønner på Store Ree og planlagt solcelleanlegg som eksempel på et Geno hele tiden leter etter muligheter for å ta ned kostnader.

Må øke salget internasjonalt

Geno-styrelederen understrekte at salget av sæd internasjonalt må øke for det norske markedet er synkende og i endring. – Salget utenlands har nådd et høyt nivå både på volum og verdi tilbake til selskapet. Dette er viktig for å finansiere avlstiltak og utvikling her hjemme.

Debatt på årsmelding og regnskap

På årets årsmøte ble årsberetning og regnskap debattert først, før årsmøteutsendingene slapp til i generaldebatten. Her er noe av det som ble tatt opp i debattene:

  • Positivt at Geno fikk gjennomført omstilling og innsparing

  • Mye honnør for godt økonomisk resultat i 2022

  • Bra at forslaget om nedlegging av kontrollkomité ikke ble fremmet på dette årsmøtet, men at det blir nedsatt en vedtektskomite

  • Hvordan møter vi konkurransen i det norske markedet?

  • Vurdere embryoskylling ute hos produsenter

  • Stimulere til at bøndene har egen sæddunk

  • Bekymringer for at eiersemin utarmer veterinærdekningen

  • Er GS-indeksene sikre nok?

  • Skepsis til å tone ned vektlegging av kjøtt i avlen

  • Sørge for at termometer i tinetermos sjekkes

  • Næringa må ha en samlet holdning til nye dyrevelferdskrav som kommer

  • Mer Geno-aktivitet lokalt

  • Viktig å finne de riktige til å være Geno-kontakter (og de bør velges på årssamlingen)

  • Ku-kalv har også negative sider (usikre data, utrangering, mislykkede melkinger, smittespredning)

  • Ønsker om mer rettferdig system for kvalitetstillegg kjøtt (glidende skala)

  • Hva er status for abonnementsordning for GS-tester? Mulig å sende GS-tester med tankbilen?

  • Vanskelig å engasjere bøndene i avlsarbeidet

  • Fra de ansatte ble det tatt opp at omstillingen har ført til økt arbeidsbelastning – det kreves tydeligere prioriteringer

Det var stort engasjement i debatten på Geno-årsmøtet.

Valg

Valgene på årets årsmøte fulgte valgkomiteens innstilling til punkt og prikke. Ny i geno-styret fra Sør er Tommy Skretting. Fra de ansatte er Eli Hveem Krogsti og Idar Dombestein nye i styret.

Geno-styret: Fra venstre Anne Margrethe Solheim Stormo (nestleder i styret), Tommy Skretting, Gunn Randi Finstad, Vegard Nils Smenes (styreleder), Oddvar Mikkelsen, Eli Hveem Krogsti og Idar Dombestein.

Økonomi

Økonomisjefen i Geno, Lars Skramstad kunne legge fram et regnskap med en kraftig resultatforbedring fra fjoråret. Geno Global hadde i 2022 en kraftig omsetningsvekst og kjøpet av sæd fra Geno økte fra 13,3 til 28,9 millioner. SpermVital kan også vise til et plussresultat i 2022. Også Geno har merket den generelle kostnadsveksten. Overgang til tre skift i produksjonen av kjønnsseparert sæd økte lønnskostnadene og produksjonsøkningen betyr også økningen i lisenskostnadene til ABS. Økonomisjefen var også innom de tunge investeringene Geno foretar. Det skal investeres 90 millioner i nytt fjøs og ombygging av gamle på Store Ree, det vil komme investeringer på 20 millioner i datterselskaper internasjonalt de nærmeste årene. For lønnsomheten sa Lars Skramstad at det er viktig å redusere svinnet av REDX-doser. I dag er det kapasitet til produksjon av 400 000 doser, men produksjonen er kostbar og derfor viktig at fleste mulig av produserte doser blir solgt. Han nevnte at avtalen med Tyr om kjøp av kjøttfesæd også vil bli svært viktig for Geno-økonomien. Det norske markedet er langt mer lønnsomt enn det internasjonale og det er avgjørende for Geno å ta vare på og utvikle dette.

Prisutdelinger

Avlsstatuetten

Line Borgerud Skøien fikk overrakt avlsstatuetten av styreleder i Geno, Vegard Nils Smenes.

Statuettvinner 12222 Skoien med 54 i avlsverdi.

Foto: Jan Arve Kristiansen

Genos avlsstatuett blir tildelt oppdretter av den beste norskfødte eliteoksen, som er vedtatt brukt i foregående kalenderår. Med vedtatt brukt menes første gang oksen blir tatt ut som eliteokse. Rangeringa blir gjort etter samlet avlsverdi.

Avlsstatuetten for 2022 ble tildelt 12222 Skoien. Oppdrettere er Line Borgerud Skøien og Ole Hjerpåsen fra Hølen i Vestby kommune. Oksen har 24. februar en total avlsverdi på 54. Far er 12027 Storflor og morfar 11876 Alm – altså slekt i særklasse.

I Norge er det distribuert ca. 13 000 doser av Skoien. Det er produsert og solgt 22 000 REDX-doser med Skoien-sæd. Den første sønnen av statuettvinneren kom til vurdering som aktuell seminkandidat samme uka som årsmøtet gikk av stabelen, og mange gode sønner og døtre er på tur.

Nortura sin kjøttpris

Iris Aga Nygård fikk overrakt Norturas kjøttpris for oksen Grovaren-P av Ole Anders Fjeldberg.

Norturas pris for beste NRF-kjøttokse blir tildelt oppdretter av den norskfødte oksen som er vedtatt brukt i foregående kalenderår, som har høyest oppnådde kjøttindeks. Oksen må enten være brukt som eliteokse eller spesialokse for kjøtt og ha en kjøttindeks på 110 eller mer.

Nortura sin kjøttpris ble under årsmøtet tildelt 12216 Grovaren-P med oppdretter Nygård Camping ved Iris Aga Nygård i Hjelledalen. Oksen har 24. februar avlsverdi for kjøtt på 126.

Grovaren-P er sønn av eliteoksen 12036 Era med 11862 Mellby som far. Her er det mye kjøtt både på mor og farssiden.

Eksportprisen

Lars Inge Røen og Else Marie Sandø fikk overrakt eksportprisen av administrerende direktør i Geno, Kristin Malonæs under årsmøtet.

Genos eksportpris deles ut hvert år ut til oppdretter av den NRF-oksen det har vært størst sædeksport av, uavhengig av sædtype, regnet i kroner (bruttoverdi) i regnskapsåret.

Prisen gikk til lars Inge Røen i Rindal for 11690 Roen. Roen er snart ti år og Genos eldste seminokse på Store Ree. Han har per 24. februar 17 i avlsverdi, men er fortsatt like populær med sin elegante avlsprofil. Oksen har vært mer populær internasjonalt enn i Norge, men vi har sett masse flotte dyr etter denne oksen i Norge også. Totalt er det solgt 105 000 doser av oksen. En av hans sønner 11979 Ommelstad har også vært brukt en god del internasjonalt. Han har fire sønner brukt i semin i Norge.