Brunsten deles inn i tre faser; forbrunst, brunst og etterbrunst. Brunsttegna er både fysiske og psykiske. Illustrasjonene nedenfor samler brunsttegn du kan forvente å finne innen hver fase.
Hormonet som gir brunstsymptomene, er østrogen. Cellene i livmorhalsen har østrogenreseptorer i cellemembranen, og når hormonet fester seg her, produserer de slim. I andre celler er det østrogenreseptorer i cytoplasma, og østrogen som fester seg her, gir opphav til alle de psykiske brunsttegna.
Brunst
Hvor kraftige brunsttegna blir, er avhengige av om kua er tilfreds og har det bra. Er det mangel på energi, lys eller mineraler, eller kua er engstelig eller har smerter, blir østrogensignalet svekket eller overdøvet av andre signalstoff i kroppen.
Brunstlengde
NRF: Gjennomsnittlig 18 timer
Holstein: ca. 6 timer
Krysningsdyr: ofte over 18 timer
Brunsten er lengre på beite og på gummispalt enn på glatte gulv.
Etterbrunst
Riktig insemineringstidspunkt er siste halvdel av brunsten og første del av etterbrunsten. For NRF, fra 9 timer etter brunststart til 6 timer etter brunstslutt. Brukes kjønnsseparert sæd, blir resultatet best med inseminering enda seinere i brunst/etterbrunst. Utfordringen er å vite når brunsten starter! Med fire daglige brunstrunder oppdages 70-80 prosent av brunstene. Med aktivitetsmåler eller progesteronmåler har du døgnvakt for brunstkontroll, og inseminasjonstidspunkt blir enklere å bestemme.