Fire år fra start til avling
Det kan virke lenge å vente fire år på første avling, men tålmodigheten lønnes med ei varig eng med begrenset vedlikeholdsbehov.
Nydyrking av myrjord med profiler og åpne grøfter framstår nesten som en kunst for en utenforstående. Ikke bare tar det fire år fra gravemaskina tar første tak til de første grasstråene kan høstes. Det er en prosess med mange arbeidsoppgaver der det gjelder å vite hva en holder på med. Gjøres det riktig får en engarealer som kan gi bra avlinger i mange år.
Nydyrkingsfelt og satellittkum
Jørn Hallvar Eriksen har et nydyrkingsfelt på 250 dekar, der 131,5 dekar er ferdig. I området er det også areal som hans far har dyrket opp siden 80-tallet. Nå er det bygd en satellittkum på 2 240 kubikkmeter her, og med slangespredningsutstyr kan 200 dekar fulldyrket eng få tilført husdyrgjødsel i 2023.
Nydyrking bedre enn å reparere gammel eng
- For oss har det vært mer hensiktsmessig å dyrke nytt enn å drenere opp gammel eng. Det er like mye jobb å drenere opp gammel eng med steingrøfter som må renskes opp og fjernes, for så å starte på samme prosessen som med nydyrkingen. Samtidig får man samlet arealet, og det blir veldig effektivt med gjødsling og høsting, sier Jørn Hallvar.
Men han legger ikke skjul på at nydyrking av myr både er kostbart og utrolig arbeidskrevende. På det verste er myr-dybden 3-4 meter, og det krever mye for å få en varig løsning.
Framgangsmåten
Skjematisk er framgangsmåten slik:
Det starter med graving av åpne grøfter (kanaler) for å starte dreneringsprosessen.
Andre året starter en med å lage profilene på skiftet. Kantene graves ned og massen legges inn mot midten slik at en får en buet profil for bedre overflatedrenering.
Tredje året plukkes det stein og pløyes på tvers av profilene med ettskjærs nydyrkingsplog. Ettskjærsplog brukes for å få finne og få opp mest mulig stor stein.
Fjerde året plukkes stein etter pløyingen, plogfårene freses med horisontalfreser og deretter kjøres slådd for å få jevn overflate.
Neste operasjon er å kjøre inn store mengder skjellsand for bæreevne, kalkeffekt og dreneringsevne. Deretter kjøres det på store mengder husdyrgjødsel samtidig som det freses inn med horisontalfres. Lett slodding etter opptørking før arealet sås og rulles. Såing 1.– 10. august for at enga skal få etablert seg godt før vinteren.
Venter til andreslått med høstingen året etter for at plantene skal få bedre rotsystem og kjører ikke på husdyrgjødsel første to til tre årene. Det er avgjørende at toppsjiktet får satt seg og ikke ødelegges med kjøreskader.
Hvis man har kapasitet til å starte på et nytt prosjekt hvert år, så får man også et nysådd stykke hvert år. Men noen år må det utsettes på grunn av mye nedbør.
Riktig gjort blir dette en varig løsning. Grøftene må renskes med noen års mellomrom av hensyn til dreneringen. Sprøyting og vedlikeholdssåing gjennomføres for å holde oppe avlingsnivået.