Forskjellig

TINE

Redigert av Unni P. Christensen

Bli med på eierskiftekurs i februar 2023

Skal du overta gården i løpet av de nærmeste årene? Eller går du i tanker om å selge, legge ned eller overlate driften til neste generasjon? Da vil vi anbefale å bli med på eierskiftekurs i februar 2023.

Rundt omkring i landet er det hvert år mange hundre gårder som får nye eiere. Noen gårder overtas av neste generasjon, noen selges på det åpne markedet, noen legger ned produksjon og flytter, mens andre blir boende selv om de legger ned drifta. Alternativene er mange, men uansett hva du står overfor er det lover og regler å forholde seg til.

Og vårt kanskje viktigste råd til deg som ser at det går mot en endring: Start prosessen i god tid.

Eierskifteprosessen

I en eierskiftevurdering er det selvfølgelig viktig å få oversikt over hva alt dette betyr for økonomien din. Det inkluderer selvfølgelig også et viktig tema som pensjon. Ikke mindre viktig er det å få oversikt over hva som inngår i en eierskifteprosess, – både juridisk og menneskelig, slik at dere kan ta gode og informerte valg underveis i prosessen.

Vi har etter hvert lang erfaring med våre digitale eierskiftekurs. Tidligere deltakere har vært med å forme og forbedre kurset, og resultatet i dag er et innholdsrikt og nyttig kurs for deg og dere som står foran en livsendring som et eierskifte eller avvikling er.

Kursinnhold

Kurset er et samarbeid mellom TINE og Nortura, og går over tre kvelder i februar med disse temaene:

Dag 1:  Prosessen mot eierskifte

Dag 2:  Verdsetting, oppgjør og skatt

Dag 3:  Sosiale rettigheter og pensjon

Kurset kjøres i relativt små grupper nettopp får å få til dialog, spørsmålsrunder og utveksling av erfaring og konkrete problemstillinger.

Møtene gjennomføres digitalt på Teams, og det går fint for nåværende og kommende eier å delta fra hver sin lokasjon.

Påmelding i januar 2023

Påmelding via våre nettsider medlem.tine.no. Søk på «eierskiftekurs».

Ny digital fagbrosjyre om jurhelse

Du som leser dette er sannsynligvis enig i at jurhelse er viktig. Noen er på jakt etter lavt celletall på tanken for best mulig mjølkepris. Andre opplever kyr med akutt klinisk mastitt som fører til dårlig dyrevelferd, store dyrlegeregninger og ekstraarbeid med behandling og separat mjølking.

Heldigvis har de fleste besetninger god jurhelse – takket være godt og systematisk arbeid over tid. Jurbetennelse er den hyppigst rapporterte sjukdommen hos norske mjølkekyr, og er den største årsaken til at det brukes antibiotika i mjølkekubesetninger. Å holde forbruket av antibiotika på et lavt nivå og å unngå svinn pga. tilbakeholdelse etter behandling er viktige deler av det å drive en bærekraftig mjølkeproduksjon.

Målet med den nye brosjyren er å gi et overblikk over hva som trengs for å arbeide med jurhelse. Håpet er at brosjyren skal brukes i de tusen fjøs og være et sted å hente relevant kunnskap når behovet oppstår. Jurhelsearbeid må tilpasses den enkelte besetning, og håpet er at innholdet gir grunnlag for å ta tak i situasjonen i din besetning, gjerne sammen med andre fagfolk.

Du finner brosjyren på vår nettside – medlem.tine.no.

God lesing!