Kusignaler
Har du husket å klippe dyra?
Høsten er det egentlig tid for å klippe dyra, men bedre sent enn aldri. Det gir økt produksjon og det er godt for dyra.
Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder
Storfe svetter mye når de tas inn om høsten. Særlig kyr og kviger som har gått ute relativt lenge utover høsten har gradvis vent seg til kjøligere dager og netter. De har derfor tjukkere pels og vil svette en hel del når de tas inn i fjøset. Det er selvfølgelig en større utfordring i fjøs der dyretettheten er høg og der det er lågt under taket. God ventilasjon er en fordel. Kyrne bruker mye energi på å kvitte seg med overskuddsvarme og det reduserer trivselen og produksjonen.
Mye å tjene på klipping
For noen år siden viste en dansk undersøkelse at en tjente ca. DKK 600 per dyr ved å klippe ved innsett. Gevinsten var høgest på kviger. Og det er kanskje naturlig? Kviger som har gått ute lenge og kalver senere på høsten har gjerne tjukkest og lengst pels, og svetter dermed mest. I tillegg vil dyr som svetter mye ha økt behov for vatn, og kviger/førstegangskalvere er ofte litt bak i køen i et lausdriftssystem. I den danske undersøkelsen lå fortjenesten i at klipping ga mer mjølk gjennom vinteren.
Bildet er kanskje mer morsomt enn illustrativt. Men her ser vi ei relativt korthåra ku som fått en artig precut av en kreativ røkter. Sjøl om luftkvaliteten er god ser vi at også denne kua har flekker med svette på flanken og bak på krysset.
Noen fordeler og tips
Klipping av kyr og særlig kviger er også en investering i å gjøre kyrne enklere å håndtere. De fleste liker veldig godt å bli klippet, og det gir en positiv opplevelse av nærkontakt. Det kan en fort få igjen for når kua skal mjølkes for første gang. Start gjerne maskina på god avstand fra kua du skal begynne med slik at både denne og naboen blir vant med lyden. Det er også lurt å nærme seg kua forfra og begynne med å klø på halerota. Start klippinga på ved halerota og arbeid deg framover ryggen. Ta deretter halen og lårene. Det er viktig å ta halen godt for da holder de seg lettere rene. Ryggen er særlig viktig fordi det er her de svetter mest. Hårlaget er også tjukkest her, og dette er det mest utsatte området for lus og utøy. Bruk den ledige hånda til å dra ut skinnet så du kommer letter til i folder. Klipp gjerne også under buken da det ofte er her møkka fester seg lettest. Juret bør også tas. De som har robot bør gjøre dette for lettere påsett, men også hos andre kan det lønne seg da det forbygger sår på innsiden av hasene. Hos dyr som er urolige og vanskelig å klippe anbefales det at en prioriterer å få klipt en stripe langs ryggen. Det ventilerer mest effektivt, også står kua kanskje roligere neste gang om en avslutter mens leken er god.
Å klippe alle kyrne i en besetning er en del arbeid, men det lønner seg!