Intervjuer/Reportasje

Med oksekatalogen under hodeputa

At Elida Lehn (8) på Sortland er mer enn vanlig interessert i storfeavl og avlsverdier er en solid underdrivelse. Vi tror ikke det er mange åtteåringer som sover med oksekatalogen under puta og har ny katalog på julegaveønskelista si.

Rasmus Lang-Ree

Når avlsrådgiver Eivind Uleberg kommer på fjøsbesøk får Elida fri fra skolen for å være med på gjennomgangen.

Foto: Privat

Far til Elida, Øyvind Lehn, kan underskrive på datterens avlsinteresse og at hun har full oversikt over de fleste dyra på fjøset og hvem som er i slekt med hvem.

Elida selv forteller at hun fikk avlsinteressen allerede i seksårsalderen. Oksekatalogen fenget tidlig interessen. I starten var hun mest opptatt av de fine bildene, men etter hvert studerte hun både avlsverdier og indekser. Far Øyvind skyter inn at hun følger nøye med om oksene går opp eller ned i avlsverdi fra forrige katalog. Hun er også innom Tine-sida på farens pc.

Hvem har favorittoksen din?

- Det er Dynjo for han er så god på avlsverdi, svarer Elida kjapt.

Hun er ofte med i fjøset og gjør det meste. Hun henter kyr og får de inn i roboten, gir kraftfôr og gjør rent hos kalvene. En gang var hun med farfaren og dro ut en kalv. En annen gang satt hun tålmodig og ventet på ei ku som skulle kalve.

- Jeg satt sju timer i fjøset og ventet på at den kua skulle kalve.

Da måtte hun få litt matservering i fjøset for å holde ut.

Favorittkua på fjøset er 729, og det er fordi hun er så fin å kose med, forklarer Elida. Kalveønstring synes hun er artig å være med på, men dessverre førte pandemien til en bråstopp i slike arrangementer. Men tre kalvemønstringer har det blitt og på forhånd er hun ute og går og trener med kalven hver dag.

- Jeg har også lært kalvene triks. En av kalvene lærte jeg å snurre rundt, forteller Elida.

Den unge avlseksperten har ikke tenkt så nøye på yrkeskarriere ennå. Hun ler litt da faren ymter frampå om at hun kan satse på å bli avlsforsker i Geno. Det er langt fram til slike veivalg, men Elida viser i alle fall en interesse for storfeavl som er milevidt utenom det vanlige for noen på hennes alder.

Dessverre satte pandemien en stopper for kalvemønstringer en lang periode, men Elida har fått være med på to. Her fra kalvemønstring i Hesthagen på Sortland.

Foto: Privat