Kvinnekurs for melkebønder på Farris Spa
Geno arrangerte kurset «Fra GS til fødsel - ta kontrollen» den 8. og 9. november på Farris Spa i Larvik, der målgruppen for kurset var kvinnelige melkeprodusenter.
Avlsforsker i Geno
Med dette kurset ønsket Geno å nå ut til kvinner som er aktive melkeprodusenter og bidra faglig med nyttig informasjon rundt fruktbarhet og kalving. Samtidig ønsket vi å skape en sosial arena slik at alle de flotte kvinnelige bøndene der ute kunne treffes og utveksle erfaringer med hverandre. Hverdagen som melkeprodusent er travel og vi har forståelse for at ikke alle har mulighet til å sette av to hele dager midt i uka, derfor var det ekstra gledelig å se at 69 melkeprodusenter hadde tatt seg tid til kurs disse dagene.
Hvordan få kalv i kua
Tirsdagen startet med en gjennomgang av kuas brunstsyklus og hormoner, før vi fikk en introduksjon av hvilke faktorer vi må ha kontroll på for å få kalv i kua. Det ble også gitt tips til hvordan man kan få bedre kontroll på fruktbarhetsstatus i egen besetning, og gjennomgang av verktøy tilgjengelig på Tine medlemssider for å følge opp fruktbarhetsstatus (FS-tall) i egen besetning. Gangen i avlsarbeidet og veien fra genomisk ørevevsprøve blir tatt til avlsverdien på kua blir presentert, og hvorfor det er viktig å GS-teste dyrene var også viktige tema.
FB-gruppa for kvinnelige bønder
Facebook-gruppa nettverk for kvinnelige bønder har ca. 8 000 medlemmer, og grunnleggeren Elisabeth Hokstad hadde et veldig motiverende foredrag. Samholdet blant kvinnelige bønder er bra! Mange benytter den gruppa til å diskutere de utfordringene man står i til daglig som melkeprodusent, og her kan man få tips og råd til det meste, alt fra babycall-utstyr til hvordan man fester kraftuttaksakslingen. Kvelden ble avsluttet med middag, spa og inspirasjonsforedrag. Muligheten for å kjede seg var med andre ord liten og vi fikk mye ut av dagen. Flor arbeidstøy var også tilstede, og mange benyttet muligheten til å handle fargerike og kule arbeidsklær.
Variert og lærerikt
Dag to fortsatte med flere faglige foredrag. Listen med foredragsholdere var lang, og vi ønsker å takke alle som bidro til at dette kurset ble variert og lærerikt. Vi vil også takke alle eksterne som bidro med egne synspunkter og erfaringer rundt gårdsdrift og avl; Åkerkvinnene, Elisabeth Hokstad, Gro Knutsen og Kari Lise Breivik.
Til slutt ønsker jeg å berømme Anne Hege Hunskaar Tajet for det arbeidet hun gjorde med å planlegge og arrangere kurset, og vårt inntrykk var at dette var et veldig nyttig kurs som gav mersmak for alle!
Hva er framtidas NRF-ku?
Dette er et stort tema til videre diskusjon som vi så vidt streifet innom på kurset, og vi anbefaler engasjert melkeprodusenter med interesse for NRF-kua til å bli med som Geno-kontakt i produsentlaget. Det finnes også andre muligheter for å påvirke. Hvilken vei vi ønsker å gå med NRF som rase, og hvilke egenskaper vi skal ha fokus på framover er viktige innspill å komme med som produsent. Her kan du lese mer om hvilke muligheter du har til å påvirke: geno.no/medlem/eierorganisasjon/tillitsverv-i-geno/