Kalveisolat for økt avlsframgang
De nye kalveisolatene vil gjøre at oksene kan komme tidligere til Store Ree. Dermed kneppes generasjonsintervallet ned enda noen hakk.
Da Buskap kommer på besøk har det nye kalveisolatet på Fåberg, 4 kilometer fra Øyer Testingsstasjon, vært i drift i 39 dager. På tomta er arbeidene i gang med isolat nummer to, og senere skal det også bygges garasjer for dyrebilene. Isolatet som er tatt i bruk er på 500 kvadratmeter og har plass til 60 kalver fordelt på 10 binger. Isolat nummer to vil ha 8 binger og plass til 48 kalver. Både kvigekalver til embryoproduksjon og oksekalver til sædproduksjon skal gjennom disse isolatene. Totalentreprisen for anlegget gikk til Borgedal Bygg og Felleskjøpet. Mesta har grunnarbeidet. Investeringen er beregnet til 20 millioner, og Hallstein Holen, veterinær og driftskoordinator Geno Øyer Testingsstasjon, er optimist med tanke på at de skal komme i mål innenfor dette.
Kommer inn 2,5 til 5 måneder gamle
Kalvene kommer direkte fra opprinnelsesbesetning til isolatet da de er 2,5 til 5 måneder gamle. De offentlige kravene til et slikt isolat er regulert i avlsmaterialeforskriften som igjen har sin opprinnelse i et EU-direktiv. Kalvene skal være isolert i 28 dager.
– Isolasjonsperioden starter med en såkalt preisolasjonsprøve, som er en blodprøve som analyseres for en rekke sjukdommer vi ikke har i Norge nå, forklarer Hallstein. – Etter minimum 21 dager tas en ny prøve som analyseres for de samme sjukdommene og etter 28 dager er perioden over forutsatt at ingen prøver er positive. I isolasjonsperioden er fjøset helt stengt for inntak av kalver.
Øyer med seminstasjon-status
Etter avsluttet isolasjon kan kalvene overføres til Øyer Testingsstasjon, som når dette leses skal være godkjent som seminstasjon. Det betyr at Øyer Testingsstasjon og seminstasjonen på Store Ree har samme status, og okser og kviger kan kjøres direkte fra Øyer til Store Ree. Betydningen av dette er at en okse som er godkjent som sædprodusent på Øyer kan gå rett i sædproduksjon uten å gå veien om isolat eller måtte vente på «sin» pulje som i dag. Med dynamisk distribusjon av eliteoksesæd kan sæden sendes ut fra nye okser fortløpende, og generasjonsintervallet vil reduseres ytterligere. De nye isolatene er avgjørende brikker for å få til dette. Det er røkterne på Øyer som også skal ta seg av isolatene. Siden disse har lavere smittestatus enn testingsstasjonen holder det å gå gjennom smittesluse med kles- og skoskift inn, mens de må sluse seg ut via dusj når det forlater isolatet. Etter hvert innsett vil hele fjøset bli vasket ned.
Ikke hitech
Driftskoordinator Hallstein understreker at isolatene langt fra er noen hi-techfjøs. Surfôret kjøres ut fra rundballeriveren med hjulgrabb, og kraftfôret deles ut fra trillebår. Bingene skrapes en til to ganger om dagen, og det brukes rikelig med flis. Hallstein forteller at det er et bevisst valg bare å ha grupper på seks kalver for å få så liten aldersspredning som mulig. En fokusbinge kan brukes om det er kalver som trenger litt ekstra oppfølging. Ventilasjonen er med ventiler i langveggene og uttrekksvifte.
– Målet er 8 til 10 grader med fullt luftskifte i den kalde tida. Ved behov kan vi tilføre varme fra jordvarmeanlegget, forteller Hallstein.
Redusert generasjonsintervall har størst økonomisk betydning
39 dager er ikke lange tiden, men Hallstein kan slå fast at de har en helt annen kontroll med kalvene nå når de har de samlet og i egen regi. Fjøset er oversiktlig, og med manuell kraftfôrtildeling ser de fort om det er noen kalver som sturer. - Kalvene blir med dette vant til å stå fast i fanghekk i tillegg til at de får en form for sosialisering, sier Hallstein. - Dette er dyr som vi har nærkontakt med i sæd og embryoproduksjon. Da er det en forutsetning at de tåler nærkontakt med røktere.
Med gode miljøbetingelser for kalvene, vil de være mer robuste overfor smitte. Med innkjøp av kalver er det ikke til å unngå at noen drar med seg smitte. Derfor vil kalvene fortsatt vaksineres mot luftveisinfeksjoner. På testingsstasjonen har det vært alvorlige utbrudd av luftveisinfeksjoner, og Hallstein har stor tro på at med det optimaliserte miljøet i isolatet vil kalvehelsen bli bedre. Selv om bedre dyrevelferd og triveligere arbeidsplass for røkterne er viktig nok er det allikevel redusert generasjonsintervall som vil bidra mest til å gjøre dette til en lønnsom investering.
Fordeler med nytt kalveisolat (og øyer med status som seminstasjon)
• Vinner 1 måned i tid sammenlignet med tidligere system med isolat mellom Øyer og Store Ree
• Fleksibel overføring av dyr fra Øyer til Store Ree uavhengig av puljer
• Okser som er klare til sædproduksjon kommer tidligere til Store Ree
• Bedre dyrehelse på grunn av mer optimalt miljø
• Bedre HMS og arbeidsmiljø for røkterne
• Mer fleksibel innkjøring av kalver
• Isolatene vil kunne tjene som buffer for Øyer Testingsstasjonved behov
Fem prosent økt avlsframgang
Leder for forskning, utvikling og implementering i Geno
Med innføringen av det nye kalveisolalet vil dagens 6 ukers karanteneopphold før oksene ankommer Store Ree falle bort. Videre vil dagens rutine med 6 seleksjonsrunder ut av Øyer (puljer) bli erstattet med en mer dynamisk overføring av okser. Dersom en okse nå akkurat har vært litt for ung har den måtte vente 2 måneder før neste seleksjon. Dynamisk seleksjon av okser vil redusere gjennomsnittlig ventetid med 1 måned. Videre har vi på grunn av høysesong hatt noen utfordringer med å fylle opp med 10 til 12 nye okser i februarutvalget av eliteokser. På grunn av at oksene nå ankommer Store Ree litt før rekker flere å bygge opp tilstrekkelig sædlager og denne utfordringen blir mindre. Totalt anslås avlsframgangen å øke med minst 5 prosent som følge av investeringa. Videre er potensialet enda større på sikt med ambisjonene om en dynamisk distribusjonsmodell av eliteokser der vi ønsker å distribuere sæddoser på nye eliteokser så raskt de kommer i produksjon på Store Ree. Dette gir grunnlaget for å øke avlsframgangen på NRF ytterligere.