Forskjellig

En sommer med en god miks av følelser

Jeg kjenner på en enorm takknemlighet for alt vi har. Flertallet av oss her i Norge har det vi trenger, og ofte overflod av enkelte ting.

Tekst og foto
Jannike Lea Nystøl

Mjølkeprodusent

jannike_nystol@hotmail.com

Dagbok fra sydspissen

Vi sover varmt og trygt, har mat og trygge rammer. De fleste av oss altså, unntak vil dessverre alltid være eksisterende. Men i 2022 skulle jeg ønske at krig ikke var manges samtaleemne. Jeg skriver at vi ‘lider ingen nød’, og det vil vi ei heller gjøre tror jeg. Men at det vil merkes i lang, lang tid fremover er vi mange som er helt sikre på.

Viktig matproduksjon

Litt «fjøshjelp” av minsten.

Aldri har det å være matprodusent vært viktigere. Mat får en helt annen verdi når det blir vanskeligheter i hele verdensmarkedet. Vi blir mer avhengige av det vi selv kan klare å produsere. Mange faktorer påvirker hvordan fremtiden for norsk matproduksjon vil bli. Dette er et vanvittig sammensatt bilde som er vanskelig å få full oversikt over. Vil det bli økt fokus på korn og grønt? Hvilke areal bør brukes? Hva får man tak i av råvarer til kraftfôr og kunstgjødsel? Det finnes titalls vanskelige spørsmål rundt dette temaet. Svarene vil vi få litt etter litt …

Pengesterk bonde?

En nysgjerrig frøken når jeg bøyde meg ned, så ho måtte bli avbildet.

Er en pengesterk bonde noe vi kan komme til å se mer av? Og med det mener jeg ikke en ‘rik’ bonde i form av mye penger, men en som har det som trengs for å ha en gjennomsnittlig grei inntekt. En som kan kjøpe forbruksvarene som trengs, drive landbruket på sine ressurser, der man bor. Og som til og med kan ta seg litt velfortjent fri. Sånn som bare skulle mangle at man skal kunne gjøre.

Vi som bønder er en ordentlig rik gjeng med tanke på verdier og levesett. Ja, vi stresser. Ja, vi jobber mye. Ja, vi har til tider mye press. Men det er det mange andre også som har, og det fine er at av og til kan vi ta en ekstra kaffekopp. Vi kan ta en skautur. Vi kan drøse med naboen og gå på et åpent fjøs arrangement. Selv om vi er bundet, så har vi en stor frihet som i alle fall vi setter høyt med små barn i hus. Det er virkelig tida for å gjøre noe med bondeyrket. På flere vis.

Statusen i yrket vårt må opp

Statusen må opp

Maten er servert.

En ting jeg har sagt høyt mang en gang er at statusen i yrket vårt må opp! Fagbrev på yrkesfag er vanlig praksis, bare ikke på agronomutdanning. Har vi lagt lista selv for statusen i dette yrket? Jeg sier ikke at veien til fagbrev er uten utfordringer, men det må på plass. Det er jeg sikker på.

Jeg tror jeg snakker for alle innen landbruket når jeg sier at vi ønsker at ‘hvermannsen’ kan mer om mat, matproduksjon og det å få fram et sluttprodukt. Viktigheten av trygg, norsk mat. Ja, da er det viktig at vi åpner opp for at det blir mer attraktivt for alle å ta fagbrev og utdanning innen landbruk. Ikke bare en gren for de som vet det har en gård å overta i fremtiden.

Første grep i en skikkelig snuoperasjon

En annen ting jeg tenker mye på er de omstridte gjødselpriser, og så mange andre priser. Jeg håper og tror at de fleste av oss skal komme over denne kneika. At landet vårt ser viktigheten av mat og matproduksjon. Og at regjeringa vår tar de grepa som må tas!

Jordbruksoppgjøret er satt, og dommen er falt. Gleden over det er nok noe varierende, men som bondelagsleder Gimming sa så er dette første grep i en skikkelig snuoperasjon for norsk landbruk, det velger jeg å tro på! Det er klart at jeg som mange andre skulle ønske det bare var å knipse, slik at vi allerede hadde tettet inntektsgapet mellom andre grupper. Men jeg forstår også at dette kan ta noe tid. Det som er viktig nå er at vi alle sammen står på for å følge opp dette i fremtiden. Står på krav uten å syte til enhver tid, men jobbe for å fortsatt få fram realiteten som ligger ute i bygd og by når det gjelder landbruk!

Inviter politikere og folk til gards

Jeg var så heldig å være på et lite besøk på stortinget i april i forbindelse med et kurs jeg var på. Da ble vi fortalt at det var viktig at vi klarte å vise politikerne næringa vår. Det er klart at næringa vår er i sving hver eneste dag, og er åpen for mange å få med seg. Men det er et svært sammensatt yrke, og bærer mye informasjon. Derfor svarte de på spørsmålet mitt, om hvordan vi best mulig kan klare å vise fram næringa: Inviter politikere og folk til gards! Så det synes jeg vi skal gjøre.

Flytting av en kalv, og en luftetur med mellomste gutten, Isak André

Fortsatt optimisme for landbruket.

Når mye tanker er tenkt, mange diskusjoner er tatt og uroen er på et ok nivå - da finner jeg optimisme og framtidstro på matproduksjon som aldri før. Jeg pleier ofte å si at ‘mat må mi jo alltid ha’, og nylig hørte jeg en mann si det samme. Han hadde fremtidstro på yrket og har nylig bygget fjøs. Det gjør meg glad og fornøyd med yrket og livsstilen vår!

Første grep i en skikkelig snuoperasjon for norsk landbruk

Bygg i gjenleggsåret

Mannen er mer og mer interessert i litt andre vekster. For å kunne høste mer avling i gjenleggsåret sår han i bygg sammen med raigras. Det er gøy med noe nytt, og jeg ser entusiasmen ved å prøve nye ting. Vi håper det blir suksess. Dette er det vi ble anbefalt, så det blir spennende å se resultater. Fôret skal høstes i rundball, som grønnfòr.

Ha en nydelig sommer og husk å ta en pust i bakken underveis i arbeidet.