Reportasje

Den perfekte trio

De er det vi kaller «A match made in heaven»; osteyster Siri og bonden Jon. Ja, og så den norske røde kua da!

Oda Christensen

Leder for merke-
varebygging og kommunikasjon i Geno

Siri Lea Rasmussen, Jon Lea og NRF er den perfekte trio bak Ystepikene.

Foto: Turi Nordengen

- Det har vært flere gode forslag til hva slags kyr vi trenger når vi skal yste av melka, men vi ønsker bare Norsk Rødt Fe, smiler bonden Jon Lea.

Skiltet ved innkjørselen opp til tunet til Ystepikene på Varhaug på Jæren lokker med at ysteriet er alltid åpnet. – Ja, selvsagt er det det, smiler Siri Lea Rasmussen. Her kan kundene komme til enhver tid. Uansett dag og tid; den lille gourmetmatbutikken er oppe for alle de som ønsker seg en skikkelig god ost eller noe annet godt.

- Når ungdommene kommer innom handler de mest is og chips, smiler Siri. Her er det raust med plass. Og utemøblene under varmelamper innbyr til hyggelige samlinger.

Fikk ideen på en jentetur

Ystepikene er et ungt ysteri. Siri fikk ideen på en jentetur da de på et matmarked fikk smake en norsk fetaost-variant. Det vekket nysgjerrigheten hennes for ost, og den gode ideen og drodling med venninnene ble til et ostekurs, og ostekurset ble til over tid til et eget gårdsysteri på Varhaug på Jæren.

Ystepikene har utviklet et variert og velsmakende sortiment av oster.

Foto: Turi Nordengen

NRF passer best

Melkeprodusenten Jon smiler stort når han kan fortelle om besetningen. – NRF-kua er robust, sier han. Avlsplanleggingen i besetningen tar han sammen med avlsrådgiveren Lars Byberg Timpelen. – Det er spennende arbeid, smiler bonden bredt. – Vi har valgt kjønnsseparert sæd ut ifra riktig avlsmål på de kvigene vi skal beholde, forklarer han. Og som både leverandør til Ystepikene og til Tine er han klar på hva som er et godt produkt. – Det er i hovedsak fett, protein og ytelsen som gjør at det er NRF som passer oss best, forklarer Jon, og legger også til at lynne og helse for kua er av stor betydning. – Jur og jurfestet er også bedre til robotmelking, sier Jon.

Åpnet Ystepikene i 2019

Gården tok han og Siri over for 20 år siden. – Det er faktisk 20 år i år, flirer de. Og de tok over en gård som har vært i Jon sin familie i 100 år. Og det har skjedd mye på og med gården på de hundre årene. Det siste er det Siri som har stått for. For med Siri som primus motor og yster åpnet de Ystepikene i 2019. – Dette skal man bare gjøre om du har «grævla» lyst til å lage ost og «grævla» lyst til å selge ost, ler Siri.

Et godt utvalg

Det er nesten ikke til å tro alt det Siri og hennes team rundt Ystepikene har fått til på tre år. Det startet med osten som har fått navnet Jærsk Bedaost, en fetaosttype som finnes i alt fra naturell til et godt utvalg av krydrede smaker. Og kort tid etter fulgte det neste produktet, Jærsk kremost, en herlig pisket kremost. – Vi ysta allerede da hver dag, forteller Siri. Julehandelen i 2019 gikk så det grein. Kontaktene med restauranter og hoteller var allerede i boks, men så kom korona og restriksjonene. – Jeg vet nesten ikke hvordan det er å drive ysteriet utenom koronatid, sier Siri. Rådgiver Heidi Netland Berge visste råd, og fikk Ystepikene inn i dagligvarehandelen der de nærmest skrek etter gode lokale produkt, som Siri sine gode oster.

Pakket i tang og varmes i stekeovnen

Ystepikene ønsker bare melk fra NRF-kyr til ystingen.

Foto: Siri Rasmussen.

Nå har Siri et godt sortiment i sin produksjon, både hvitskimmelosten Jærsk Kvitskimmel, og den siste inn som er en Trippel Jærsk, en camemberttype med ekstra fløte. Men den som virkelig setter stemningen er en ost som trenger en liten halvtime i stekeovnen før servering. – Vi kaller den for Jærsk Havsletteost, forteller Siri. Osten er et godt eksempel på et strålende samarbeid. Heidi Netland Berge kom med ideen til Siri, fordi hun hadde fått en forespørsel fra en kokk på Tango, en av de mange bra restaurantene i Stavanger. Om Siri kunne lage en Mont d`Or-variant? En kittmodnet ost pakket inn bark, slik at den kan varmes i barken, og serveres herlig smeltet. – Jeg ante ikke hva slags ost dette var, innrømmer ysteren, men hun er ikke redd for utfordringer. Og ideen med å lage den på Jærsk vis kom fra Jon. Han foreslo å bruke tang fra området til å pakke osten inn.
– Og vi har jo ikke fjell her, så navnet måtte bli noe annet. Men vi har hav, og vi ser rett ned på slettene ned mot havet fra gården. Så da ble navnet passende Havslette, forklarer Siri mens hun serverer en nydelig lun Havslette.

Planlegg for at det går bedre enn forventet

Det stopper mange på det åpne ysteriet i Varberg. Alle hilser og smiler til Siri og Jon. Noen stopper for en prat. Alle skal de innom å handle.

Det er forståelig nok at det er mye hardt arbeid som ligger i både gård og ysteri, men de angrer ikke de to. – Huske alltid også å planlegge for at det går bedre enn forventet, er Siris gode råd.