Tema: Gras

Lønner det seg å høste tidligere og ta en ekstra slått?

Tine har engasjert seg i grovfôrproduksjonen. Norsk melkeproduksjon har mye å hente både på avling, fordøyelighet og proteininnhold. Men lønner det seg å ta ut dette potensialet? Og hvordan påvirker det arbeidsbelastninga?

Helge Øksendal

Økonomirådgjevar i Tine Rådgiving

helge.oksendal@tine.no

Erik Brodshaug

Spesialrådgiver i Tine Rådgiving

erik.brodshaug@tine.no

Selv om en treslåttsstrategi gir mer arbeid vil det økonomisk slå positivt ut å ta ut potensialet for bedre grovfôrkvalitet med tidligere høsting.

Foto: Åshild Randby

I denne artikkelen ser vi på hvordan to ulike høstestrategier påvirka grovfôrkostnader, -tidsbruk og -kvalitet. Vi har regna på hvordan de to kvalitetene påvirka resultatene for melkekyrne og totaløkonomien. Bruket i eksemplet tilsvarer snittet av 30 bruk fra Nord-Norge som deltok på Grovfôr 2020. Tidsforbruk ved ulike operasjoner er lik snittet for disse bruka. Produksjonsavhengige kostnader er videre avstemte mot tall fra Mjølkonomi®. For å finne effekten av ulike fôrkvaliteter (som resultat av ulike driftsopplegg) har vi brukt Optifôr®.

Merkostnadene til dyrking og høsting ved en treslåttsstrategi spares inn gjennom betydelig lavere kraftfôrforbruk ved same ytelse eller ved å kunne øke melkeytelsen. Økt melkeytelse er det som slår klart best ut økonomisk.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Grovfôrproduksjonen

Tidsforbruk

Tidsbruken til handtering av husdyrgjødsel, mineralgjødsel og sprøyting, er slått i hop. Husdyrgjødsla bidrar til brorparten av timene. Det er forutsatt samme mengde og fordeling av husdyrgjødsel. Det brukes litt mer mineralgjødsel (ca. 15 kg OptiNS per dekar) til tre slåtter enn til to. Det er tatt hensyn til kostnaden, men ikke arbeidsmengden.

Når en høster tre slåtter på hele arealet, må en fare over 50 prosent mer areal enn ved to. Gjør en alle de samme operasjonene og med same arbeidsbredde, må en også kjøre 50 prosent lengre. Siden det blir mindre fôr per slått, er det forutsatt 1 km per time høyere arbeidsfart ved tre slåtter.

Tabell 1. Kostnader ved 2 sammenlignet med 3 slåtter.

 

 

2 slåtter

Forskjell mellom
2 slåtter og 3 slåtter

3 slåtter

Areal

dekar

425

 

425

Snittavstand til areal

km

2,5

 

2,5

Omløp

år

6,5

 

5

Avling

Kg ts

247 093

 

247 231

Energikonsentrasjon

FEm/kg ts

0,86

 

0,93

Råprotein

g/kg ts

140

 

180

Avlingsnivå

FEm/dekar

500

 

541

Rundballer

FEm/rundb.

191

 

207

 

Tal

1111

 

1112

Arbeidstimar

 

 

 

 

Fornying

 

43

13

55

Husd.gjødsel, mineralgjødsel, sprøyting

 

136

0

136

Hausting

 

189

69

258

Samankjøring

 

44

11

55

Transport

 

97

0

97

Sum arbeidstimar

 

508

93

601

Kostnadar (1000 kr)

 

 

 

 

Driftskostnadar, maskin

 

191

35

226

Varekostnad

 

215

22

237

Sum kostnadar (1000 kr)

 

406

57

463

Prod.avhengige kostnadar

kr/FEm

1,91

2,16

Effektivitet

FEm/time

418

382

Lik tørrstoffavling, same tørrstoffprosent og tørrstoffinnhold per rundball, gir likt antall rundballer ved to og tre slåtter. Det blir like mange baller å samle, men det må kjøres noe lengre når de skal samles i tre omganger kontra to. Det blir like mange turer å transportere de heim (og like mye arbeid å fôre de opp).

I referansegruppa var omløpstida på enga i gjennomsnitt 6,5 år. Det er lagt til grunn raskere utgang av grasplanter med tre slåtter. Omløpstida er derfor satt ned til 5 år. Tidsbruken per dekar er den samme, men det blir flere dekar å fornye.

Kostnader

Det er tatt med bare produksjonsavhengige kostnader (se tabell 1). Såfrø, mineralgjødsel, konserveringsmiddel og emballasje følgjer fôrmengde (kg tørrstoff) mens drivstoff, elkraft, vedlikehold (og forsikring) følger timeforbruket. Kapitalkostnader er ikke med da de er forutsatt upåvirka.

Utgangspunkt i bruk med toslåttsstrategi

Som utgangspunkt har bruket i eksemplet toslåttsstrategi med en fordøyelighet (OMD) rundt landsgjennomsnittet 72 prosent. Med et råproteininnhold på 140 gram per kg tørrstoff tilsvarer det 6,08 MJ (0,86 FEm) per kg tørrstoff. For å øke fordøyeligheta, energiverdien og proteininnholdet må det høstes på et tidligere stadium. Vi har valgt å øke fordøyeligheta til 77 prosent og med 180 gram råprotein. Det tilsvarer et energiinnhold på 6,6 MJ (0,93 FEm) per kg tørrstoff. Varmesummen lokalt og et ønske om å opprettholde same tørrstoffavling, tilsier en tredje slått.

Det er i artikkelen forutsatt at toslåttsstrategien gir et fôr med OMD 72 og 140 g råprotein per kg tørrstoff, mens tilsvarende tall for treslåttsstrategien er 77 og 180. Det siste er et bedre fôr og gir grunnlag for høyere grovfôropptak.

Husdyrproduksjonen

Driftsopplegget med treslåttsstrategi gir dyrere fôr. Toslåttsstrategien gir et fôr med OMD 72 og 140 g råprotein per kg tørrstoff. Tilsvarende tall for treslåttsstrategien er 77 og 180. Det siste er et bedre fôr og gir grunnlag for høyere grovfôropptak. For melkekyrne betyr det at en enten kan redusere kraftfôret ved samme ytelse eller øke ytelsen uten økt belasting for kua.

Tabell 2. Effekt av fôret ved en toslåttsstrategi og to treslåttsstrategier.

 

 

2 slåtter

3 slåtter,
mindre kraftfôr

3 slåtter mer melk

Opptakskapasitet

%

100

110

110

Optimert maxytelse, kyr

kg EKM

8 900

8 900

10 800

Grovfôropptak, kyr

kg ts/dag

13,1

15,9

15,5

Byggrøpp, kyr

kg ts/dag

5,7

3,0

6,3

Proteinkonsentrat, kyr

kg ts/dag

1,50

0,82

0,73

 

 

 

 

 

Kraftfôrforbruk

kg tot.

2495

1324

2437

Kg kraftfôr per 100 kg EKM

 

28

15

23

Vi har brukt NorFor/Tine Optifôr® for å regne effekten av fôret (se tabell 2). Det er laga tre optimeringer til ei ku med levendevekt 650 kg. Ei med toslåttskvalitet og to med treslåttskvalitet. I alle tre er det brukt byggrøpp og proteinkonsentrat. Det er optimert for energi, AAT, vombelastning og fyldeverdi. Opptakskapasiteten er øket til 110 prosent for det beste fôret. Med toslåttsfôret blir maksimalytelsen 8 900 kg EKM og grovfôropptaket 13,1 kg tørrstoff (snitt i laktasjonen). Optimerer en til samme ytelse med treslåttsfôret, blir opptaket 15,9 kg tørrstoff. Videre blir maksimalytelsen med dette fôret 10 800 kg EKM og grovfôropptaket 15,5 kg tørrstoff.

Når grovfôret er av så god kvalitet som i treslåtts-eksempla i tabell 2, har vi både forskningsdata og erfaringer som underbygger at vi kan justere grovfôropptaket opp med 10 prosent. Dette er vel og merke gitt at alle kyr kan ete så mye grovfôr de kan.

Økonomien

Med samme tørrstoffavling fører treslåttsalternativet til dyrere fôr og flere arbeidstimer. Det gir oss likevel et bedre fôr med mulighet for å spare kraftfôr eller øke ytelsen (eller en kombinasjon av disse). Gården basert på referansegruppa har 32 årskyr og fullt påsett. Grovfôravlinga er ikke nok til å appetittfôre hele buskapen, men vi antar at det vil være langt lettere å kjøpe middels grovfôr enn godt grovfôr. Sinkyr og ungdyr får det grovfôret som blir til overs etter at melkekyrne har forsynt seg. Denne mengden varierer mellom de tre alternativa og må utjevnes med innkjøpt fôr. Det er ikke tatt stilling til hvilke fôrslag dette er, men prisen er satt til kr 4 per FEm. Fôr utover denne utjamninga forutsetter vi er lik for alle alternativa.

Siden det er 32 kyr i alle alternativa, blir melkeproduksjon og leveransen høyere i siste alternativet. Både inntektene og kvotekostnaden er medtatt.

Tabell 3. Økonomi med 2 slåttar sammenlignet med 3 slåttar med mindre kraftfôr og 3 slåttar med mer melk

 

 

2 slåtter

3 slåtter
mindre kraftfôr

3 slåtter mer melk

Melk, merinntekter

kr 1000

0

0

334

 

 

 

 

 

Kvote, merkostnad

kr 1000

0

0

61

 

 

 

 

 

Egenprod. grovfôr

kr 1000

406

463

463

Grovfôr, merkostnad

kr 1000

0

57

57

 

 

 

 

 

Byggrøpp

kr 1000

215

113

238

Proteinkonsentrat

kr 1000

106

58

52

Utjamnings-FEm

kr 1000

0

68

53

Fôrkjøp, merkostnad

kr 1000

0

-82

21

 

 

 

 

 

Relativ lønnsomhet

kr 1000

0

26

196

 

 

 

 

 

Merarbeid grovfôr

timer

0

93

93

Fortjeneste arbeid

kr per time

-

277

2 106

Toslåttalternativet er satt som nullalternativ. «Relativ lønnsomhet» viser hvordan driftsresultatet blir påvirka i de to neste alternativa. I alternativet med treslåttfôr og samme ytelse, styrker vi driftsresultatet med kr 26 000. Grovfôrkostnadene øker, men kraftfôrkostnaden til kyrne går ned. Det må kjøpes inn mer fôr til sinkyr og ungdyr. Hadde en økt avlinga og tilgangen på egenprodusert grovfôr, ville dette alternativet ha kommet bedre ut!

I alternativet med treslåttsfôr og økt ytelse, øker driftsresultatet med kr 196 000 i høve til utgangspunktet. Sjøl om vi har økt melkeproduksjonen betydelig, blir kostnadene til innkjøpt fôr bare kr 21 000 høyere enn utgangspunktet. Det går litt mer byggrøpp, men vesentlig mindre proteinkonsentrat.

Hvorfor byggrøpp og proteinkonsentrat tenker du kanskje? Årsaka er rett og slett for å kunne sammenligne alternativa bedre. Byggrøpp for lettløselig energi i form av stivelse og proteinkonsentrat for å dekke proteinbehovet utenom det grovfôret kan bidra med.

På denne «gården» fører økning fra to til tre slåtter med seg 93 ekstra arbeidstimer. Siden det er like mange rundballer som skal gjennom fjøsen, har vi fordelt økningen i driftsresultat på ekstra arbeidstimer i grovfôrproduksjonen. Dette gir 277 kr per time uten avdråttsøkning og 2 106 kr timen med avdråttsøkning.

God timebetaling med bedre grovfôr

Eksempla viser at det vil være god timebetaling for å dyrke mer og betre grovfôr med høyere fordøyelighet og proteininnhold. Merkostnadene til dyrking og høsting spares inn gjennom betydelig lavere kraftfôrforbruk ved samme ytelse eventuelt ved å kunne øke melkeytelsen. All erfaring syner at den beste og mest langsiktige strategien for å bygge en sunn og solid melkeproduksjon basert på mest mulig lokale ressurser, baseres på mer og bedre grovfôr i rasjonen. Har du ikke timer til overs, kan det være en god idé å leie noen til å gjøre ekstrajobben.