Helse

Giftplanter som er aktuelle for storfe

Tyrihjelm, rome, landøyda og barlind er stadig aktuelle giftplanter for storfe.

Kristian Ingebrigtsen

Professor emeritus ved NMBU Veterinærhøgskolen

Institutt for parakliniske fag, Faggruppe farmakologi

kristian.ingebrigtsen@nmbu.no

Marit Jørgensen Bakke

Førsteamanuensis ved NMBU Veterinærhøgskolen

Institutt for parakliniske fag, Faggruppe farmakologi

marit.bakke@nmbu.no

I eldre tider da fôr var et knapphetsgode, forekom planteforgiftninger av storfe langt hyppigere enn i dag, og kunne i visse områder true storfebondens livsgrunnlag. I dagens husdyrhold har planteforgiftninger liten økonomisk betydning, men representerer fortsatt et alvorlig dyrevelferdsproblem.

Klima kan gi gunstige forhold for giftplanter

Intensiv drift med kontrollert fôring og forbedret beiteskjøtsel er faktorer som har bidratt til denne utviklingen. Imidlertid kan klimatiske forhold, som for eksempel en tørr og varm sommer, føre til at veksten av giftplanter oppnår en relativ dominans over foretrukne beiteplanter. Sommeren 2018 var spesielt varm og tørr, og det ble meldt om uvanlig mange planteforgiftninger. Hva forventede klimaendringer vil kunne medføre av forbigående eller mer varige endringer i vår flora, vet vi ikke. Det er derfor viktig å opprettholde og videreutvikle kunnskapen om giftige planter og planteforgiftninger. I det følgende vil vi kort beskrive noen av de viktigste plantene som har forårsaket forgiftning av storfe i de senere år.

Rome (Narthecium ossifragum)

Rome i myrlendt område på Sørlandet.

Foto: Åge Saaghus

Rome kommer gjerne før annen vegetasjon om våren. Det er en 15-30 cm høy plante med smale, lange blad og stjerneformete, sitrongule blomster. Den vokser gjerne i tette kolonier i myrlendte områder. Romeforgiftning har lenge vært kjent som årsak til sjukdommen alveld hos lam. Planten inneholder giftstoffer som gir leverskade, noe som gjør at visse avfallsstoffer som normalt skilles ut med galle, hoper seg opp i blodet. Avfallsstoffene blir reaktive ved påvirkning av sollys og gir hudskader. Så langt om rome og småfe.

150 av 250 dyr døde

I 1992 var forsommeren uvanlig tørr og varm på Vestlandet, og det ble meldt om flere tilfeller av nyresvikt hos storfe. Av de om lag 250 dyra som ble affisert, døde 150. Dyra viste symptomer på nyreskade: de var uttørrete og nedstemte, og de hadde dårlig appetitt, redusert vomaktivitet og blodig avføring. Etter grundige undersøkelser ble det klart at det dreide seg om en forgiftning og at årsaken var rome. Til tross for iherdige undersøkelser, har man ennå ikke klart å identifisere det ansvarlige giftstoffet.

Rome-forgiftning hos storfe forekommer relativt sjelden, men noen år kan flere dyr rammes. I likhet med 1992 var også sommeren 2018 uvanlig varm, og på Sør-Vestlandet ble enkelte flokker forgiftet da de beitet på uttørrede myr-områder.

Landøyda (Senecio jacobea)

Frodig eksemplar av landøyda på Nøtterøy anno 2021.

Foto: K. Ingebrigtsen

Landøyda (S. jacobea) er en inntil 100 cm høy plante med finnete blad og gule kurvblomster. Blomstringstiden er fra juli til november. Planten inneholder alkaloider som kan gi leverskade. Dyr på beite vil vanligvis sky planten om andre vekster er tilgjengelig. Tørking og ensilering gjør den imidlertid mer smakelig, men påvirker alkaloidinnholdet lite. De aller fleste tilfellene har artet seg som en kronisk forgiftning i innefôringsperioden, og akutte forgiftninger forekommer sjelden. Forgiftede dyr blir utrivelige og viser symptomer fra fordøyelseskanalen, som diare, magesmerter og forstoppelse. Ved alvorlig leverskade opptrer gulsott, ødemer og sentralnervøse symptomer.

Sjukdom etter lang tids innefôring

Landøydaforgiftning ble først beskrevet fra Utsira på 1800-tallet som en «… farsott som slår seg på kreaturenes lever og krever en mængde offre …», og sjukdommen ble gitt navnet «sirasyke». Foruten på Utsira, var «sirasyken» en alvorlig hemsko for storfeholdet også i andre områder på Vestlandet. Det gikk flere ti-år før man fikk mistanke om at landøyda var årsaken. Det forhold at sjukdommen utviklet seg etter lang tids innefôring med høy som inneholdt landøyda, gjorde det vanskelig å knytte sjukdommen til denne spesifikke planten. Og etter at man først fikk mistanke til landøyda, bød det på problemer å verifisere årsakssammenhengen. Det ble gjennomført flere mislykkede fôringsforsøk fordi tilfellet ville at man gang på gang benyttet plantemateriale hvor alkaloidinnholdet var for lavt til å framkalle forgiftning. Som for alle giftige planter, varierer også landøydas giftinnhold med voksestedets jordbunnskvalitet og klima, samt plantenes genetikk og utviklingsstadium.

Etter at det på 1930-tallet endelig ble klarlagt at sjukdommen skyldtes forgiftning med landøyda, iverksatte man et omfattende opplysnings- og bekjempelsesarbeid. Disse tiltakene samt de endringene som fant sted innen husdyrholdet bidro til at forekomsten av landøyda-forgiftning ble sterkt redusert på 1900-tallet.

I løpet av de siste tiårene har landøyda spredd seg både øst- og nordover. Det har vært flere tilfeller av forgiftning, og på ny er det igangsatt tiltak for å bekjempe planten.

Tyrihjelm (Aconitum lycoctonum ssp. septentrionale)

Tyrihjelm i utmarksbeite.

Foto: Trygve Poppe

Tyrihjelm tilhører slekten Aconitum i soleiefamilien, hvor en rekke arter inneholder alkaloider som påvirker overføring av nerveimpulser, og kan ha dramatiske effekter på nerve- og sirkulasjonssystemet. Aconitum-forgiftning av både dyr og mennesker har vært kjent siden gammel tid. Prakthjelm eller Venusvogn (A. napellus) er den arten som er mest beryktet i så måte. Den tilhører ikke vår flora, men ble tidlig innført som prydplante og kan finnes forvillet. Dens nære slektning tyrihjelm er derimot et vidt utbredt medlem i vår nasjonale flora. Begge disse artene, men hovedsakelig tyrihjelm, har forårsaket husdyrforgiftning i Norge.

Dramatisk forløp

Tyrihjelm er en inntil 200 cm høy, flerårig plante med mørkegrønne bredflikete blader og blomstrer i juli-august. Blomstene sitter i en lang klase øverst på stilken og har en gråfiolett farge. Det øverste begerbladet likner en topplue eller høy hjelm. Dyrene rører i alminnelighet ikke planten, men i tørre somre når beitet er fattig på gode fôrvekster, kan de «… forgripe seg på giftplanter de vanligvis skyr …». Forgiftningen forløper ofte dramatisk. Den starter med kramper som går over i lammelser, og ender med død på grunn av sirkulasjonssvikt og oksygenmangel. I 2018 da sommeren var lang og tørr med knapphet på gode beitevekster, ble det registrert flere dødelige forgiftninger av storfe.

Skaffe seg oversikt over floraen

Det er viktig at dyreeiere skaffer seg oversikt over floraen i utmarksbeiter og iverksetter tiltak for å unngå at dyra får i seg giftplanter. Eksempelvis kan områder med rome gjerdes inn. Når det gjelder landøyda, er det viktig ikke å få den i fôret, og i Agder forventes at en tiltaksplan for å bekjempe spredning av planten vil bidra til dette.

Barlind (Taxus baccata)

Velskjøttet barlindhekk hvor avklippet er fjernet.

Foto: K. Ingebrigtsen

Barlind er et langsomt voksende, eviggrønt bartre med flate, myke og flerårige nåler. Hunnplanten får om høsten karakteristiske røde «bær». Barlind vokser som busk eller tre i kyst- og dalstrøk nord til Møre og Romsdal. Foruten viltvoksende barlind, er flere hybrider og varieteter plantet i parker og private hager som hekk ettersom de tåler trimming godt.

Barlinds giftighet har lenge vært kjent både i veterinær- og humanmedisinen. Treet inneholder alkaloider som påvirker ione-balansen i hjertemuskelceller og kan forårsake hjertestans etter relativt små mengder plantemateriale. Oftest finnes forgiftede dyr døde.

Risiko når det er lite normalt fôr

Barlind er eviggrønn, og felles for rapporterte forgiftninger av storfe på 2000-tallet er at forgiftningen har skjedd senhøstes når det ikke er så mye grønt å finne. Gammel erfaring tilsier at det er først og fremst når det er knapt tilbud på normalt fôr, at dyra frivillig spiser barlind. En annen fellesnevner er at dyra hadde fått utilsiktet tilgang til plantet barlind eller barlind-avklipp. I ett av disse tilfellene ble hele ni kyr funnet døde på beite i desember etter å ha fått i seg barlind fra en hage i nærheten. Dyreeieren uttalte at han «… ikke visste at barlind var så farlig …», en påminnelse om at vi ikke må glemme den forebyggende effekten av kunnskapsspredning.