Edle dråper rett i fletta
Med råmelka serveres kalven startenergi og et immunforsvar som rekker til de første leveukene. Rett i fletta, faktisk! Antistoffene i råmelka, IgG, er av avgjørende betydning for at kalven skal holde seg frisk og bli en lønnsom og god produsent. Så nest etter en kongelig mottakelse, er første måltid helt avgjørende for resten av kalvens liv.
Veterinær/kursansvarlig i Geno
anne.hege.hunskaar.tajet@geno.no
Lite melkevolum gir høyere antistoffkonsentrasjon. Kjøttfe har derfor super råmelk, og kalven trenger ikke stort for å få nok.
Antistoff overføres til juret fra 6 uker før kalving. Sintid som er lenger enn 42 dager, er derfor nødvendig.
Lekker kua før kalving, erstattes ikke antistoffene. Du kan da melke før kalving for å ha brukbar råmelk å tilby kalven.
Antistoffinnholdet i råmelka avtar raskt etter fødsel. Vær rask om du skal få skikkelig edle dråper!
Råmelka har dårligere kvalitet om vinteren og er dårligst hos andrelaktasjonskyr.
Sørg for mineraltilskudd i sintida.
Frys ned et lager av god råmelk. Brukes innen 1 år.
Allerede etter 4 timer avtar kalvens IgG-opptaksevne. Om kua kalver om natta og råmelk først tildeles om morgenen, kan det være nok til å gå glipp av en fantastisk ku-arbeidstaker seinere. Gi kalven så mye råmelk den vil ha umiddelbart, helst 4 liter, og minst 6 liter råmelk første levedøgn.
Antistoffinnholdet i råmelk varierer fra 0-200 mg IgG/ml. I gjennomsnitt inneholder råmelk fra NRF litt over 40 mg IgG/ml. Dette er litt snaut. Sjekk alltid IgG-innholdet med kolostrumeter eller refraktometer. Er innholdet lavt, øk volumet eller bruk annen råmelk med god kvalitet, det vil si over 50 mg IgG/ml. Kalven må få i seg 150 – 200 gram IgG. Det er enkelt å sjekke om kalvene har fått nok antistoff ved å ta en blodprøve 24-48 timer etter fødsel. Over 10 mg IgG/ml blod gir tilstrekkelig godt immunforsvar.