Avl
Geno avlsplan

De riktige oksene til kyrne mine

Dette er den femte og siste artikkelen i serien om Geno avlsplan. Den omhandler ‘valg av okser’, som nok mange forbinder med at det er avlsplanlegging egentlig handler om. Akkurat det vil vi diskutere nærmere.

Anne Guro Larsgard

Avlsforsker i Geno

anne.guro.larsgard@geno.no

Med enkeltvis utsending av sæd etter nye eliteokser vil avlsplanen i storre grad bli ferskvare.

Foto: Geno

Fire ganger per år velges det ut ei gruppe på 20-25 okser som skal utgjøre eliteoksene den påfølgende perioden. Disse vil danne utgangspunktet for hva du har å velge blant.

Riktig okseutvalg?

Norge er et langstrakt land, og det tar følgelig noen uker å få fordelt nye eliteokser ut i alle beholdere rundt omkring. Det betyr at i en periode på en måned vil noen områder ha fått tildelt nye okser, mens andre områder fremdeles vil ha oksene fra forrige okseutvalg. I denne perioden er det derfor viktig at du er klar over hvilke utvalg du har tilgang til, og kjøre avlsplan basert på det. Hvis ikke kan du risikere at inseminøren ikke har oksene som er oppført i planen, i sin dunk. Avlsplan viser deg hvilken dato nytt eliteokseutvalg er tilgjengelig i ditt område, slik at du ut fra det kan velge riktig avlsplanutvalg (se figur 1).

Figur 1. Tilgjengelige okser. Ut fra informasjonen i dette eksempelet ser vi at neste utvalget som skal leveres her er 2022-2, og at det skal skje 31. mai. Det betyr at det må være utvalget forut for dette (2022-1) som nå er i dunkene her. Det som er utfylt i planen (se figur 2) er derfor riktig.

Figur 2. Tilgjengelige og maks førstevalg. I denne oversikten ser vi at mange av oksene står oppført med 3 som ‘maks. 1. valg’. Til venstre for feltet vises ‘tilgjengelige’. Dersom det står ‘3’ inne i firkanten og ‘1’ til venstre, betyr differansen at det her er 2 kviger/kyr som allerede er inseminert med denne oksen (ved siste inseminasjon). Står det ‘0’ eller et negativt i den kolonnen, vil den oksen ikke komme opp som førstevalg på noen av kyrne som er aktuelle for inseminasjon med gjeldene okseutvalg (for eksempel 12156). Dersom du summerer alle verdiene under ‘tilgj. doser’ vil tallet du får fortelle deg hvor stort spillerom du har for å avlsplanlegge. Denne summen er totalt antall førstevalg som du har å bruke på de dyrene som er aktuelle for inseminasjon.

Tilgjengelige sædtyper

På ‘Vis okser’-siden vil alle okser i utvalget ligge utlistet, og de vil stå oppført med en avkryssingsboks som indikerer hvilke sædtype de har produsert (vanlig, RedX, SpermVital). Dersom du har planer om å bruke RedX eller Sperm Vital er det viktig at du finner ut hvilke okser som er tilgjengelig med disse sædtypene hos din inseminør, og fjerner avkryssingen på de oksene som er utilgjengelig. Dette kan du nå finne ut ved å logge deg inn på ‘Min side’, velge aktuell inseminør og få oversikt over beholderinnholdet. Da vil de kvigene/kyrne som du har valgt å bruke disse sædtypene på, kun få opp okser som er tilgjengelig i din inseminør sin dunk. Disse vil være rangert ut fra hvor godt de oppfyller kravene du har lagt inn under ‘Krav til avkom’ og ‘Individvalg’.

Antall tilgjengelige førstevalg

For å unngå overforbruk av enkeltokser, ligger det inne en personlig bruksprosent per okse. Den setter en maksgrense for hvor mange ganger hver okse kan settes opp som førstevalg i hver besetning. Ofte blir denne satt til 10 prosent som betyr at i en besetning på 30 kyr kan oksen settes opp som førstevalg på 3 kyr blant de som er avkrysset for bedekning. Oksevalg som er oppført på kviger/kyr som ikke er avkrysset for bedekning, inngår ikke i dette regnskapet.

Unngå å fjerne enkeltokser

Det er mulig å fjerne okser som du ikke ønsker å benytte i besetningen din ved å ta bort avhukingene for alle sædtypene. Totalt sett vil du da få færre førstevalg å velge blant, og generelt sett fraråder vi å gjøre det. La ‘Krav til avkom’ og ‘Individvalg’ få virke slik at oksene blir utnyttet på best mulig måte for å lage gode kombinasjoner.

Endringer framover

Rutinene for utsending av nye eliteokser vil etter hvert endres, ved at oksene distribueres enkeltvis etter hvert som de har tilstrekkelig sædlager til å dekke et gitt område. Fordelen med dette er at oksene vil yngre når de tas i bruk som eliteokser, og det vil øke den avlsmessige framgangen. Avlsplanen vil da i større grad bli ferskvare, gjennom at utskifting av okser skjer mer hyppig.