Forskjellig

Nytt år og nå skal vi begge jobbe på gården

Det er godt å være hjemme på gården begge to, og enklere å få hverdagen til å gå opp.

Tekst og foto
Jannike Lea Nystøl

Mjølkeprodusent

jannike_nystol@hotmail.com

Dagbok fra sydspissen

Vår yngste etterkommer, Lea Marie er med å henter melk.

Et nytt år er begynt og hvert år synes jeg det er like deilig som alltid! Jula flyr på huet i kasser, juletreet fyker ut og blir til underholdning for hønene. Det skjer liksom noe mentalt, i hvert fall i mitt topplokk. En ny start. Nytt pågangsmot. Og ikke minst så går vi mot lysere tider.

En hverdag som må opp

I skrivende stund her nede på sørlandskysten så er det nærmere 10 plussgrader og vårfornemmelse. Vi er kun i januar ennå, så det er nok mulig vi blir litt skuffa. For vinteren er neppe over ennå. Men nå vet vi i alle fall at ikke vinteren blir kjempelang. Og det er deilig. Her til gards har alltid mannen jobbet ute på fulltid, og vel så det. Så beslutningen ble tatt, som jeg har nevnt tidligere. At vi begge jobber her hjemme på gården nå. Vi har ny driftsbygning fra 2017, og ca. 300 000 liter i kvote. Tre barn, 50 høner, gårdsutsalg og en hverdag som må gå opp. Derfor er det nydelig å være begge på gården. Vi trives godt med det.

En ting vi faktisk ikke hadde tenkt så nøye over, var måten å gi hverandre beskjeder på

Beskjeder som forsvinner i nuet

Arbeidet på gården er variert og til tider krevende, men jeg har alltid trivdes godt med det som skapes fra bunnen av, det som jobbes så hardt for å få til. Man får en egen giv når det går bra og når man mestrer det man holder på med. Men, det å plutselig være to på gården, som liksom skal jobbe sammen, kan også være utfordrende. En ting vi faktisk ikke hadde tenkt så nøye over, var måten å gi hverandre beskjeder på. Det vil si…når vi har «skiftbytte» på morgen og kveldsstell så hender det en av våre tre barn krever oppmerksomhet, så da har vi flere ganger nå erfart at beskjeden som skal gis bare liksom forsvinner i nuet.

Finalister til «Årets unge bonde»

Et hyggelig møte med landbruksministeren siden vi var finalister til «Årets unge bonde».

Jeg har sagt tidligere at vi bønder kanskje ikke alltid er de beste arbeidslederne, siden man er vant til å arbeide mye alene. Man skal ikke undervurdere noen, men nå har jeg i alle fall funnet forbedringspotensialet vi skal jobbe med. Whiteboard tavle er innkjøpt, og skal straks tas i bruk. Så da får vi innføre nye og gode rutiner med bruk av denne. Og vi håper selvfølgelig at beskjed - flyten vil gå bedre enn i dag, og ikke over huet på ungene.

Siden sist jeg skrev her ble vi jammen nominert som finalist til «Årets unge bonde». Det syntes vi var kjempetrivelig. At noen synes vi gjør en god jobb er alltid hyggelig å høre! Vi var på Agroteknikk hvor kåringen fant sted, og hadde stor glede av å treffe nye bekjentskap og få være med på kåring som en av fire finalister. Sofie Høybakk stakk av med en velfortjent seier. Vi heier på deg og alt du får til.

Spesiell tid vi er i

Alle kvigekalver GS testes hos oss. Litt mange kalver, så noen står to i hytte en periode nå.

Jeg tenker, som mange andre ganske mye for tiden. Det er en utrolig spesiell tid vi er i. Både på grunn av pandemi, men også en kostnadsvekst som kjennes i ryggmargen. Heldigvis, tenker jeg, at jeg er født med minst et helt bein i optimismens rekker. Det synes jeg trengs i disse dager. Jeg håper og tror at ting nå vil bedres. Det er røsket godt opp i mye nå, og det er overhodet ikke til å unngå å få med seg uroen, enten du driver landbruk eller om du er en vanlig forbruker.

Jeg opplever mye støtte, forståelse og økt fokus på næringa for tiden. Det må vi være glade for. Når det er sagt trengs det som mange har nevnt et skikkelig løft nå. Det er helt nødvendig med en kriseløsning. Men det vi virkelig trenger for hele landbruksnæringa er forutsigbarhet og selvfølgelig en ordentlig lønn for vårt arbeid. Så det viktigste å få på plass etter denne kriseløsninga må være stabile og trygge rammer for næringa, over et langt perspektiv!

Vi vil også at det skal være et ettertraktet yrke som etterkommerne vår gjerne ønsker seg

Januar 2022

Vi vil jo gjerne fortsette å produsere mat av mange slag i Norge, og vi vil også at det skal være et ettertraktet yrke som etterkommerne vår gjerne ønsker seg. Vår første runde med gårdsutsalget vårt er passert, nå begynner et nytt år med fokus på norske råvarer. Vi er overveldet over responsen på de små 10 kvadratmetrene vi har gårdsutsalg i. 2021 ble et år med godt besøk, og mye ny lærdom. Mitt største problem nå er at jeg ser flere og flere som har gode produkter å tilby, og det er så mye jeg kunne tenke meg å være forhandler for. Tanken om utvidelse har allerede vært diskutert mang en gang. Og vi håper å få det til etter hvert. Jeg ønsker dere en fortsatt fin vinter og håper dere nyter at dagene blir lysere.

Nykommer.