Restitusjon gjennom ulike arbeidsoppgaver
Arbeidsglede og stor arbeidskapasitet brukt på en klok måte gir bedre helse og gården utvikles trinn for trinn.
solveig.goplen@tine.no
Mykland, Iveland kommune i Agder
Ole Albert Mykland
50 årskyr
Kvote: Disponibel kvote i 2021 var 488 991 liter
600 dekar dyrket + 100 dekar innmarksbeite
Inngjerdet utmarksbeite: 1 500 dekar
Møtet med mjølkeprodusenten Ole Albert Mykland blir et menneskemøte litt utenom det vanlige. Ole Albert forteller tidlig i samtalen at han har relativt store lese- og skrivevansker og hvordan han gjennom ei lang karriere som bonde har løst det å ha dysleksi.
- Stort sett har det gått godt, sier Ole Albert. Han og kona Kerry har drevet hver sin butikk, hun den lokale Jokerbutikken og Ole Albert gården Mykland.
Hvordan han gjennom ei lang karriere som bonde har løst det å ha dysleksi
Bruker rådgivere
Ole Albert gjør alt det praktiske på gården sjøl i tillegg til at han har brøyting av kommunal veg og tar gjerne på seg ekstra oppdrag som maskinfører. Sist sommer kjørte han hjullaster en måned. Det ga påfyll til hverdagen syns Ole Albert. Det å avlegge prøver praktisk og muntlig har aldri vært vanskelig, mens utfylling av all dokumentasjon og søknader er rett og slett noe som Ole Albert må bruke gode sparringpartnere til, som er gode til å sette seg inn i situasjonen som en dyslektiker står i. Både NLR og Tine Rådgiving brukes aktivt. Eivind Odd Kallhovd, som er Tinerådgiver på gården har fulgt Ole Albert gjennom mange år. Han forteller om en god, ivrig og takknemlig kunde. Han fremhever bonden sin enorme ståpåvilje og at Ole Albert alltid har gjennomtenkte problemstillinger helt ned på detaljnivå som drøftes – Kukontroll, KSL, HMS, planer og så videre.
Velger det mest moderne
Ole Albert bygger i år om det gamle mjølkekufjøset til ei topp moderne kalveavdeling. Der har han valgt DeLaval sin mest moderne kalvefôringsautomat. Denne automaten trapper ned mjølkemengden ettersom kalvene spiser mer kraftfôr. Kostnadene til ombygginga har Ole Albert i hodet. Der er tallene raskere tilgjengelig enn i ethvert regneark. Det ombygde fjøset rommer 70 småkalver og totalprisen ligger på 500 000 pluss moms. Da er ikke egeninnsatsen tatt med. Kalvefôringsautomaten med alle drikkestasjonene kostet 280 000 kroner og 120 00 gikk med til innredning. Resten er betong, lecablokker og rørlegger. I fjøset fôres oksekalvene fram for salg ved 2–3 måneders alder og kvigekalvene til rekruttering.
Fôringa styres i dag via fjernoppkobling fra Jo Einar Blæsterdalen som er fagrådgiver fôring/oppstartsrådgiver på DeLaval, som for øvrig og brukes i styring av kraftfôrnivå i mjølkestallen. Jo Einar og Ole Albert har funnet tonen, og produsenten er raus til å rose rådgiverne fra Tine. Han synes de evner å sette seg inn i situasjonen og har en praktisk tilnærming til problemstillinger.
Gårdens hjerte er tenkeboksen
Mjølkestallen er gården sin workshop. Mjølkingsarbeidet gir tid til ettertanke og planlegging. Det gir en indre ro å mjølke over 50 kyr. Rikelig med tid til å planlegge dagens gjøremål og å tenke på de mer langsiktige. Familien er fjerde generasjon på gården. Foreldrene til Ole Albert bygde i 1966 fjøs til 10 kyr, i 1976 ble fjøset utvidet til 20 og i 2007/2008 bygde nåværende eier fjøset til overkant av 50 kyr med påsett. I tillegg har brukerparet bygd eget kraftverk, som har et magasin som tilsvarer tre måneders forbruk. Bekken har 87 meter fall og gården er sjølforsynt med strøm i tillegg til at det selges noe ut på nettet til spotpris. I disse dager er det svært gunstig, og inntekta fra salg og egen bruk av strøm kan ligge på 30 000 kroner per måned. Men slik har det ikke alltid vært … kraftverket ble bygd i 2006.
Skogsdrift er et annet bein å stå på. Ole Albert eier 4 800 dekar produktiv furuskog. Og er det noe som Ole Albert trives med så er det ungskogpleie, avstandsregulering og stammekvisting. Stammekvisting øker verdien på fremtidig virke og gir arbeidsglede. Flott stammekvistet furuskog er åpen og lys.
På heia går ungdyr og avsinte kyr på stort utmarksbeite på ca. 1 500 dekar som er inngjerdet. Kyr i produksjon går på fulldyrket beite nær fjøset.
Tåler 12–13 timers arbeidsdag
Når arbeidet er så vekslende innrømmer bonden at han gjerne jobber både 12 og 13 timer, uten at det sliter nevneverdig. Arbeidsglede og struktur er stikkord og ikke minst ulike arbeidsoppgaver. Men av og til må også Ole Albert ta en pause. Da slapper han rett og slett av foran TV eller tar ei pause fra alt sammen med kona i campingvogna eller på jakt. I høst fikk han sammen med en god jaktkamerat veldig god uttelling på elg, hjort og rådyr. Og etter noen dager med avkobling er han på nytt klar for lange arbeidsøkter.