Reportasje

Nederlandsk melkeproduksjon møter strenge miljøkrav

Nederland har som resten av EU ikke melkekvoter, men miljøkrav har gitt melkeprodusentene kostbare fosfatkvoter, og trussel om 30 prosent reduksjon i kutallet.

Tekst og foto
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Geno-selskapet Xsires profilerer seg som eksperter på krysningsavl i det nederlandske seminmarkedet.

Partiet D66 (Demokraten 66) er et sosialliberalt parti som gikk til valg på halvering av kutallet av miljøhensyn. Fortsatt er det ikke dannet noe parlamentarisk grunnlag for ny regjering etter valget i mars i fjor, men mange regner med at D66 vil inngå i en slik konstellasjon og at da forventes det et kompromiss om 30 prosent reduksjon i kutallet. Det er allerede enighet om å sette av 25 milliarder euro for å nedskalere husdyrproduksjonen. Dette er dramatisk for melkeprodusentene som allerede sliter med svært kostbar fosfatkvotene. De kvotene gjør at mange som har bygd fjøs ikke har hatt mulighet til å fylle opp fjøsene, og da vil en reduksjon på 30 prosent gi en vært krevende økonomi for mange.

Melk i Nederland

  • 1,56 millioner kyr

  • 105 kyr pr. besetning

  • 580 dekar pr. melkebruk

  • Melkepris november 41 eurocent (ca. NOK 4,10)

  • 120 dager på beite/minimum 6 timer pr. dag gir tillegg på 1,5 cent (ca. NOK 15 øre)

  • Kjøttpris: 3,25–3,85 euro pr. kg

  • Pris for kjøp av jord: 7 000 euro (ca. NOK 70 000) pr. dekar

  • Pris for fosfatkvote: ca. 7 000 euro pr. ku (ca. NOK 70 000)– har vært oppe i 10 000 euro

  • Gjeld på 1,40 euro (ca. NOK 14)/pr. kg melk

Miljøskyts mot melkekua

Noe av grunnen til at melkeproduksjonen har kommet i skuddlinjen er at 70 prosent av melka som produseres i Nederland eksporteres. Mye av fôret importeres også, mens Nederland sitter igjen med all gjødsel og klimagassutslipp. Årlig importeres 750 000 kalver i tillegg til egne kalver for «gjøkalvoppdrett» (veal calf) og slakting ved 6–8 måneders alder. 90 prosent av dette kjøttet eksporteres. Etter frislippet av melkekvotene i EU i 2015, ble det innført kvoter for fosfatutslipp for å demme opp for vekst i melkeproduksjonen. Kvotene gjelder ikke ammeku fordi spesialisert kjøttproduksjon har lite volum i Nederland og fordi kjøttet selges på hjemmemarkedet.

Buskap har besøkt to av besetningene som er med i en undersøkelse som gjennomføres av universitetet i Wageningen der en skal sammenligne NRF-krysninger og Holstein. Den ene besetningen har posisjonert seg for framtida ved å gå over til økologisk drift. Den andre har valgt en strategi med foredling og direktesalg av melk og kefir-produkter.

Sammenligner Holstein med NRF-krysninger

NRF-genetikk har blitt solgt i Nederland i 16 år og oksen Braut har svært mange etterkommere her. Xsires, der Geno nå har en eierandel på 95 prosent, er et seminselskap som helt fra starten har spesialisert seg på kryssing. I tillegg til NRF-sæd selger selskapet sæd fra Fleckvieh, Brown Swiss og Holstein og dessuten kjøttferasene Angus, Belgium Blue og Pinzgauer. Daglig leder i Xsires, Hans Kerkhof, kan fortelle om et marked med knivskarp konkurranse om kundene. Det nederlandske selskapet CRV har størst markedsandel, men i tillegg er det 16 selskaper som konkurrerer om kundene.

NRF egnet i alle krysningsopplegg

Nå gjennomføres det en undersøkelse i regi av universitetet i Wageningen der Holstein sammenlignes med NRF/holstein-krysninger. Hans Kerkhof mener NRF er den eneste rasen som egner seg til kryssing i alle deler av verden. Enten det er New Zealand, Australia eller Nederland vil NRF passe inn i krysningsopplegg. Han mener Wageningen-undersøkelsen vil få stor betydning for salget av NRF i Nederland.

11 besetninger med i undersøkelsen

11 besetninger (2 økologiske–9 konvensjonelle) og ca. 340 NRF-kyr og 340 krysninger (NRF x Holstein) inngår i undersøkelsen som universitetet i Wageningen gjennomfører. De første krysningene har nå avsluttet første laktasjon. Kyrne skal følges over tre laktasjoner, og muligens lenger. De endelige resultatene vil ikke foreligge før om et par år, men foreløpige resultater vil komme i løpet av neste høst. Daglig leder i Xsires Hans Kerkhof, tror resultatet av undersøkelsen vil bli svært viktig for salgsvolumet av NRF-genetikk i Nederland.

Hans Kerkhof, daglig leder i Xsires Crossbreeding B.V., er overbevist om at Wageningen-undersøkelsen vil gi en boost til salget av NRF-sæd i Nederland.