Helse
Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Moderne myter om kjøtt – stemmer de egentlig?

Hvor mye kjøtt spiser vi? Og er det sunt eller usunt? Her er tre ting du kanskje ikke visste om kjøtt.

Halvparten av norske forbrukere tror vi spiser mye mer kjøtt i Norge enn kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler, men i snitt spiser vi på linje med kostrådene.

Foto: MatPrat, Aina C. Hole.

En undersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat (Opplysningskontoret for egg og kjøtt) gir et innblikk i norske forbrukeres holdninger til kjøtt og sunt kosthold.

Myte 1:

Vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler

Halvparten av norske forbrukere tror vi spiser mye mer kjøtt i Norge enn kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler. Denne oppfatningen er enda vanligere blant de som bor i Oslo, hvor nær 6 av 10 tror kjøttinntaket er mye høyere enn anbefalt.

Fakta:

De nyeste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2020 viser at vi spiser i snitt 765 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at vi, som befolkning, spiser litt mer rødt kjøtt enn kostrådenes maksanbefaling. I snitt ligger forbruket 14 gram over den ukentlige maksanbefalingen på 700-750 gram (rå vare), noe som tilsvarer om lag én påleggsskive i uka. Noen spiser imidlertid mer, mens andre spiser mindre enn dette gjennomsnittet. Tidligere kostholdsundersøkelser tyder på at rundt halvparten av norske menn spiser mer rødt kjøtt anbefalt, mens kvinner i snitt har et forbruk god under maksanbefalingen.

Myte 2:

Kostrådene anbefaler å spise veldig lite rødt kjøtt

58 prosent tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. 47 prosent svarer at de tror kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 11 prosent tror det er enda mindre.

Fakta

Dette er en myte. Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg.

Myte 3:

Kjøtt er ikke del av et sunt kosthold

Bare 37 prosent mener at rødt kjøtt er en del av et sunt kosthold, mens tallet for bearbeidet kjøtt er 10 prosent.

Fakta:

Rødt kjøtt bidrar med flere næringsstoffer som kroppen trenger, som høykvalitetsproteiner, flere B-vitaminer, sink og jern, og er en del av et sunt og variert kosthold. Kostrådene anbefaler oss å begrense inntaket av bearbeidet kjøtt, likevel er det rom for litt av dette i kosten også. Det er helheten av kostholdet som teller for helsa vår. Det betyr at vi først og fremst bør velge rent kjøtt når vi spiser kjøtt, og at vi ellers har et variert kosthold med mye grønt og grovt.