Animalia

Storfekjøttkontrollen

Anna Dangstorp

anna.kristine.dangstorp@animalia.no

Solveig Bjørnholt

solveig.bjornholt@animalia.no

Elektroniske Livdyrattester

Sommeren 2021 ble elektroniske livdyrattester og egenerklæringer lansert i Storfekjøttkontrollen. Tidligere brukte produsent og veterinær samme skjema til egenerklæring og veterinærattest. Dette er nå to separate digitale skjemaer. Nå skal det enten skrives egenerklæring av produsent i Storfekjøttkontrollen eller veterinærattest av veterinær i Dyrehelseportalen. Produsenten kan til enhver tid se sine gyldige attester via Storfekjøttkontrollen.

Endring av kategori fra diende kalv til ungdyr

Vi får stadig spørsmål til brukerstøtte om ikke det finnes en enkel måte å endre kalvenes kategori på og svaret er entydig; ja! Gå til Egne valg på oppslagstavla di. Der finner du innstillinger for automatiske funksjoner som blant annet gjør det mulig at Storfekjøttkontrollen automatisk gjør om fra kategorien diende kalv til kategorien ungdyr ved en gitt alder (måneder). Denne funksjonen har ikke tilbakevirkende kraft. Avvenning kan også registreres i forbindelse med registrering av veiing. Et siste sted du kan gjøre dette er dersom du bruker beite/binge. Fjerner du haken "Kalv følger mor" ved flytting av ku eller kalv vil kalven settes som ungdyr.

Hvorfor gjennomføre drektighetskontroll?

En drektighetskontroll ved innsett er lurt for å kunne utrangere tomme kyr. Registreringen av drektighetsundersøkelse er en frivilling registrering i Storfekjøttkontrollen, hvor du angir drektighet og kan anslå hvor mange uker dyret er på vei. Dersom du fyller ut antall uker så vil dette danne grunnlaget for beregning av forventet kalvingsdato som for eksempel vises i Noteringsliste kalving. Hvis du ikke har fylt ut antall uker så vil bedekningsdato/periode være grunnlaget for den beregnede kalvingsdatoen. Skal man registrer mange drektighetsundersøkelser anbefaler vi å bruke masseregistrering.

Avlsverdiberegning

Neste avlsverdiberegning i 2021 gjennomføres i oktober. Frist for registrering av data som skal være med er innen utgangen av september. Husk å legge inn alle vekter og kalvinger. Ønsker du mer informasjon om hva de ulike avlsverdiene betyr, hvordan de beregnes og hvordan de skal tolkes? Se tyr.no >avl > avlsverdier

Tips fra brukerstøtta

I løpet av sommeren har vi fått mange henvendelser på hvorfor klauvstatus er markert rødt i Storfekjøttkontrollen. For å oppnå grønn status kreves dette:

Besetning må ha en klauvskjæringsfrekvens på minst 0,9 det siste året for hunndyr over to år.

Klauvskjæringen må være utført av veterinær, profesjonell klauvskjærer eller produsent med godkjent kurs.

Ingen registreringer av digital dermatitt de siste to årene og maks to tilfeller av klauvspalteflegmone det siste halvåret.

Dersom en ikke oppfyller alle kravene til grønn status får man rød status.