Intervju

Passet perfekt å bli rugebesetning

En rugebesetning skal legge inn mange embryo, og for den som ønsker å øke kutallet uten at det går på bekostning av genetikken er det et utmerket alternativ.

Rasmus Lang-Ree

Gunnarshaug i Karmøy kommune i Rogaland

  • Arne Edvard Gunnarshaug Aase

  • 250 dekar dyrket (eid og leid) pluss beiter

  • Kvote i år på 400 000 liter

  • Besetning under oppbygging til 40 – 45 kyr

  • Avdrått ca. 9 500 kg EKM – målet er 10 000 kg EKM

Aktuell for å være rugebesetning for embryo

Arne Edvard Gunnarshaug Aase synes rett og slett det er spennende å bruke embryo, og planen er å legge inn embryo i halve besetningen.

Foto: Tjerand Lunde

Arne Edvard Gunnarshaug Aase driver melkeproduksjon i Nord-Karmøy i Rogaland. Fra ei kvote på 115 000 liter før nyfjøset kom opp i 2020 skal besetningen tilpasses ei kvote som i år er på 400 000 liter. Innkjøp av dyr er som regel ikke fordelaktig med tanke på avlsframgang. Med embryo kan Arne øke avlsframgangen samtidig som kutallet utvides.

Lang embryoerfaring

Arne er for en veteran å regne på embryoområdet. Første innlegget i hans besetning ble foretatt i 1999. Fram til han inngikk avtale med Geno om å bli rugebesetning har det vært kjøttfeembryo som har blitt lagt inn med tanke på salg av livdyr. Det er embryo av rasene Dexter, Charolais og Limousin som har blitt lagt inn på kyr som er på vei ut av besetningen. Kjøper har stått for bestillingen av embryoinnlegget. Kua leveres drektig etter avsining eller Arne har latt kua kalve og så levert embryokalven ved 14 dagers alder. Han har også fått lagt in embryo av den berømte japanske storferasen Wagyu. Dyrene slaktes som ungdyr, og Arne kjøper kjøttet ferdig pakket tilbake for salg i Reko-ring. I media har det vært oppslag om fantasipriser på flere tusen kroner kiloen for slikt kjøtt, men som Arne sier er det ikke bare indrefilet på et dyr. Wagyu er dessuten ingen kjøttferase. Direkte salg av wague-kjøtt har imidlertid vært spennende og meningsfull opplevelse.

Rugebesetning

Embryo er viktig for avlsframgangen i NRF-populasjonen. For å sikre at nok embryo blir lagt inn inn har Geno inngått avtale med 83 såkalte rugebesetninger om embryoinnlegg. Besetningene blir valgt ut etter nærmere fastsatte kriterier, og forplikter seg til å legge inn et visst antall embryo i året. Embryo, innlegg og kjøring er gratis og det er ingen etterfakturering for fødte embryokalver. Geno har rett til å kjøpe inn okse- og kvigekalver fra embryo i disse besetningene til eget bruk. Geno kan, ved behov, bestemme hvilke embryo som skal legges inn. Alle embryokalver blir GS-testet for Genos regning og besetningen får gratis oppsett av avlsplan fra avlsrådgiver. Geno kan benytte rugebesetningen i profileringsammenheng.

Fjøset med Haugesund i bakgrunnen

Foto: Tjerand Lunde

Embryoveterinær

Tjerand Lunde er kanskje den av veterinærene i Norge med mest erfaring med embryo, som holder til i nabolaget til Arne.

- Det var Tjerand som spurte meg om jeg kunne tenke meg å bli rugebesetning for Geno, forteller Arne. - Jeg sa ja uten å tenke meg om. Etter å ha fått tenkt litt så jeg at dette var en fantastisk mulighet for meg.

Hittil har Arne hatt omkring 20 drektigheter med NRF-embryo og drektighetsresultatene har vært bra selv om det kan svinge litt.

Enklere å bestemme tidspunkt for embryoinnlegg enn tidspunkt for inseminasjon

Legger bare inn etter blødning

Arne vil helst bare legge inn embryo etter en naturlig brunst og kun i tilfeller der han har observert blødning. Kun unntaksvis har det blitt lagt inn embryo etter synkronisering.

- Det er litt jobb å gå å se etter blødning i et løsdriftsfjøs, sier Arne. – Jeg går fem runder i døgnet, men om det tar litt tid er det enkelt arbeid. Det er enklere å bestemme tidspunkt for embryoinnlegg enn tidspunkt for inseminasjon.

Embryoene blir lagt inn på kyr med dårlig avlsverdi. Arne er nøye på at fruktbarheten, og at det er friske og holdbare kyr det legges inn embryo på. Han unngår kyr som kan stå i faresonene for å bli utsjaltet. Hvis han blir for sen med å inseminere legger han inn embryo 5 dager etter blødning og kan spare tre uker sammenlignet med å vente og inseminere på neste brunst. Fra kvigene kommer inn på høsten legges de konsekvent inn embryo på alle. Dette fordi det er mindre risiko for at ei kvige skal gå ut av besetningen mellom innlegg og kalving sammenlignet med ei ku. Han bestiller ikke, men velger blant de embryoene Tjerand har i dunken sin.

Råd om embryoinnlegg

Veterinær Tjerand Lunde har lang erfaring med embryo og sier valg av mottakerdyr har stor betydning. Det er en viktig forutsetning at mottakerdyr er i positiv energibalanse. I naturlig syklus legges embryo inn 7 dager etter bonden ville inseminert mottakerdyret og/eller 5 dager etter observert blødning. Tjerand understreker at observasjon av brunst/blødning er like viktig både når det er naturlig brunst og ved synkronisering.

Han sier videre at det er en fordel med rolige dyr som er godt fiksert. Fanghekk med dyr på begge sider er bra. Det er uheldig at dyret beveger seg for mye med embryoinseminator 2/3 opp i livmorhornet.....

Kan ta et stort avlssteg med ei avlsmessig dårlig ku

Embryo på halve besetningen

For Arne har erfaringene vært så bra at han sikter mot at halvparten av kalvene som blir født skal være etter embryo.

- Fordelen med embryo er jo at du kan ta et stort avlssteg med ei avlsmessig dårlig ku, fastslår Arne.

I motsetning til med semin vil både mor- og farsbidraget være topp. Alle NRF-kviger GS-testes og Arne kommentarer at det er sjelden antatt avlsverdi stemmer med GS-verdi, og det svinger i begge retninger. Kjønnsseparert sæd har også blitt prøvd på et par kyr og er det kyr som er vanskelig å få drektige har angus-sæd blitt brukt noen ganger.

Lynne viktig

Rådet fra Arne til de som vil prøve embryo er å velge kyr med godt lynne og venne dyrene til håndtering. Han advarer mot at stress i forbindelse med embryoinnlegg vil være negativt for resultatet. Mineral- og vitamintilførsel er viktig både til sinkyr og kviger for å unngå problemer med fruktbarheten. Alle kviger får lagt inn vombulus før beiteslipp.