Kommentar fra NLR-rådgiveren
Rådgiver i NLR
knut.alsaker@nlr.no
Å fokusere på hvilken mengde og kvalitet man trenger på grovfôret for å dekke produksjonen i fjøset, er med på å sette et konkret mål i grovfôrproduksjonen som man kan styre etter. Når målet er satt kan man jobbe målrettet med å nå disse målene.
Målet er bedre avlingstall
For Eidemsmoen samdrift vil målet fremover være å få bedre avlingstall på de ulike skiftene slik at bestemmelsen av når en eng skal snues blir enklere å ta. Videre vil dette være med på å bedre gjødslingsøkonomien ved at gjødslinga kan tilpasses endra bedre til avlingsnivå. Mer eksakt oversikt over næringsinnholdet i husdyrgjødsla er også viktig for å kunne utnytte denne best mulig. Med mye husdyrgjødsel til disposisjon så er det ønskelig å se på muligheten for å kunne bruke mer Opti NS. Kaliuminnholdet i jorda er lavt på mange av skiftene. Med god kontroll på kaliuminnholdet i husdyrgjødsla vil vi være tryggere på å bruke Opti NS på de skiftene hvor dette går. Dette vil være bra både for lommeboka og miljø.
Lang vekstsesong
Beliggenheten ut i havgapet gir en lang vekstsesong. Vekstsesongen er i gang i slutten av april og varer til i slutten av oktober. Men temperatur alene er ikke bestemmende for planteveksten, daglengde har også betydning. Når vi kommer i månedsskiftet august/september er det tid for å få gjort slåtten ferdig for å sikre god overvintring av enga. I et normalår har vi en varmesum for å sikre 2,7 slåtter i året. Ei eng med timotei og tre slåtter blir vanskelig hvis man ønsker at enga skal vare noen år. Samdrifta har ca. 720 dekar med jord til eng. Gjennomsnittlig blir enga ca. 7 år gammel før den snues. Skulle man satset på timotei og tre slåtter bør nok enga ikke ble mer en 3–4 år. Da er det behov for å snu ca. 200 dekar i året.
Vi har i år anlagt et demofelt med ulike arter for å se hvordan ulike gras arter står seg i normal drift på Vega. Om noen år kan vi konkludere om det er noe andre arter som kan egne seg bedre enn timotei med tanke på varighet og drift. Kanskje blir det andre grasarter en timotei som velges i fremtiden.
Bruke husdyrgjødsla på en god måte
Med store mengder husdyrgjødsel er det viktig å bruke denne på en god måte. Bygging av husdyrgjødselager på flere stedet i tilknytning til jorda som drives vil sikre at all jord for husdyrgjødsel, samtidig som det muliggjør å ta i bruk slangespredningsutstyr. Dette er effektivt måte å spre husdyrgjødsla på, samt at det er gunstig med tanke på jordpakking.
Gjødselsprederutstyr som sikrer rett spredning av handelsgjødsla er riktig vei å gå. Normalt sett er det ikke mange dagene i året utstyret brukes. Det gjør at kjøp av utstyret sammen med andre eller ved at tjenesten leies kan være aktuelt. På Sør-Helgeland har vi eksempler på at noen investerer i moderne utstyr og kjører for andre. Med den arronderingen vi har i området vil seksjonsstyrt gjødselspreder med GPS-styring være bra å bruke. Dette sikrer en mer jevn spredning av handelsgjødsla. Videre varierer avlingsnivået så ulik gjødsling på de ulike skiftene blir enklere når man kan styre alt inne i traktoren. Skal man ut av traktoren for å stille inn sprederen er det svært få som gjør dette for de ulike skiftene.