Helse

Dyrehelsa i Norge – Veterinærvesenets historie

Tekst og foto
Rasmus Lang-Ree

rlr@geno.no

Bokomtale

«Dyrehelsa i Norge, Veterinærvesenets historie» har blitt et omfattende verk om utviklingen av veterinærvesenet i Norge og arbeidet med bekjempelse av sjukdommer hos husdyra våre. Boka går grundig gjennom veterinærvesenets organisasjon, og inneholder en omfattende beskrivelse av oppbyggingen av det sivile veterinærvesenet, med distriktsveterinæren som et sentralt element og avsluttes med opprettelsen av Mattilsynet i 2003.

Del 2 om landdyrhelse begynner med omtale av sykdomsbekjempelse på 1700- og 1800-tallet. Det gis mye plass til hvordan arbeidet med både kontroll og utryddelse av alvorlige smittsomme sykdommer hos husdyr ble organisert og utført utover 1900-tallet.

Utviklingen av akvakulturnæringen i Norge er tema i del 3 (Fiskehelse), mens den siste delen tar for seg dyrevelferd. Boken beskriver hvordan utviklingen i dyrevelferdsarbeidet og dyrevernlovgivningen har endret seg i takt med vårt syn på dyr, deres rettigheter og behov og forhold til mennesker.

Redaktøren for boken, tidligere veterinærdirektør og regiondirektør i Mattilsynet Eivind Liven, sier til Buskap at en viktig årsak til Norges gode dyrehelsestatus har vært dyktige fagfolk som på et tidlig tidspunkt tenkte langsiktig. Distriktsveterinærordningen karakteriserer Liven som en bauta i dyrehelsearbeidet. Norge var også tidlig ute med å få etablert en diagnostisk institusjon allerede i 1891 som ble forløperen til Veterinærinstituttet.

- Samarbeidet mellom forvaltning og næring har også vært en viktig suksessfaktor. Bekjempelsen av BVD er et godt eksempel på dette. Verdens dyrehelseorganisasjon (OIE) hadde ingen tro på at denne sjukdommen kunne utryddes, men med godt samarbeid og små ressurser klarte vi det, ser Eivind Liven.

Boka er detaljert, men lettlest. Små personlige epistler fra veterinærer i ulike posisjoner som forteller om enkeltopplevelser og egne erfaringer krydrer framstillingen. Alle som er opptatt av bekjempelsen av smittsomme dyresjukdommer i tidligere tider og årsakene til at vi har så god husdyrhelse som vi har i Norge, vil finne mye interessant stoff i denne boksen.

Dyrehelsa i Norge – Veterinærvesenets historie»

Forfattere: Eivind Liven, Halvor Hektoen, Martin Binde, Knut Sandbu, Ole Aamodt og Åsmund Orten. Boka koster 400 kroner og kan bestilles fra forlaget Kolofon.

Tidligere veterinærdirektør og regiondirektør i Mattilsynet Eivind Liven har vært redaktør for boka «Dyrehelsa i Norge, Veterinærvesenets historie».