Helse
Det lure med juret

Gjør livet surt for bakteriene i sommer

Sju sjekkpunkter for å forebygge jurbetennelse i sommer.

Håvard Nørstebø

Spesialrådgiver, Tine Rådgiving

havard.norstebo@tine.no

På varme dager må det luftes mest mulig i fjøset for å unngå varmestress. Foto: Rasmus Lang-Ree

Det er sommer, beitesesong og travle tider. Sommer er også høgsesong for bakteriene – inkludert de som forårsaker jurbetennelse. I mjølkekubesetninger er jurbetennelse fortsatt den hyppigst forekommende sjukdommen, og det er mye å hente på å forebygge sjukdommen. Gevinstene kommer i form av bedre dyrevelferd, redusert antibiotikabruk og ikke minst bedre økonomi (mindre tap). Her får du noen raske sjekkpunkter som kan bidra til å forebygge jurbetennelse gjennom sommermånedene.

1. det er deilig å sløve i skyggen

Det er varmt å være mjølkeku – spesielt på dager med sterkt solskinn! Varme er ikke bare utmattende – en artikkel fra en italiensk forskergruppe fant høgere risiko for klinisk mastitt forårsaket av smittsomme bakterier når kyrne var utsatt for varmestress. Vi kan ikke forandre været, men vi kan for eksempel åpne dører og grinder for å gjøre de varmeste dagene litt bedre. Har kyrne dine tilgang på skygge?

2. vann, det billigste og viktigste næringsstoffet

Har kyrne god nok tilgang på vann? Ei høgtytende ku kan gjerne drikke 150 liter i løpet av en varm dag, så vann bør aldri være langt unna. Er vanntilgangen dårlig merkes det fort på mjølkeleveransen! Kanskje du kan legge opp to drikkekar på beite i stedet for ett?

3. etter sol kommer regn

Gjørme og søle er en suppe av bakterier. Havner gjørma på jur og spener er veien kort til jurbetennelse. Er det noen områder som er spesielt utsatte for å bli opptråkka som kan gjerdes bort eller utbedres?

4. bzzzz

Fluer og andre insekter kan skape trøbbel. De kan overføre bakterier fra møkk til spene og fra ku til ku. I tillegg kan fluer skape uro blant kyrne, spesielt under mjølking. Er det noe du kan gjøre – inne eller ute – for å holde fluene borte?

5. solkrem

Å holde spenehuden myk og smidig er viktig for at den skal fungere som en barriere mot bakterier. Bruk gjerne moderate mengder spenepleiemiddel med solfaktor når det er nødvendig.

6. jo flere vi er sammen

Selv om de fleste festivaler er avlyste i sommer vil mange kyr møtes på setre/sommersamdrifter rundt i landet. Husk at når kyr møtes kan smitte spres mellom besetninger. Dette gjelder smittsomme mastittbakterier, men også klauvsjukdommer, hoste og diaré. Snakk med kollegaene dine før besetningene møtes. Med datagrunnlaget i orden gir helseattestene i Kukontrollen en god oversikt over smittsomme sjukdommer i besetningene.

7. kontinuerlig arbeid

Besetninger som sliter med smittsomme bakterier vinterstid, merker ofte at problemet øker og at celletallet stiger drastisk i løpet av sommeren. Grunnlaget for å holde kontroll på celletallet gjennom sommeren legges altså gjennom arbeidet en gjør resten av året. Så hvis denne sommeren er trøblete – bruk muligheten til å sette fart på jurhelsearbeidet i besetninga. Har du en plan for å kontrollere de smittsomme bakteriene? Spør veterinæren om råd – «Godt Jur» kan være et godt sted å begynne.