Vurdering av foringa på Aasgård
Fôringsrådgiver i Tine, Paula M Brekken, har gjort vurdering av grunnrasjonen med surfôr, poteter og krosset korn i tillegg til vurdering av grovfôret fra 2020. I tillegg viser hun den positive utviklinga på kg EKM.
![](https://www.buskap.no/image/issue/2021/02/2021-02-043.jpg)
Tabell 1. Vurdering av grunnrasjonen. 1. og 2.slåtten 2020 har middels energiverdi og 14 % råprotein. Med potet og særlig krossakornet, øker energiverdien betydelig, men proteininnholdet i blandinga blir lavere. For omsettinga i vomma er vi avhengig av proteintilskudd.
![](https://www.buskap.no/image/issue/2021/02/2021-02-044.jpg)
Figur. Utviklingi kg EKM. Avdråtten har ligget lavere siste 12 måneder, men er fremdeles over målet og økende igjen. En lavere avdrått er kompensert med økt tørrstoff i mjølka, det gir en god mjølkepris. Produsert på mye mindre innkjøpt kraftfôr.
![](https://www.buskap.no/image/issue/2021/02/2021-02-045.jpg)
Tabell 2. Med en kald mai og en spesielt varm og tørr juni i Nord-Østerdal i fjor, gikk utviklinga i graset raskt. En påfølgende kald og bløt juli påvirket 2.slåtten. Litt for seint på slåtten, og det ble mye fiber, og for mye ufordøyelig fiber, som i dette fôret ga en middels energiverdi. Proteinmengden går ned ved for sein slått. En kan høste mer eget protein ved å slå graset tidligere i utviklinga..