Tungerulling
Tungerulling er en form for stereotypi som forekommer hos voksne storfe. Dette er en slags stressmestring som regel utløst av for lite fiber i rasjonen og redusert drøvtygging.
Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder
ola.stene@fkra.no
Stereotypier kan observeres hos alle dyr som av en eller annen grunn blir forhindret i å utføre naturlig atferd. Hos voksne storfe er tungerulling den vanligste stereotypien. Se bilde 1. Ei mjølkeku i topplaktasjonen har høgt fôropptak og kan bruke opptil 14 timer i døgnet på å ete og tygge drøv. Siden drøvtygging er atferden ei ku bruker mest tid på er det å bli forhindret i å utføre dette også den største stressfaktoren. Stereotypier som for eksempel tungerulling utløser et morfinlignende stoff i hjernen som gjør at dyret opplever situasjonen som mindre stressende.
For lite fiber
Årsaken til redusert tid til drøvtygging skyldes lite fiber i rasjonen. Enten for lite grovfôr, fiberfattig grovfôr eller grovfôr med dårlig smakelighet. Det kan også skyldes store mengder kraftfôr eller kraftfôr som ikke passer til grovfôrkvaliteten. Det var vanligere å observere tungerulling før mens det fortsatt var vanlig å gi kraftfôr bare to ganger om dagen. Da fikk kyrne mer kraftfôr om gangen og kraftfôret inneholdt gjerne også mer lettløselig stivelse enn dagens blandinger.
Misforståtte kusignaler
Denne spalten har sveipet innom temaet før. At mennesker dessverre i for stor grad tillegger dyr menneskelige egenskaper og tankesett. Bilde 2 er en skjermdump fra vg.no 16.desember, der tungerulling hos ei ku blir lagt fram som en morsom gladsak under vignetten «går viralt». Det handler om kua Stella som ifølge avisa forsøker å fange snøflak med tunga, og angivelig er i ekstase over vinterens første snøfall. Artig sak, dog ikke for Stella.