Muligheter, utfordringer og ulike løsninger
Endring i regelverket vil fase ut muligheten til sluttfôring av okser innendørs, og det vil by på utfordringer.
Rådgiver NLR
Rådgiver NLR
Rådgiver NLR
Stipendiat NORSØK
Forsker NORSØK
kristin.sorheim@norsok.no.
I økologisk produksjon skal storfe ha tilgang til beite når forholda tillater det. Unntaket er at okser over ett år skal ha tilgang enten til beite eller til luftegård. Fram til nå har det vært et unntak i regelverket som gjør at okser kunne sluttfôres innendørs, maksimalt en femtedel av dyrets levetid, men ikke over tre måneder. Nå kommer det en endring i regelverket som gjør at denne muligheten utfases.
Vurdering av ulike praktiske løsninger
Norsk Landbruksrådgiving og NORSØK har på oppdrag fra Regelverkutvalget for økologisk produksjon vurdert ulike praktiske løsninger for å imøtekomme endringen i regelverket. Vi har besøkt gårder som allerede har gode driftsopplegg som er i samsvar med nytt regelverk og deler deres erfaringer. Vi har beskrevet løsninger for ulike driftssystemer, som melkeproduksjon med oppfôring av egne kalver, innkjøpte kalver for oppfôring til slakt, kastratproduksjon og oppfôring av oksekalver i ammekuproduksjon.
Hensyn å ta
Det er viktig å ta hensyn til grunnforhold og mulighet for gjødselhåndtering slik at luftegården holder seg tørr og rein og at dyra er beskytta mot vær og vind. Utendørs fôringsplass må beskyttes mot nedbør. Liggebåser med madrasser gir god dyrevelferd, det samme gjør binger med halm eller flis som liggeplass. Gjerder, bingeskiller og drivganger må utformes slik at de sikrer både dyra og røkteren. Hvilken produksjonsform som vil være mest gunstig for den enkelte gård kommer an på ressursgrunnlaget på gården. Vi mener at nytt regelverk ikke vil være noe stort hinder for fortsatt økologisk produksjon.
Liten forskjell i dekningsbidrag
Vi har beregnet dekningsbidrag for kastrater, okser, salg av kalv og innkjøp av kalv som fôres opp som okser. Alle beregningene er gjort med utgangspunkt i Norsk Rødt Fe (NRF) i økologisk drift. Dekningsbidrag per dyr og år skiller seg relativt lite mellom de ulike driftsoppleggene for produksjon av økologisk storfekjøtt. Det er gårdens ressursgrunnlag og bonden sine ønsker som avgjør hvilket driftsopplegg som bør velges.
Økologisk produksjon
Fra sammendrag i rapporten Økologisk kjøttproduksjon på okser og kastrater – Fordeler, utfordringer og ulike løsninger
I økologisk produksjon er det et mål at dyra skal ha mulighet til naturlig atferd. Storfe er et utprega flokkdyr som naturlig har en synkronisert atferd. Storfe som beiter fritt, beveger seg over store områder. Når okser kastreres, blir de roligere og enklere å håndtere og kan fint slippes på beite i sommerhalvåret. Kastrerte okser bruker mye tid på beiting når de har muligheten. Dette samsvarer med det økologiske rettferdighetsprinsippet som fremhever at dyr skal gis betingelser som sikrer livsutfoldelse og trivsel i samsvar med deres fysiologi og naturlige atferd. Det å gi ukastrerte okser tilgang til luftegård kan også fremme naturlig atferd.
Hele rapporten kan leses på www.norsok.no;
www.nlr.no; NORSØK Rapport Vol. 5 Nr 14 2020.
Investeringstilskudd
Innovasjon Norge (INN) gir tilskudd og lån til investeringer i landbruket. Innovasjon Norge er delt inn i 10 regioner, og disse har sine egne retningslinjer og prioriteringer for tildeling. Dersom produsenten vurderer ombygging, påbygg eller nybygg, kan produsenten ta kontakt med regionkontoret for INN og få eksakt informasjon om regionens prioriteringer og søknadsprosedyre.