Embryokvige reiste tur/retur Russlandsgrensa
Etter å ha levert sine embryo på Store Ree har Tulla kommet tilbake på fjøset i Svanvik helt oppe mot grensa til Russland i Øst-Finnmark og er drektig med 12097 Aardal.
rlr@geno.no
Henry Ole Larsen og samboer Agnete Hansen bestemte seg den dagen kviga reiste sørover at de ville ha den tilbake. Det var beste kvigekalven de hadde og de syntes det var stor stas da Geno ville ha den inn til embryoproduksjon. Tulla – som etter Geno-oppholdet offisielt heter 80164 Bekkeros - produserte 18 embryo på tre skyllinger. 16 av embryoene var av så høy kvalitet at de kunne fryses.
I juli 2019 tok Tulla, som var født i april, fatt på turen sørover. Hun ble hentet på gården av Mariann og Vidar Trudvang i Dyretransport Nord. Agnete forteller at de allerede da spurte om de også kunne ta på seg hjemturen om det ble aktuelt. Returen til Finnmark etter endt embryokarriere startet 9. januar. Som lovet ble hun hentet av Mariann og Vidar Trudvang på Enger i Ringsaker. Enger er karantenestasjon for Geno. Etter en overnatting hos Mariann og Vidar Trudvang i Harstad gikk turen videre til slakteriet i Målselv der Tulla gikk over i en Norturabil videre mot Karasjok. Henry møtte dyrebilen der og fraktet Tulla den siste etappen hjem til Svanvik med bil og hestehenger.
Agnete forteller at Henry Ole var litt spent fordi det var spådd 30 minusgrader i Karasjok den dagen Tulla skulle hentes. Heldigvis stoppet kvikksølvsøyla på 17 grader. Tulla ble kledd på dobbelt hestedekken før hun tok fatt på hjemturen. God og varm kom Tulla vel hjem til fjøset i Svanvik etter en embryoinnsats som krevde en reise på 500 mil tur/retur.
Agnete skryter av både transportørene og Geno for god behandling av kviga deres.
— Vi fikk den samme snille, gode kviga hjem, sier Agnete. — Hun kikker på oss når vi kommer i fjøset og lurer på om det ikke skal skje noe, for det er nok litt lite aktivitet her mot for det var i embryofjøset på Store Ree.