Avl

Nye eliteokser fra Geno

I august 2020 ble 13 okser på Øyer testingsstasjon utvalgt til å bli nye eliteokser for Geno.

Harald Kleiva

Markedskonsulent i Geno

Gartland Samdrift DA samlet på kontoret for å feire 12129 Gartland med ostekake. Fra venstre: Geir Vongraven, Elg Elstad og Per Gunnar Elstad. Foto: Aleksander Elden (klauvskjærer)

Når oksene har passert det nåløyet, skal masse data om dem overføres til oksekatalogen. Det aller meste ligger i databasen, mens andre opplysninger innhentes ved at vi ringer ut til oppdrettere.

Navn og oppdretter

Oksene skal ha et navn som oppdretter er komfortabel med. Navnet skal helst ikke ha vært brukt på eliteokser i nyere tid, og i alle fall ikke dersom det har blitt solgt sæd fra oksen i utlandet. Videre skal navnet ikke inneholde bokstavene æ, ø og å. Disse tre bokstavene er ganske unike for norsk språk, og totalt fraværende for mange av våre store kunder i utlandet. Maks lengde er ti bokstaver på grunn av tilgjengelig område på sædstrået hvor navnet skal stå.

Når en først skal lage oksekataloger, er det også viktig at det blir helt riktige opplysninger om hvilke navn som det ønskes skal stå som oppdrettere av oksen, og at alt i dette feltet blir skrevet 100 prosent riktig. Noen ønsker å stå alene, mens andre sier at vi er da to om det, og vil ha med navn på partner også.

Gladhistorier fra felt

Det er en fornøyelig oppgave å være den som får ringe og varsle om at oksekalven de har levert til Geno nå har blitt eliteokse. For enkelte er dette noe de har opplevd tidligere, men for de fleste er det første gangen de vil få se en okse fra sin gård i oksekatalogen. Om noen tar det med fatning og avslutter samtalen rolig med: «Tusen takk for opplysningen», er det andre som tar helt av.

Gårdbruker Nils Asle Dolmseth i Åfjord, tidligere nestleder i styret til Tine, som fikk opplysningen om 12131 Dolmseth, skratta og lo lenge i andre enden av røret, og ville feire dette med masse is. Han varslet med trøndersk beskjedenhet: "Ho-ho! No ha’ æ opplevd alt!", sa Nils Asle, «Æ ringe te’ a Ann og fortæle det med en gang! Plaketta ha’ vi fått, Sølvtina ha’ vi fått (for god melkekvalitet), og no eliteokse i selveste oksekatalogen!? Du stoooreste! Ja-ja, husk at Ann Steen skal stå sammen med mæ som oppdretter, og at navnet te’ oksen blir Dolmseth med h!»

Feiret med ostekake

Hos Gartland Samdrift DA i Grong i Trøndelag som er oppdrettere av 12129 Gartland, ble også begivenheten mottatt med entusiasme og glede. Samdriften har vaktskifte og felles lunsj på onsdager, og denne onsdagen ble lunsjen forsterket med ostekake for å feire deres nye eliteokse. De hadde profesjonell klauvskjærer i aktivitet på bruket samme dag, som også fikk en smak av kaka. – Nå venter vi bare på 100-tonneren», sa Elg Elstad om kua deres som trolig passerer den magiske grensen om et par år.

Nytt uttak 13. oktober

Neste okseuttak på Øyer er 13. oktober. Da blir det ny runde med telefoner for å varsle produsenter om at oksen deres nå går videre som eliteokse på Store Ree. Produsenten får gi oksen et navn, og vi må ha bekreftelse på hvilke navn som skal stå som oppdrettere. Da er det ikke lenge før de nye oksene er klar for presentasjon i oksekatalogen.

For dere som har oksekalv på Øyer testingsstasjon, er det nok større sjanse å få telefon fra Geno om dette, enn å få telefon fra Hamar om sju rette i Lotto!