Unngå varme måltider
Varmgang i fullfôrmiksen forringer fôrkvaliteten og reduserer smakelighet. Dette kan og bør forebygges i sommerhalvåret.
Dyra liker kalde måltider best, og ved varmgang i fôret vil dyra bruke lengre tid ved fôrbrettet og det totale fôropptaket reduseres. Det vil også være mer interessant å sortere fôr og kan føre til større holdvariasjoner.
Gjæring skaper varme
Når en blander fôr sammen til en fullfôrmiks eller grunnrasjon til mjølkekyr blandes det inn luft sammen med karbohydrater i form av kraftfôr eller restprodukter fra matindustrien. I sommerhalvåret, når utetemperaturen er godt oppe på pluss-sida, gir dette et godt grunnlag for gjæring i massen. Det skaper varme i fôret som ofte kjennes ved å ta fôret i nevene. Ved for eksempel en temperaturøkning på fem grader i fire tonn masse har en naturligvis et enormt energitap i tillegg til redusert smakelighet.
Tiltak mot varmgang
Tilsetning av propionsyre i miksen hemmer varmgang. Produkter som GrasAAT TMR og Ensil Fullfôr inneholder mye propionsyre og er velegnet til dette formålet. Tilsett ca. 2,5 liter per tonn fôr. Hvis fôret er disponert for varmgang må doseringen økes. Bruk av effektive ensileringsmidler i innhøstinga reduserer risikoen for varmgang. Det er også en fordel at blanderen tømmes helt mellom hver blanding.
Ikke glem HMS
Ved tilsetning av syre i miksen er det viktig med tilstrekkelig med fuktighet i blandingen slik at syra fordeler seg i hele fôrmassen. Bildene viser et forslag til hvordan syretilsetning kan gjøres enkelt, rimelig og uten å bore hull i mikseren. I tillegg er det viktig å tenke HMS ved syrehåndtering. Her er det brukt en medisinblander som kobles til vannslange eller rør, der du kan justere syretilsetning prosentvis. En enkel brakett gjør at du lett kan hekte på dusjhodet og ta det bort igjen før utfôring.