På lag for klima
Et 25-talls bønder deltar i disse dager på testkjøring av klimakurset «På lag for klima». Etter testkjøringa skal kurset finpusses og etter hvert tilbys i andre deler av landet. Et lagarbeid i regi NLR og Tine Rådgiving
Kurset tar utgangspunkt i tverrfagligheten som mjølk og kjøttprodusentene står i. Hver dag utfordres bonden av sosiale medier og avisene gir stor plass til klimastoff. Mange bønder opplever det som blodig urettferdig at matproduksjon gjennom mediene kan oppfattes om en klimaversting. I tillegg har faglagene forpliktet seg til å kutte 5 000 tonn CO2 ekvivalenter innen 2030.
Hva kan landbruket gjøre noe med?
Det at 8,6 prosent av Norges klimautslipp kommer fra jordbruket betyr slett ikke at Norge skal slutte å produsere mat. Tvert imot, gjennom god agronomi, enda bedre grovfôrkvalitet vil klimaavtrykket av hver produsert enhet av mjølk og kjøtt kunne senkes. Jakten på alle typer svinn som fôrrester som råtner, lange kalvingsintervall, dyr som ikke blir drektige, ja svinn er det mulig å avdekke. Kurset tar for seg viktige og kanskje ubehagelige problemstillinger … Kraftfôr eller grovfôrbasert mjølk- og kjøttproduksjon? Bærekraft og/eller klima? Lange avstander fôr og møkk? Det norske landbruket har nye utfordringer.
Møkk på rett plass til rett tid
Tall fra Grovfôr 2020 viser helt klart at der det ligger til rette for slangespredning er det både økonomisk og klimasmart. Diskusjon om mulige løsninger med bufferlager som møkka kan transporteres til i store tankbiler kan være tiltak som vil bedre utnyttelsen av egen gjødsel. Uansett så er stort nok gjødsellager og bruk av all husdyrgjødsel i vekstsesongen et tiltak som det stimuleres til.
Den viktige jobben er å hindre temperaturstigning
Styrken på de ulike klimagassene som CO2, metan og lystgass er viktig kunnskap å ha i botn når klima diskuteres. Samtidig blir det nødvendig for den enkelte bonde å skjære det ned til: Hva kan jeg gjøre noe med? Har jeg et riktig fokus i min drift?
Klimakalkulatoren diskuteres livlig
Det er knyttet store forventninger til Klimakalkulatoren som en forventer at kan bli en god dokumentasjon på klimaavtrykket per produsert enhet på den enkelte gård. Om få dager vil mange mjølkeprodusenter få en e-post fra Klimasmart Landbruk om å samtykke til beregning på egen gård. Dette vil være en unik mulighet til å stifte bekjentskap med Klimakalkulatoren. Kalkulatoren har benchmarking med middelet for dem som har kjørt beregning. Tallene plukkes fra faktisk gjødsling i Skifteplan, fra jordsmonnskartlegging og fra fôrregnskapet i Mjølkonomi. Hva som er produsert på gården hentes fra avregningsdata for mjølk og kjøtt i tillegg til data om dyretall fra kukontrollen. Og på sida der du finner kalkulatoren vil du finne et elæringskurs.
På lag for klima
Utnytte avlingspotensialet på gården
Smart vekstskifte
Forbedre jordstruktur
Grøfting
Optimal gjødsling og kalking
Rett tid, timing og god driftsledelse
Avl for ei bærekraftig og klimasmart ku
Friske, fruktbare kyr som tåler flere laktasjoner
Bedre grovfôr