Hvilke dyr bør jeg legge inn embryo på?
Når en skal velge hvilke dyr en vil legge inn embryo på, er det lurt å begynne i god tid med å legge en strategi.
Først må en finne ut hvilke dyr i besetningen som er aktuelle å legge inn embryo på. Hvis du har genotypet hunndyrene i besetningen er dette et veldig godt hjelpemiddel. Spar de kvigene/kuene med høyest avlsverdi til vanlig inseminering, gjerne med kjønnsseparert sæd (RedXTM). Plukk ut de dyrene med lavest avlsverdi og følg med på at de er i riktig hold. Det er som i de aller fleste andre tilfeller, lettest å lykkes på kviger, men mange har allerede god erfaring med å legge inn embryo på eldre kuer også! Har du en 3–4 kviger som ligger lavt i avlsverdi så kan disse være gode kandidater.
Naturlig eller synkronisert brunst
Bor embryoveterinæren i ditt område nærme deg, så kan embryoene legges inn på naturlig brunst. Er avstanden stor bør kvigene synkroniseres slik at de er i brunst samtidig. Følg med på brunsten og kontakt embryoveterinæren i god tid. 5 dager etter blødning er rett tidspunkt for embryoinnlegg. Dette gjør at om du har gått glipp av en brunst, så kan du fortsatt legge inn embryo 5 dager etter blødning.
Tenk litt over hvilke egenskaper du ønsker å forbedre i besetningen, og plukk ut embryo som passer med det du ønsker deg. Embryoene du har å velge mellom finner du i embryokatalogen i oksekatalogen på nett, og de ligger under området du hører til.
Fræsia og Latterita
Bildet til venstre og over viser to kviger som er genotypet. Kviga til venstre (04) heter Fræsia. Hun har 26 i GS-avlsverdi og er drektig med RedXTM av 12027 Storflor. Hun har god genetikk som er ønskelig å bringe videre i besetningen i et nytt hunndyravkom. Kviga på bildet øverst på forrige side heter Latterita og har per dags dato 0 i GS-avlsverdi. Hun var derfor en ypperlig kandidat for embryoinnlegg og fikk lagt inn embryo i mai 2019 (Buskap 5 i 2019). Resultatet ble en kolla kvigekalv (se bilde over) etter 11992 Riste og 80069 Augustine som har en potensiell avlsverdi på 26. Kalven er nylig født og GS-test fra Geno er på vei i posten. Latterita kalva lett og tok seg godt av kalven, men i teorien er hun ikke i slekt med den i det hele tatt.
Ny embryoveterinær på plass i Jæren sør
Det er mange som viser interesse for embryoinnlegg, og det er nå lagt inn over 600 NRF-embryo. Vi har i dag 25 embryoveterinærer fordelt på 24 forskjellige områder rundt om i landet. Albertine Louise Namork er den nyeste i rekka og kom på plass med eget område i januar 2020. Hun skal dekke området «Jæren sør». De andre veterinærene som er i nærheten av henne er Vidar Nedrebø (Jæren nord og Ryfylke), Tjerand Lunde (Haugalandet) og Marte Breden (Vindafjord og Ryfylke). Områdene ligger under «avansert søk» i oksekatalogen under fanen «NRF-embryo», og ved å klikke på områdene kommer kontaktinformasjon til de forskjellige embryoveterinærene opp. Embryoene som ligger under hvert område er embryoene veterinæren som er tilknyttet område har tilgjengelig i dunken sin. Lista med embryo er til enhver tid oppdatert.