Grovfôrøkonomi på fem minutter
På avslutningskonferansen for Grovfôr 2020 i januar oppsummerte Petter Klette fra Tine resultatene fra gjennomgangen av grovfôrøkonomien på 200 bruk.
Grovfôret er billigere enn kraftfôret
De fleste av de 200 brukene som var med på Grovfôr 2020 har grovfôrkostnader under 4 kroner. Gjennomsnittet ligger på 2,70 kr pr. FEm som er betydelig under kraftfôrpris. Forskjellen er på 3 kr per FEm i grovfôrkostnad mellom beste og dårligste bruk. Selv om dette er ytterpunktene sier det noe om potensialet for sparte kostnader for mange, når snittet hadde en avling på 240 000 Fem.
Stor variasjon i tidsbruk
Gjennomsnittlig årlig tidsbruk til grovfôrdyrking og høsting lå på 600 timer, mens variasjonen per dekar varierte fra i underkant 0,5 time til i overkant 2 timer. Timeregistrering er viktig for å finne ut hvor en ligger og for å sette seg mål.
Avling en lavthengende frukt
Avlingsnivå vil for mange være den mest lavthengende frukten å plukke for å bedre økonomien i grovfôrproduksjonen. Avling slår sterkt ut på kostnadene og reduserer i tillegg klimagassutslippene. I tallmaterialet fra Grovfôr 2020 virker det som det går en grense ved 700 FEm pr. dekar. De som ligger over 700 FEm ligger under 2,5 kroner pr. FEm i totalkostnader. Mer differensiert gjødsling for å spare transport og ta høyere avlinger på arealene nærmest gården kan være aktuell strategi.
Enklere å samarbeide om dyrking enn høsting
Det er en lengre tidsvindu for dyrking enn for høsting. Derfor vil det være enklere å samarbeide med andre om dyrkingen. Værforholdene gjør at det er nødvendig med overkapasitet til høsting. Både for avling og kvalitet er det viktig å ikke la graset ligge for lenge, men slå og høste samme dag. Selv på Vestlandet klarer de beste tørrstoffprosent på over 30.
Få oversikt
Erfaringen fra Grovfôr 2020 er at få har et klart bilde av kostnader og potensialet i grovfôrdyrkinga.
Å få oversikt over status for eget bruk er viktig planlegging og for å sette inn tiltak der det monner mest. Planleggingen av grovfôrproduksjonen må baseres på behovet i besetningen. Møter der deltakerne kunne utveksle erfaringer basert på konkrete data fungerte godt som læringsarenaer og er noe som bør videreføres.
Gjennomsnittstall for 200 bruk som var med på Grovfôr 2020
Avling på 550 FEm pr. dekar/totalt 240 000 FEm
585 000 kr i kostnad
1,2 timer arbeid pr. dekar
82 prosent kjørt til rundballer
Ca. 200 000 rundballer
Tørrstoffprosent på 29,2
0,87 FEm/kg tørrstoff
Dyrkekostnad 1,30 kr/FEm
Høstekostnad 1,40 kr/FEm
Sum kostnad 2,70 kr/Fem
Dette karakteriserer bruk med høy grovfôrkostnader
Dårlig kapasitet
Lav avling
Lav tørrstoffprosent (raking effektivt for høyere tørrstoff)
Doble gjødsel- og høstelinjer
Dyrt utstyr som brukes lite
Halv gjødselmengde langs kantene på jordet (bruk av fanespreder)
Liten eller ingen bruk av kalk
For mye traktorkjøring (dårlig planlegging)
Gjødsla kjøres langt
Åndingstap fordi graset ligger for lenge (slåmaskin både foran og bak øker kapasiteten)
Høstinga utsettes
Generelt for dårlig oversikt og planlegging