God oversikt gir god dyrevelferd
Med kamera i fjøset kan du følge med på det som skjer uansett hvor du er.
En kalving kan gå lett, men det kan også i enkelte tilfeller oppstå komplikasjoner som gjør at en må være der og hjelpe kua gjennom fødselen. Det er vanskelig å vite nøyaktig kalvingstidspunkt, og en følger litt ekstra med når det nærmer seg. Noen dyr er lette å lese, mens andre kan kalve mens du minst venter det. Det som er ekstra slitsomt i perioder med mye kalvinger er ofte nettene. Alarmer som ringer hver natt for å varsle om at det er på tide å sjekke om det er en kalving på tur. Du vil så gjerne være der om kua skulle trenge det. Oftest er det rolig stemning og ingen tegn til kalving, mens andre ganger kan man være for tidlig, eller for seint ute. Det er en påkjenning for mange å stå opp om natten, og man ligger ofte urolig i senga og lurer på om man kanskje skulle ha tatt seg en tur ut i fjøset. Tenk om man kunne hatt på alarm, og ligget i senga og sjekka at alt står bra til i fjøset midt på natten.
Få som angrer på investeringen
Mange produsenter har allerede montert kamera i fjøset. Det er få som angrer på den investeringen. For mange er det en lettelse å endelig kunne ha kontroll på besetningen uansett hvor man er. Ivar Strand fra Snåsa er en av dem som har montert kamera i fjøset sitt. Han har melkerobotfjøs og jobber også utenom gården. Det å kunne ha kamera i fjøset var noe han hadde tenkt på en stund, og når en han kjente investerte i et kamera, gikk det ikke lang tid før det var på plass i fjøset hos Ivar også. Kameraet gir han oversikt over melkekufjøset med fôrbrettet, melkeroboten og liggebåsavdelinga til kuene. Kalvingsbingen ble derimot litt for langt unna, så derfor investerte Ivar i ett kamera til som i tillegg ga han oversikt over 10 binger i ungdyrfjøset. Kameraene kan dreies 360 grader rundt og gir god oversikt.
Nyttig i brunstkontrollen
I brunstsammenheng er det en del dyr som først viser brunst når du ikke er til stede. Mange dyr, spesielt kviger, blir distrahert av at bonden er til stede og viser dermed ikke de samme brunstsignalene. Derfor gjelder det å lage seg daglige rutiner for å ta en kikk innom kameraet, ifølge Ivar. Gjerne før du går i fjøset om morgenen. Da kan man oppdage mye verdifullt!
Svaret ligger på nattbordet
Det å kunne ha på alarm midt på natten for så å klikke seg inn på en app som viser deg at alt står bra til med kviga/kua som venter kalv, har blitt en god løsning for mange. Da slipper man å ligge og lure, når svaret ligger på nattbordet. Men det er ikke bare om natten dette fungerer som et godt hjelpemiddel. Man kan når som helst ta en kikk for å se om det er noen som viser brunst, noen som kalver, noen som er akutt syke (for eksempel melkefeber) eller om det er en vannlekkasje i fjøset. Dette er fint for å oppdage brunst på tidspunkt du ellers ikke er innom fjøset. Det er også fint om du har ei kvige/ku som skal kalve og du har tenkt deg bort en kveld. Da kan man ta en titt innom fjøset når som helst fra hvor som helst. Noen produsenter monterer flere kamera i fjøset, men det finnes også leverandører som leverer et kamera som kan dreies 360 grader rundt og zoome inn der det trengs, slik som hos Ivar Strand. Kameraene er robuste og tåler all slags fjøsklima.
Det å kunne ha en slik ekstra kontroll over besetningen gir en ekstra trygghet i hverdagen og bedre dyrevelferd. Slik vil du kunne oppdage komplikasjoner på et tidlig stadium, og det kan i mange tilfeller være avgjørende.
Informasjon fra leverandør
Fra en leverandør av overvåkingskamera til bruk i fjøs (Ole Sivert Bomo) har vi fått disse spesifikasjonene til ett av kameraene som er i salg på det norske markedet:
Foscam Fi9928p er et motorisert overvåkingskamera. Det vil si at kameraet kan kjøres 360 grader rundt. Kameraet er utstyrt med 4x zoom i linsa, og du kan i tillegg «blåse opp» med fingrene på skjermen til ca. 6x zoom. Med IP-grad 65, så er det vann- og støvtett og spylesikkert, noe som gjør kameraet godt egnet for bruk i husdyrrom. Med 60 meter infrarødt lys vil du også få bilde selv i totalt mørke. Kameraet trenger internett via nettverkskabel eller via wifi. Dersom man ikke har internett i fjøset, kan 4G-ruter være et godt alternativ. Kameraet styres fra en app på din smartphone, iPad eller pc.