Høy drektighetsprosent på norske kyr
Resultater fra forskningsprosjektet om subklinisk (skjult) børbetennelse ble lagt fram på internasjonal kongress, og mange ble imponert over drektighetsprosenten på de norske kyrne.
rlr@geno.no
Foreløpige resultater fra forskningsprosjektet ble presentert i en presentasjon (poster) under årets ESDAR-kongress (The European Society for Domestic Animal Reproduction) i St. Petersburg. I alt 122 besetninger i Trøndelag og Hedmark fylke og 14 inseminører har bidratt med prøvetaking av 1 648 kyr i prosjektet (991 inngår i de foreløpige resultatene). Drektighetsprosenten i undersøkelsen var på 65,9, noe som er meget høyt i internasjonal sammenheng. Kyr der celleprøve fra børveggen hadde minst 1 prosent betennelsesceller ble definert til å ha subklinisk børbetennelse. Andelen kyr med positiv diagnose var på 43,7 prosent, noe som er en høy forekomst sammenlignet med andre internasjonale undersøkelser. Drektighetsprosenten var 67,2 for kyr som lå under grensen for det som ble definert som subklinisk børbetennelse og 64,2 for de som ble diagnostisert til å ha børbetennelse. Denne forskjellen er ikke statistisk sikker. Internasjonale studier på Holstein viser en nedgang i drektighetsprosent på 10-20 prosent på dyr med subklinisk børbetennelse.
Per Gillund forteller til Buskap at posteren var godt besøkt av veterinærer. Mange var overrasket og imponert over den høye drektighetsprosenten i forsøket, særlig tatt i betraktning at det er så høy andel som hadde subklinisk børbetennelse.