Jurhelse og infeksjonskontroll
Siden etablering av Mastittlaboratoriet i Molde i 1951 har Tine hatt jobbet med jurhelse og infeksjonskontroll. Denne aktiviteten er grunnleggende både for dyrehelse, melkekvalitet, mattrygghet, antibiotikabruk og dyrevelferd.
Veterinær Tine, Leder Melkelaboratoriene TRM
Arbeidet med jurhelse og infeksjonskontroll legger fundamentet for god råvare som sikrer produksjonseffektivitet og produktkvalitet gjennom hele verdikjeden. Tine er kanskje det eneste meieriselskapet i verden som eier og driver sitt eget akkrediterte veterinære diagnoselaboratorium. Den norske modellen for systematisk jurhelsearbeid har gitt oss suksess og vakt stor internasjonal interesse. Presis bakteriediagnostikk som sammenstilles med andre data om kua gir det beste styringsverktøyet i fjøset. Denne samla informasjonen er også med på å dokumentere omdømmet for norsk melk
Forskningssamarbeid
Tine Rådgiving og medlemsservice har i mange år hatt et godt forskningssamarbeid med Veterinærinstituttet, Veterinærhøgskolen og andre universiteter og høgskoler. De siste 30 åra har dette samarbeidet resultert i minst 10 doktorgrader og 150 vitenskapelige publikasjoner. Dette samarbeidet har foregått i norske fjøs på norske kyr, og resultatene er derfor direkte anvendbare i norsk melkeproduksjon. Tine Rådgiving tilbyr etterutdanning av bønder, rådgivere og veterinærer slik at denne kunnskapen kontinuerlig gjøres tilgjengelig
Tine er kanskje det eneste meieriselskapet i verden som eier og driver sitt eget akkrediterte veterinære diagnoselaboratorium.
Norske terapianbefalinger
Forskere fra fagavdelingen i Tine Rådgiving og medlemsservice er en av aktørene i utvikling og revidering av Legemiddelverkets norske terapianbefalinger for storfe. I Norge anbefales undersøkelse for mastittbakterier før eller i forbindelse med antibiotikabehandling. Revidering av terapianbefalingene gjøres som følge av våre norske forskningsresultater. Slik begrenses antibiotikabruken, og en kan optimalisere valg av rett antibiotika i rett mengde.
Jurhelsestyring
Basert på norsk forskning anbefales at alle besetninger har en prøveuttaksplan for å holde oversikt over hvilke mastittbakterier som forekommer i besetningen.
Ta speneprøver:
Før avsining av celletallskyr (over 100.000 celler/ml)
Ved synlige symptomer eller melkeforandring
Ved all antibiotikabehandling
Fra 2018 kan prøver som skal til Molde legges i melkerommet og sendes med tankbilen.