Ta vare på ansatte
Både å ansette folk og sørge for at de flinke blir kan være krevende. Paul Harris driver et konsulent/coachingselskap i England som har spesialisert seg på å hjelpe bøndene med å få optimalt ut av de ansatte. Hans enkle formel for hva som avgjør prestasjonen til en ansatt var:
Kompetanse + Kunnskap + Holdninger + Oppslutning om mål og strategi
Han listet opp disse rådene:
Omdømme: Tenk på hva du og andre sier om gården din. Bruker du sosiale medier til positiv omtale? Harris mente alle burde ha ei webside for å fortelle hvor bra de har det på gården.
Arbeidstid: Viktig å ikke fristes til å legge opp til for lange dager og for mye helgejobbing. Gi heller de ansatte litt ekstra fritid!
Motivasjon: Gi tilbakemeldinger og bruk belønning.
Husvære: Det du tilbyr en ansatt må være slik at du kunne tenkt deg å tilby dine egne barn det.
Inntrykk: Hvordan ser det ut på gårdstunet? Gi et godt førsteinntrykk.
Opplæring: Alle ønsker å bli investert i. Harris sa bønder var skeptiske til å koste på utdanning og risikere at de ansatte forsvinner. Hans svar er da: Hva om du ikke koster på utdanning og den ansatte fortsetter? Målet er å investere i den ansatte slik at den ansatte er attraktiv for andre, men tilby vilkår slik at han/hun blir.
Kommunikasjon: Hvordan snakker du til ansatte? Ha regelmessige samtaler der dere gjennomgår status og arbeidsplaner.
En feilansettelse koster ifølge Harris 15–30 000 euro og det er derfor vel verdt å bruke både tid og penger på en slik prosess.
Dansk melkeproduksjon
Antall melkeprodusenter: 2 953
Besetningsstørrelse: 207 kyr
Avdrått: 11 434 kg (Holstein), 10 055 (Jersey) og 10 565 (RDM) kg EKM
Innveid melk: 5 614 000 millioner kg
Eksportverdi meieriprodukter: 21,1 milliarder DKK