Norskutviklet utvendig fôrbrett som kan lukkes
Egil Byberg, som selv er melkebonde, har utviklet og patentert det utvendige fôrbrettet med hydraulisk vippbar bakvegg. Han har inngått et samarbeid med Serigstad agri som innebærer at de skal stå for produksjon og salg av produktet som har fått navnet Serigstad Feed- Back. Egil vil fortsatt være delaktig i videreutvikling av produktet. Han mener det unike med løsningen er at en kan fôre fra utsiden og etterpå lukke fjøset helt for både vann, vind og fugl.
Når Egil blir spurt om fordelene med et slikt utvendig fôrbrett trekker han fram at det sparer bygningsbredde, en slipper å skubbe fôr (trenger ikke fôrskubberobot) og det er hygienisk siden det aldri er noen hjul som kommer i kontakt med fôret. Dette medfører også at uteområdet rundt driftsbygningen har veldig få begrensninger med tanke på kryssende trafikk av både maskiner og dyr. Dessuten vil det være like driftssikkert som løftearmene på traktoren, lover utvikleren. Løfting og senking av bakveggen styres med en egen håndholdt fjernkontroll. Systemet er fleksibelt hvis en ønsker å gruppere dyr og fôre ut ulike mikser.
Egil mener det er like aktuelt ved ombygging som nybygg.
I den såkalte Folkefjøsmodellen ble det ofte lagt opp til å bruke det eksisterende fôrbrettet og bygge på en liggehall til melkekua, forklarer Egil. – Jeg vil snu det på hodet og foreslå at en heller bygger en torekkers liggeavdeling i båsfjøset og satser på utvendig fôrbrett. Da kan samme fôringsopplegget brukes andre bygg om det blir aktuelt. En unngår dermed å låse seg til en løsning som kan bli en flaskehals i fremtiden. Et 10 meter bredt båsfjøs kan dermed enkelt gjøres om til løsdrift med «Kusignal-mål» og en melkerobot kan plasseres i enden.
Ved senere utvidelse av produksjonen med flere hus vil en løsning med utvendige fôrbrett være arealeffektivt samtidig som at en sparer kostnader til utfôringssystem, fordi samme utfôringsvogn kan brukes i alle bygg.
Egil vil ikke svare direkte på kostnadene med utvendige fôrbrett sammenlignet med fjøs med fôrbrett midt i fjøset til samme antall dyr, fordi det er mange forutsetninger som kommer inn.
– Det er umulig å svare eksakt på dette uten at en setter en prislapp på den økte fleksibiliteten i planløsninger inne i fjøset, fastslår han.