Forskjellig

Kunnskapsbank mot melkemyter

Det florerer med myter om melk, og nå lanserer Melk.no «Melkekilden» - en faktabasert kunnskapsbank om melk.

Elise Nyborg Eriksen

Leder kommunikasjon og marked i Melk.no

elise@melk.no

«Melkekilden» er en kunnskapsbank om melk som skal gi gode argumenter mot melkemytene.

Foto: Tine Mediebank

Er melkeallergi det samme som laktoseintoleranse? Og er egentlig melk sunt? Er melkekua bærekraftig? Det er spørsmål mange stiller seg, og i en norsk undersøkelse svarer sju av ti at de har hørt, lest eller sett negative påstander om melk eller melkeproduksjon.

Mer enn sju av ti har lest noe negativt om melk

Melk og meieriprodukter er under press. Internett bidrar til forvirring, og søkemotorene viser mange bastante holdninger til fakta fra selverklærte eksperter. Siste året har det florert med saker i mediene om hva vi bør ha på tallerkenen for å spise mest mulig bærekraftig. Ekspertene ser ut til å være uenige, og mange steder brukes internasjonale tall istedenfor å se saken fra et lokalt perspektiv.

Tabell: I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Melk.no sier så mange som 71 prosent at de har hørt, lest eller sett noe negativt om melk eller melkeproduksjon de siste 12 måneder.

Påstand

Prosent som har hørt/lest/sett påstand

At melk ikke er så sunt som mange har trodd

42

At det ikke er naturlig for mennesker å drikke melk

45

At melkeproduksjon ikke er bra for miljøet

50

At melkekyr ikke har det bra

35

Minst én av dem

71

Framsnakk melken

«Melkekilden» er en faktabasert kunnskapsbank med over 250 spørsmål og svar om melk og meieriprodukter. Melkekilden er tilgjengelig for alle på www.melk.no/melkekilden, og gir svar på mange spørsmål om blant annet helse, kosthold, melkeproduksjon og mattrygghet. Målet er at så mange som mulig vil dra nytte av dette verktøyet.