Kalking av nyetablerte beiter
Kalking av nyetablerte beiter er et viktig tiltak for å gi ønska beiteplanter bedre vekstvilkår, samtidig som graset blir mer næringsrikt og får en bedre mineralbalanse.
Rådgiver
fab@nlr.no
Tiltak for raskere etablering av godt beite på rydda skogsareal er viktig for å utnytte gårdens resurser. pH - heving er en viktig faktor for å få opp produksjonen på slike arealer og det betyr mye for avlingsnivået og mineralbalansen i graset. Når en etablerer nye beiter på tidligere skogsmark kan en gå ut fra at pH i jorda er i underkant av 5.0. Da ønsket pH er rundt 6.0 er det viktig at en setter inn tiltak så tidlig som mulig. Da trives kulturplantene best og opptak av næringsstoff er optimalt. Det er uansett å anbefale at en tar ut jordprøver slik at en finner ut hva pH tilstanden er og jordas næringsstatus.
Lage enkle kjøreveger
På hogstflater er det ofte vanskelig å komme til med traktor og kalkvogn. Ved å lage seg enkle kjøreveger kan en komme fram med traktor og sentrifugalspreder. En må da velge en kalktype som kan spres med denne. Det mest aktuelle er å bruke en granulert kalk, den er enkel å spre og gir det beste spredebilde. Det er også mulig å få tak i trepunktsmonterte kalkspredere, da har en flere kalktyper å velge mellom. Når en gjør det på denne måten blir kalken liggende på overflata og trenger sakte ned i jorda. For å unngå at pH blir for høy i overflata er det viktig av en begrenser mengden kalk per dekar. Ved overflatekalking er det normalt med mengder på 250 – 400 kg/dekar, men dette bør tilpasses pH og årsnedbøren.
Kalking med gjødseltank med kanon
NLR Innlandet utførte i 2017 en test på Lillehammer med kalking ved hjelp av gjødseltank med kanon. Ved å blande biorest og mikrokalk i et forhold med 4,5 m3 biorest og 500 kg finmalt kalk, klarte vi å kjøre ut cirka 300 kg kalk per dekar. Dette er en arbeidsom spredemetode, men kan være et alternativ for å få kalket utilgjengelige plasser, da høytrykkspumpa og kanonen har en rekkevidde opp mot 70 meter.