Sår rug – raigras for fjerde året på rad
Herakles høstrug og Macho raigras gir årsikkert beite i Verdal.
solveig.goplen@geno.no
Hegstadmarka Samdrift i Verdal kommune i Trøndelag
Olav Einar Hegstad
538 000 liter i kvote
60 mjølkende kyr på sommeren
Rug /raigras på 50 dekar
6-7 avbeitinger
4 gjødslinger (husdyrgjødsel, fullgjødsel og to med nitrogen)
4 beitepussinger gjennom sesong
9 350 kg EKM
37 kg kraftfôr per 100 kilo EKM
Aktuell for erfaringer med rug-/raigrasbeite.
Olav Einar Hegstad drifter Hegstadmarka samdrift i Verdal. Arealet som brukes til beite ligger sørvendt og jordtypen er sand/mold. Rug-/raigrasarealet på vel 50 dekar sås så tidlig som mulig på våren. Tre uker senere skal det normal være klart til beiteslipp. Tre tonn husdyrgjødsel pløyes ned. Olav forteller at i og med at rugen er en nøysom vekst så er det tilstrekkelig næring til første avbeiting. Arealet deles i tre like store skifter. Etter først avbeiting pusses arealet og gjødsles med 20 kilo 24-2-6. Etter avbeiting nummer fire gjødsles det med rein nitrogengjødsel (Opti NS 27 ). Hvert år beites arealet fra slutten av mai til godt ut i oktober. Antall avbeitinger blir seks eller sju avhengig av vær.
Testet ut med ulikt sommervær
Med 2016 som et optimalt år, 2017 der det regnet hele tida og 2018 med tørke som knapt noen har opplevd i Trøndelag så mener Olav Einar at han har et godt beslutningsgrunnlag. Rug/raigras har kommet for å bli...
Våronna gjøres med stor flid med pløying, fresing og tromling før såing slik at raigrasfrøet ikke kommer for dypt. Å oppnå jevn spiring både av rug og raigras er viktig for å få til et jevnt plantedekke. I 2017 ble arealet sådd til normal tid, men første avbeiting ble utsatt fordi regnet høljet ned. Dermed gjorde Olav seg en ny erfaring. Kyrne beitet rug som målte 25-30 centimeter. Kyrne fikk da kun tilgang på beite for å få til en rask nok avbeiting. Deretter ble det beitepusset. Det fungerte helt greit, rugen var ikke i skyting og fortsatte derfor å vokse som den skulle videre utover beitesesongen.
Management beiting
Kyrne slippes på rug-/raigrasbeite så raskt som mulig, og samtidig tilbys silo med noe struktur inne på fôrbrettet. Til tross for at antall mjølkinger går ned fra 3,1- 2,7 så øker ytelsen med 2-3 liter per ku. Kyrne får tilgang på lik kraftfôrmengde som på normal vinterfôring med 2/3 Fase 1 og resten Roemiks som har en PBV på -75. Den dagen kyrne slippes på et nytt beiteareal går opptak av tilleggsfôr og kraftfôr ned. Deretter øker opptaket igjen for så å gå ned når de flyttes til nytt skifte. Hvert skifte beites 5 -7 dager avhengig av når det er i sesongen.
Hyppig avbeiting og pussing
Hemmeligheten for å få rugen til å vare er hyppig avbeiting og pussing etter avbeiting slik at den ikke blir lurt til å sette strå. Utover høsten forteller Olav at det blir overvekt av raigras. Rug/raigras- beite brer om seg i Trøndelag, og mange høster positive erfaringer. Såmengden Olav bruker er 10 kilo rug og 3,3 kilo raigras.
Avslutningsvis sier Olav at dette så langt er et smakelig beite som gir beite tidlig. De har og prøvd å så flerårig raigras, men overvintringene har ikke vært årsikre. Blandinga med vårsådd rug/raigras gir beite to til tre uker før enn reint italiensk raigras.